Το προηγούμενο διάστημα είχε γίνει εμφανές πως ο Ταγίπ Ερντογάν πίστευε πως θα προχωρήσει η αγοραπωλησία νέων και προηγμένων αμερικανικών μαχητικών F-16, καθώς κι ο εκσυγχρονισμός για τον υφιστάμενο στόλο αεροσκαφών, παρά τις κυρώσεις που του έχουν επιβληθεί από το κογκρέσο και τη γερουσία. Έχοντας διδαχθεί από τις πρακτικές της περιόδου της προεδρίας Τραμπ, ο Τούρκος πρόεδρος ανέμενε μία μεγάλη διαπραγμάτευση, ώστε να διευθετηθεί κι αυτό το ζήτημα. Πλέον όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς ο σκόπελος μοιάζει να είναι πολύ μεγάλος για να τον υπερβεί η Άγκυρα.
Η Ουάσιγκτον δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει κάτι διαφορετικό, από ότι έχει συμβεί μέχρι τώρα. Η προμήθεια εξοπλισμού της Τουρκίας έχει μπλοκαριστεί, λόγω των σχέσεων της με τη Μόσχα και την αγορά από την Άγκυρα των S-400. Ενδεικτικές είναι άλλωστε οι δηλώσεις του Αμερικανού γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ, που υποστήριξε την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να απέχουν από τις διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με τις σκανδιναβικές χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Δεν δόθηκε δηλαδή το περιθώριο στην Άγκυρα να θέσει άμεσα τις απαιτήσεις της στην Ουάσιγκτον για άρση του βέτο για την είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Ωστόσο, πλέον το τουρκικό καθεστώς προωθεί την προοπτική αγοράς των βρετανικών Typhoon Eurofighter, ώστε να πιέσει ακόμα περισσότερο τον Λευκό Οίκο, δείχνοντας ότι δεν πρόκειται να περιμένει για πάντα να αρθούν οι αμερικανικές κυρώσεις. Σε αυτή την επιλογή του έχει βρει σύμμαχο του το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς οι Βρετανοί έχουν βασικό ρόλο στην κοινοπραξία που τα κατασκευάζει.
Η επικείμενη επίσκεψη των Βρετανών Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας στην Άγκυρα δείχνει πως το Λονδίνο θέτει σε βασικό πλάνο μία επικείμενη προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού στην Τουρκία. Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας άλλωστε ανέφερε την ανάγκη συνεργασίας του με την Τουρκία ως βασική σύμμαχο του στο ΝΑΤΟ για την ανάπτυξη επιχειρησιακών ικανοτήτων, θέτοντας ουσιαστικά επί τάπητος το ζήτημα.
Κάτι τέτοιο βέβαια έχει και πολιτικές προεκτάσεις. Το Ηνωμένο Βασίλειο άλλωστε διατηρεί μία στάση ουδετερότητας της μπροστά στην προκλητικότητα της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικές είναι άλλωστε οι βρετανικές εκκλήσεις και στις δύο πλευρές για ψυχραιμία, δίχως να υπάρχουν συχνές αναφορές για την επικίνδυνη ρητορική του τουρκικού καθεστώτος. Ούτε καν ότι η Τουρκία διατηρεί ακέραιες τις σχέσεις μου με τη Ρωσία, μην καταδικάζοντας την εισβολή της στην Ουκρανία, δεν το άλλαξε αυτό, παρά το ότι η Μεγάλη Βρετανία πρωτοστατεί στην αντίσταση στο καθεστώς του Πούτιν.
Στην Τουρκία το ενδεχόμενο μεταστροφής και αγοράς των Eurofighter typhoon αντιμετωπίζεται θετικά στον τουρκικό τύπο, καθώς είναι εμφανής η τουρκική προσπάθεια να το χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό χαρτί απέναντι στη Δύση. Ήδη η Άγκυρα φαίνεται να εξασφαλίζει ως αντάλλαγμα για τη μη χρήση του βέτο για την είσοδο Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, την άρση περιορισμών από μεριά της Στοκχόλμης για τις αγοραπωλησίες εξοπλισμού από την Τουρκία. Ωστόσο, είναι μάλλον βέβαιο πως η Άγκυρα θα ζητήσει ακόμα περισσότερα.