Τα κράτη του Νότου της ΕΕ, ανάμεσα τους Ελλάδα και Ιταλία, πρότειναν την επιβολή προστίμου έως και 20.000 (σ.σ. ανα κεφαλή) στις χώρες που αρνούνται να φιλοξενήσουν μετανάστες ή αιτούντες άσυλο στοχεύοντας στην ελάφρυνση της πίεσης που δέχονται στο μεταναστευτικό, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian.
Οι υπουργοί Εσωτερικών των 27 κρατών μελών θα πάρουν μέρος σε μια κρίσιμη συνεδρίαση στο Λουξεμβούργο την Πέμπτη για να συζητήσουν δύο βασικές προτάσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός προγράμματος μετεγκατάστασης για περισσότερους από 100.000 μετανάστες ετησίως.
Ωστόσο, τα σχέδια έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά αμφιλεγόμενα, με την Πολωνία, την Ουγγαρία και άλλες χώρες στα σύνορα της ΕΕ να αγωνίζονται να δουν πώς θα μπορέσουν να τα περάσουν στους ψηφοφόρους τους.
Δύο αλλαγές που συζητούνται την Πέμπτη αποσκοπούν σε μια δικαιότερη κατανομή των χωρών που είναι υπεύθυνες για τη μετανάστευση και στην ανταπόκριση στις εκκλήσεις της Ιταλίας και της Ελλάδας να διαδραματίσει η υπόλοιπη ΕΕ ρόλο στην αντιμετώπιση της μετανάστευσης.
Ωστόσο, πηγές αναφέρουν ότι διπλωμάτες από τα κράτη μέλη έχουν πλέον συμφωνήσει ότι «το ρεζουμέ είναι ότι δεν υπάρχει υποχρεωτική μετεγκατάσταση».
Η πολιτική θα επιδιώξει αντίθετα να επιβάλει «υποχρεωτική αλληλεγγύη», λαμβάνοντας υπόψη την ικανότητα των χωρών υποδοχής να στεγάσουν τους μετανάστες, λαμβάνοντας υπόψη χώρες όπως η Ιρλανδία που αντιμετωπίζει κρίση στέγασης ή η Πολωνία, η οποία φιλοξενεί περίπου 1 εκατομμύριο ουκρανούς πρόσφυγες.
Οι χώρες που δεν μπορούν να συμμετάσχουν θα πρέπει να πληρώνουν σε ένα κεντρικό ταμείο, το οποίο στη συνέχεια θα χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της οικονομικής ικανότητας των χωρών που φιλοξενούν μετανάστες.
Οι διπλωμάτες αρνήθηκαν να τοποθετηθούν σχετικά με αναφορές ότι η κατά κεφαλήν επιβάρυνση θα οριστεί σε περίπου 20.000 ευρώ.
Ως καρότο για τις χώρες της πρώτης γραμμής - Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα, Ελλάδα και Κύπρος, γνωστές ως Med5 - οι προτάσεις περιλαμβάνουν επίσης όρια για το χρονικό διάστημα εφαρμογής του «κανονισμού του Δουβλίνου».
Η ΕΕ συμφώνησε να αλλάξει τη νομοθεσία της για τη μετανάστευση και το άσυλο μετά από «πολλά, πολλά χρόνια» αποδείξεων ότι ο κανονισμός του Δουβλίνου, ο οποίος επέτρεπε στις χώρες να μεταφέρουν τους μετανάστες πίσω στη χώρα στην οποία έφτασαν για πρώτη φορά, έχει αποτύχει.
Πέρυσι η ΕΕ έλαβε 966.000 αιτήσεις ασύλου, δηλαδή 50% αύξηση σε σχέση με το 2021.
Διαβάστε επίσης:
Απομακρύνονται από τις τουρκικές αρχές οι μετανάστες που είναι σε νησίδα του Έβρου