«Η Νικόλα Στέρτζιον πρέπει να αποκλειστεί από το SNP μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία που ερευνά τα οικονομικά του κόμματος», δήλωσε ο Χάμζα Γιούσαφ, ο πρώτος υπουργός της Σκωτίας.
Η αστυνομία ανακοίνωσε την Κυριακή ότι η πρώην πρωθυπουργός της Σκωτίας τέθηκε υπό κράτηση για ανάκριση «ως ύποπτη» στο πλαίσιο έρευνας για δωρεές 600.000 λιρών που φέρεται να αγνοούνταν στο κόμμα για ένα δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας που δεν έγινε ποτέ.
Μετά από ανάκριση που διήρκησε επτά ώρες, αφέθηκε ελεύθερη χωρίς να της απαγγελθούν κατηγορίες και διακήρυξε την αθωότητα της σε δήλωση λίγο αργότερα.
Στον απόηχο της σύλληψής της, βουλευτές του SNP και των Συντηρητικών της Σκωτίας ζήτησαν την αναστολή της από το κόμμα που διετέλεσε για εννέα χρόνια.
Ο Κρέιγκ Χόι, ο πρόεδρος των Tory της Σκωτίας, δήλωσε: «Το SNP συνεχίζει να βυθίζεται στη θολότητα και το χάος. Ο Χάμζα Γιουσάφ πρέπει να αποκλείσει την προκάτοχό του από το SNP».
Μετά την απελευθέρωσή η ίδια δήλωσε στο Twitter ότι είναι βέβαιη ότι δεν έχει διαπράξει παράβαση.
Αθώα δηλώνει η Στέρτζον: Η σύλληψη, το οικονομικό σκάνδαλο και οι κλυδωνισμοί στο SNP
Η πρώην πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον δήλωσε ότι είναι αθώα, αφού αφέθηκε ελεύθερη μετά τη σύλληψη και κράτησή επί επτάωρο στο πλαίσιο αστυνομικής έρευνας για τους πόρους που κατευθύνθηκαν προς Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP).
Στο πλαίσιο της έρευνας εξετάζεται τι συνέβη στο ποσό, μεγαλύτερο των 600.000 λιρών, που συγκεντρώθηκε από ακτιβιστές υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας το 2017, το οποίο επρόκειτο να διατεθεί για την οργάνωση δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία και υπάρχουν υποψίες ότι διατέθηκε για άλλους σκοπούς.
Η σύλληψη της Στέρτζον αποτελεί πλήγμα για το SNP που κυριάρχησε για περισσότερο από δύο δεκαετίες στην πολιτική ζωή της Σκωτίας. Μετά την παραίτηση της Στέρτζον, η υποστήριξη τόσο προς το κόμμα, όσο και προς τον στόχο της ανεξαρτησίας της Σκωτίας έχει υποχωρήσει.
«Το να βρεθώ στην κατάσταση που βρέθηκα σήμερα, όταν είμαι σίγουρη ότι δεν έχω διαπράξει κάποιο παράπτωμα είναι συγχρόνως σοκαριστικό και βαθιά θλιβερό... Δεν θα έκανα ποτέ τίποτα για να βλάψω ούτε το SNP ούτε την χώρα», δήλωσε η Νίκολα Στέρτζον με ανάρτησή της στο Twitter.
«Δεδομένης της φύσης αυτής της διαδικασίας, δεν μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες. Ωστόσο, θέλω να το πω αυτό... Γνωρίζω πέρα από κάθε αμφιβολία ότι είμαι πραγματικά αθώα για οποιοδήποτε αδίκημα».
STATEMENT pic.twitter.com/MlpWJGzwi0
— Nicola Sturgeon (@NicolaSturgeon) June 11, 2023
Νωρίτερα, εκπρόσωπος της Στέρτζον δήλωσε ότι κατόπιν συνεννόησης προσήλθε σε ακρόαση με την αστυνομία της Σκωτίας , στην συνέχεια συνελήφθη και ανακρίθηκε και ότι συνεργάζεται στο πλαίσιο της έρευνας.
Τον Απρίλιο, ο σύζυγος της Στέρτζον, Πίτερ Μάρελ, και ο πρώην ταμίας του κόμματος, Κόλιν Μπίτι, συνελήφθησαν και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες εν αναμονή περαιτέρω έρευνας.
Η ταραχώδης περίοδος του SNP
Η Στέρτζον ηγείτο του κόμματος, αλλά και της ημιαυτόνομης κυβέρνησης της Σκωτίας από τα τέλη του 2014 έως και τον περασμένο Φεβρουάριο οπότε ανακοίνωσε την παραίτησή της.
Παρότι η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και δεν έχει ασκηθεί σε κανέναν δίωξη, η σύλληψή της αποτελεί το αποκορύφωμα μιας περιόδου πολιτικής αναταραχής στις τάξεις του SNP.
Επιπλέον, ρίχνει «σκιές» σε μια πολιτική προσωπικότητα που ανήγαγε την ανεξαρτησία της Σκωτίας σε αιχμή του δόρατος της θητείας της, ενώ επηρέασε σημαντικά το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η ίδια αποτελεί μία από τις πιο δημοφιλείς πολιτικούς στη Βρετανία τα τελευταία χρόνια, προκαλώντας ευθέως τους συντηρητικούς πρωθυπουργούς της χώρας για τα κατά καιρούς πιο φλέγοντα, επιτακτικά ή αμφιλεγόμενα θέματα, από τα μέτρα λιτότητας έως το Brexit και τη διαχείριση της πανδημίας κορωνοϊού.
Η πολιτική της Στέρτζον δεν ήταν εσωστρεφής και τοπικιστική, αλλά απευθυνόταν στη διεθνή κοινότητα καθώς οραματιζόταν μια ανεξάρτητη Σκωτία που θα έχει παρουσία και δράση στη διεθνή σκηνή. Υπενθυμίζεται, δε, ότι στο δημοψήφισμα του 2016 για το Brexit, η Σκωτία είχε ψηφίσει υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.
H αποχώρησή της από την πρωθυπουργία και την ηγεσία του SNP ήρθε ενώ προσπαθούσε, πλην χωρίς αποτέλεσμα, να «επιβάλει» στην κυβέρνηση του Λονδίνου ακόμη ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία. Η αποχώρησή της δε, έχει αλλάξει τους συσχετισμούς στο πεδίο αυτό.
Η ίδια αποχώρησε, ωστόσο, από την ηγεσία του κόμματος και ενός έθνους 5,5 εκατομμυρίων πολιτών, εν μέσω έντονου διχασμού στο SNP και με τον κύριο στόχο της, την ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο, να μην έχει επιτευχθεί.
Ο διάδοχός της, Χούμζα Γιούσαφ να παλεύει να συσπειρώσει το κόμμα μετά από μία διχαστική κούρσα για την ηγεσία. Τα αποτελέσματα της θητείας του, αλλά και η ικανότητά του να επαναφέρει το κόμμα θα δοκιμαστούν για πρώτη φορά σοβαρά στις επόμενες βουλευτικές εκλογές στη Σκωτία που θα γίνουν το αργότερο το 2026.
Πηγή: Reuters, Associated Press