Οι Ιρανοί πρέπει να έχουν το «δικαίωμα να επιλέξουν» μεταξύ διαφορετικών ρευμάτων, δήλωσε σήμερα Κυριακή ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί εν μέσω αυξανόμενης αντιπαράθεσης σχετικά με την απόρριψη χιλιάδων υποψηφίων στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 21 Φεβρουαρίου.
Ο Ροχανί περιέλαβε τις παρατηρήσεις αυτές σε μια ομιλία στο μαυσωλείο του ιμάμη Ρουχολάχ Χομεϊνί, κατά την οποία αναφέρθηκε στην πολιτική κληρονομιά του ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο για την επέτειο της Επανάστασης του 1979.
«Ο Ιμάμης (Χομεϊνί) επέμεινε στο ότι οι άνθρωποι πρέπει να συμμετέχουν σε όλες τις εκλογές και ότι έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν», δήλωσε ο Ροχανί στην ομιλία αυτή που μεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση.
«Όποιος εμποδίζει τους ανθρώπους να επιλέξουν και δεν τους επιτρέπει να επιλέξουν μεταξύ διαφορετικών ρευμάτων και όποιος τους αποθαρρύνει από το να πάνε στις κάλπες, είναι οπωσδήποτε πολύ μακριά από τον δρόμο του Ιμάμη», πρόσθεσε έχοντας δίπλα του τα μέλη της κυβέρνησης.
Εδώ και δεκαπέντε μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη μια σφοδρή πολεμική ανάμεσα στον συνασπισμό που υποστηρίζει την κυβέρνηση του μετριοπαθούς συντηρητικού Ροχανί, με το Συμβούλιο των Φρουρών του Συντάγματος, το σώμα που είναι υπεύθυνο για την επικύρωση των υποψηφιοτήτων στις εκλογές αυτές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του σώματος αυτού, όπου κυριαρχούν οι υπερσυντηρητικοί, η υποψηφιότητα περίπου 9.500 υποψηφίων (σε σύνολο σχεδόν 14.500) ακυρώθηκε, εκ των οποίων εκείνες 92 απερχόμενων βουλευτών από όλα τα κόμματα.
Αποτίνοντας φόρο τιμής στον Χομεϊνί ως τον «πατέρα του ρεπουμπλικανισμού» [της πίστης σε δημοκρατικές αρχές], ο Ροχανί δήλωσε πως ο τελευταίος μετά τη νίκη της Επανάστασης εναντίον του καθεστώτος του Σάχη (στις 11 Φεβρουαρίου 1979) είχε «αρνηθεί» να εγκαθιδρύσει ένα «χαλιφάτο» και είχε «επιλέξει την Ισλαμική Δημοκρατία».
Στην ομιλία του ο Ροχανί αναφέρθηκε στην αποτυχημένη συνταγματική επανάσταση του 1995, την πρώτη προσπάθεια εγκαθίδρυσης της δημοκρατίας στο Ιράν την οποία ακολούθησε, μερικά χρόνια αργότερα, η επαναφορά μιας απόλυτης μοναρχίας.
Προειδοποίησε πως το ίδιο μπορεί να συμβεί με την Ισλαμική Δημοκρατία, αν οι εκλογές γίνουν ένα απλό «τελετουργικό» με μια ασθενική λαϊκή συμμετοχή.
Από τα μέσα Ιανουαρίου, ο πρόεδρος πολλαπλασιάζει τις εκκλήσεις για κινητοποίηση των ψηφοφόρων, καθώς πολλοί αναλυτές προβλέπουν μια αποτυχία στις εκλογές της 21ης Φεβρουαρίου του κυβερνητικού συνασπισμού του, που αποτελείται από μετριοπαθείς και μεταρρυθμιστές.
Τη Δευτέρα, είχε προειδοποιήσει για τις απειλές που βαραίνουν, όπως είπε, «στη δημοκρατία και την εθνική κυριαρχία» της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
AP Photo/Vahid Salemi