H Γαλλία ετοιμάζεται να παραδώσει φυσικό αέριο στη Γερμανία
La Tribune

H Γαλλία ετοιμάζεται να παραδώσει φυσικό αέριο στη Γερμανία

H Γαλλία ετοιμάζεται να παραδώσει φυσικό αέριο στη Γερμανία, γράφει σήμερα η γαλλική εφημερίδα La Tribune αναφέροντας πως η Γερμανία αναμένει την πλήρη διακοπή των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου και προετοιμάζεται για μια έλλειψη που θα μπορούσε να έχει δραματικές συνέπειες για την οικονομία της.

Τούτο δοθέντος είναι πιθανό να ζητήσει από τη Γαλλία να της παραδώσει φυσικό αέριο, αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, σημειώνοντας ότι η γαλλική κυβέρνηση, στο όνομα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, ετοιμάζεται να ανταποκριθεί σε αυτό το πρωτοφανές αίτημα, αλλά δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τις ποσότητες που θα μπορούσαν να παραδοθούν στη Γερμανία.

«Πιστεύουμε ότι η Γερμανία θα ζητήσει να αλλάξει η κατεύθυνση των παραδόσεων φυσικού αερίου. Υπάρχει ένα ζήτημα αλληλεγγύης. Αν είμαστε σε καλή κατάσταση, μπορούμε να στείλουμε φυσικό αέριο για να στηρίξουμε τους Γερμανούς γείτονές μας. Το ερώτημα είναι πότε και σε ποιες ποσότητες», επιβεβαίωσε στην εφημερίδα το υπουργείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Το Σάββατο, τέλος, στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ της Εξ Αν Προβάνς η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν ανέφερε ότι η Γαλλία θα πρέπει να παραδώσει ένα μικρό μέρος του φυσικού αερίου της στη Γερμανία.

Η Γαλλία και η Ισπανία είναι οι δύο χώρες μέλη της ΕΕ με τον καλύτερο εξοπλισμό σε τερματικούς σταθμούς που επιτρέπουν την επαναμετατροπή σε αέριο και την αποθήκευση του υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG που μεταφέρεται μέσω θαλάσσης. Η Γαλλία που διαθέτει ήδη τέσσερις τέτοιους σταθμούς ετοιμάζεται να κατασκευάσει και πέμπτο πλωτό σταθμό στο λιμάνι του Χάβεν. 

Πριν ωστόσο η Γαλλία αρχίσει να στέλνει αέριο στη Γερμανία  θα πρέπει να λυθεί το πρόβλημα της πρόσδοσης οσμής, μιας τακτικής που ακολουθείται από την Γαλλία αλλά όχι στη Γερμανία, οπότε θα πρέπει να ακολουθηθεί η αντίθετη διαδικασία αφαίρεσης της οσμής. 

Τέλος, όλα θα εξαρτηθούν από την παγκόσμια αγορά. Αν η Γαλλια δεν έχει μεγάλες ποσότητες για να είναι εξασφαλισμένες οι δικές της ανάγκες δεν θα μπορέσει να παίξει το παιχνίδι των εξαγωγών και της ευρωπαικής συμπαράστασης όπως προτίθεται να κάνει. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ