Την πλήρη αντίθεσή του στην πώληση ή τον εκσυγχρονισμό F-16 στην Τουρκία εκφράζει με δηλώσεις του στο Liberal ο ομογενής βουλευτής των ΗΠΑ Γκας Μπιλιράκης. Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει «η Τουρκία δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο και ο Ερντογάν συστηματικά το καταπατά. Ο Τούρκος πρόεδρος δρα εις βάρος των αμερικανικών συμφερόντων και η επικίνδυνη συμπεριφορά του οδηγεί στην αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Μεσογείου. Δεν πρέπει να πουλήσουμε, ούτε να εκσυγχρονίσουμε τα F-16».
Γενικότερα στην Ουάσινγκτον αντιτίθενται αρκετοί Γερουσιαστές, βουλευτές και think tank στον εκσυγχρονισμό ή στην πώληση F-16 στην Τουρκία. Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Γκας Μπιλιράκης κινείται και η Νικόλ Μαλιωτάκης. Είναι χαρακτηριστικό πως μετά το τέλος της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη και τις δηλώσεις Μπάιντεν, Γκας Μπιλιράκης και Νικόλ Μαλιωτάκη εξέδωσαν σκληρή ανακοίνωση. Όπως αναφέρουν σε αυτή χαρακτηριστικά: «Είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν υποστήριξε την πώληση των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 και των κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία, ενώ είχε ακούσει πρόσφατα από πρώτο χέρι τις ανησυχίες για την τουρκική επιθετικότητα από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον».
Οι ίδιοι προσθέτουν πως «ο κ. Μητσοτάκης είχε θέσει το θέμα της συνεχιζόμενης επιθετικότητας και των υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά και είχε προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε πώληση στην Τουρκία θα είχε ως αποτέλεσμα τον περαιτέρω εκφοβισμό χωρών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ. Παραμένουμε σταθερά αντίθετοι σε οποιαδήποτε πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού των ΗΠΑ στην Τουρκία και θα συνεχίσουμε να εκφράζουμε τις ανησυχίες μας στους συναδέλφους μας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής».
Η κοινή ανακοίνωσή τους καταλήγει αναφέροντας πως «ο δεσμός μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών είναι στενότερος από ποτέ και εναπόκειται στο Κογκρέσο να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδος ενάντια σε κάθε είδους επιθετικότητα, είτε αυτή προέρχεται από έναν αντίπαλο όπως η Ρωσία είτε από έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ όπως η Τουρκία που συνεχίζει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο».
Σε κάθε περίπτωση η αναβάθμιση ή πώληση των F-16 στην Τουρκία περνά μέσα από το Κογκρέσο και η ψήφισή τους δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Και αυτό γιατί δεν είναι λίγοι οι Δημοκρατικοί που εναντιώνονται στην ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας, ενώ με τη συμβολή του ελληνοαμερικανικού λόμπι αναμένεται να κατατεθεί τροπολογία στο Κογκρέσο που θα θέτει σημαντικά εμπόδια στην πώληση F-16 στην Τουρκία. Η τροπολογία αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες θα συνδέει την πώληση αμυντικού υλικού σε κράτη μέλη της Νατοϊκής Συμμαχίας με την παραβίαση της κυριαρχίας άλλων χωρών. Μάλιστα, στόχος είναι η τροπολογία αυτή να αφορά και το 2023, επομένως ανεξαρτήτως του κόμματος που θα κερδίσει στις ενδιάμεσες εκλογές, θα βάζει εμπόδια στην αναβάθμιση ή στην αγορά F-16 από την Τουρκία.