«Όσο ενδυναμώνουμε τη διεθνή συνεργασία και χτίζουμε ειρηνικές σχέσεις μεταξύ των εθνών, η αλληλεγγύη θα υπερισχύει πάντα. Σε συνδυασμό με κυβερνητική λογοδοσία και δημοκρατικό έλεγχο, η ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα δε θα απειληθούν ποτέ, ούτε κατά τη διάρκεια των μεγαλύτερων κρίσεων» τόνισε ο γενικός γραμματέας Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δημητριάδης στην παρέμβαση του στην 20η Σύνοδο Κορυφής για το Οικουμενικό Σύμφωνο του ΟΗΕ.
Στη Σύνοδο Κορυφής η οποία ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα διαδικτυακά, συμμετέχουν προσωπικότητες όπως ο Αντόνιο Γκουτιέρες, η Άνγκελα Μέρκελ, ο Αλ Γκορ, επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων, αξιωματούχοι από όλο τον κόσμο καθώς και εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας, της κοινωνίας των πολιτών και του επιχειρηματικού κόσμου. Θέμα της Συνόδου είναι: «Ανακάμπτουμε καλύτεροι, ανακάμπτουμε δυνατότεροι, ανακάμπτουμε μαζί» (Recover better, recover stronger, recover together), με επίκεντρο τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων και διακρίσεων, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την περιβαλλοντική ευθύνη ως αρχές της επιχειρηματικότητας που μπορούν να συμβάλλουν στην ανάκαμψη μετά την κρίση του COVID-19.
Ο κ. Δημητριάδης που με την παρέμβασή του ολοκλήρωσε το πάνελ «Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στον Πυρήνα της Βιώσιμης Ανάπτυξης», τόνισε ότι «στην Ελλάδα τα ανθρώπινα δικαιώματα βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας μας».
Επίσης, ενημέρωσε για το διεθνές διαδικτυακό συνέδριο που διοργανώνει η χώρας μας, στις 25 Ιουνίου, με θέμα «Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Εργασιακό Περιβάλλον» (Human Rights in Business).
Όπως επισήμανε, «η πρωτοβουλία έχει σκοπό να ξεκινήσει μια ανοιχτή συζήτηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο χώρο εργασίας και το ρόλο των επιχειρήσεων στην παροχή ίσων ευκαιριών, τη συμμετοχικότητα και το σεβασμό της διαφορετικότητας. Αυτό το συνέδριο επικεντρώνεται στα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ (LGBT+) κοινότητας, ενώ θα θιγούν και άλλα ζητήματα, όπως η ισότητα των φύλων στο χώρο εργασίας, και θα προχωρήσουμε στη διοργάνωση παρόμοιων εκδηλώσεων».
Ο κ. Δημητριάδης υπογράμμισε επίσης ότι «με την πρωτοβουλία του συνεδρίου, η Ελλάδα ελπίζει να στείλει μήνυμα στους πολίτες όλου του κόσμου ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν προτεραιότητα ακόμη και –ή κυρίως– στους πιο δύσκολους καιρούς».