Το Εμπάιαρ Στέιτ Μπίλντινγκ αποτελεί σύμβολο της αμερικανικής οικονομικής ισχύος εδώ και 90 περίπου χρόνια. Το τελευταίο διάστημα όμως, έχει επίσης γίνει σύμβολο της πάλης με τον κορονοϊό.
Ο αρ-ντεκό ουρανοξύστης των 102 ορόφων που κάποτε έσφυζε από ζωή είναι σχεδόν άδειος, σε μια πόλη που έχει υποστεί σοκ από το χειρότερο χτύπημα της πανδημίας που έχει δεχτεί η χώρα. Η κορυφή του φωτίζεται με λευκό και κόκκινο χρώμα προς τιμήν των εργαζόμενων στα επείγοντα περιστατικά.
Μια εβδομάδα αφού έχει ξεκινήσει η δεύτερη φάση του ανοίγματος της πόλης μετά το lockdown, δεκάδες επιχειρήσεις με γραφεία σε ένα από τα διασημότερα κτίρια του κόσμου προσπαθούν να αποφασίσουν πότε, πώς – ακόμα και αν – θα επιστρέψουν.
Η ίδια σύγχυση επικρατεί σε ολόκληρες τις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο. Κάτι τόσο φυσιολογικό όπως το να εργάζεται κάποιος σε ένα μεγάλο κτίριο γραφείων έχει ξαφνικά μετατραπεί σε κάτι που πολλοί δεν μπορούν ούτε καν να διανοηθούν.
Η πρώτη χαλάρωση των μέτρων περιορισμού στις 22 Ιουνίου επιτρέπει την επιστροφή των εργαζομένων στα κτίρια γραφείων, αρκεί η πληρότητα του χώρου να παραμένει κάτω από το 50%. Οι περισσότεροι ενοικιαστές γραφείων στο εμβληματικό κτίριο ωστόσο, από το LinkedIn έως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επέλεξαν να παρατείνουν την τηλεργασία.
Η διαχείριση του κτιρίου αναμένει να επιστρέψει μόνο το 15% με 20% των 15.000 εργαζομένων κατά τη δεύτερη φάση του ανοίγματος.
Ο όμιλος Global Brands, στον οποίο ανήκουν επιχειρήσεις όπως ο οίκος Calvin Klein, είχε υπογράψει ενοικιαστήριο 15 ετών για έξι ορόφους το 2011, αλλά έχει ήδη ανακοινώσει στους εργαζόμενους στη Νέα Υόρκη ότι δεν θα τους ζητηθεί ποτέ να επιστρέψουν στο γραφείο.
Η αξία των ακινήτων επαγγελματικής στέγης έχει πέσει κατά 10% στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια της πανδημίας δήλωσε στο Reuters ο αναλυτής στην εταιρεία έρευνας ακινήτων Green Street Advisors Ντάνιελ Ίσμαιλ.
Κάποιοι ενοικιαστές δεν σκοπεύουν να αποχωρήσουν, και αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν πως η διεύθυνσή τους στο θρυλικό κτίριο αυξάνει το κύρος τους.
Αρκετοί άλλοι όμως είναι πολύ λιγότερο αισιόδοξοι. Αβέβαιοι για το μέλλον, αναρωτιούνται αν έχει νόημα να ξοδεύουν τόσα χρήματα για γραφεία ενώ η τηλεργασία αποδίδει ικανοποιητικά.
Ακόμη και όταν τελειώσει η πανδημία, η αγορά των χώρων γραφείου θα έχει αλλάξει πιθανότατα για πάντα, σύμφωνα με τον Ίσμαιλ.
«Μεγάλες επιχειρήσεις εξοικειώθηκαν πολύ περισσότερο με την ιδέα της τηλεργασίας, και πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι που θα επιταχυνθεί μελλοντικά», είπε.