Το κεντρικό επιχείρημα της τοποθέτησης Μπάιντεν για τη λήξη του «παντοτινού πολέμου» στο Αφγανιστάν έχει βάση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούσαν να χρηματοδοτούν πλέον μία εκτεταμένη στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν, που δεν εξυπηρετεί το εθνικό τους συμφέρον, ενώ οι νέες απειλές που έχουν εμφανιστεί χρειάζονται καινούρια αντιμετώπιση. Ισχύει επίσης πως όσο επιχαίρουν σήμερα η Κίνα και η Ρωσία για την ήττα των Ηνωμένων Πολιτειών στο Αφγανιστάν, άλλο τόσο θα ικανοποιούνταν με τη συνεχιζόμενη οικονομική αμερικανική «αιμορραγία», εφ’ όσον δεν αποχωρούσαν. Βέβαια, η εξήγηση της αρχικής εισβολής των Ηνωμένων Πολιτειών στο Αφγανιστάν και της σπατάλης 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, για να εξουδετερωθεί ο Οσάμα μπιν Λάντεν, απευθύνονταν μονάχα στο εκλογικό του κοινό.
Ωστόσο, η διαχείριση της αποχώρησης από το Αφγανιστάν θα τον στοιχειώνει για πολύ καιρό. Σύμφωνα με την τοποθέτηση του, παρέλαβε από τον Ντόναλντ Τραμπ τη χειρότερη δυνατή κατάσταση στο Αφγανιστάν: οι Ταλιμπάν υπερτερούσαν αριθμητικά κατά πολύ και το μόνο που τους συγκρατούσε να μην επιτεθούν στους Αμερικανούς στρατιώτες ήταν η συμφωνία αποχώρησης μεταξύ των δύο πλευρών το 2020.
Ωστόσο, μόλις τον Ιούλιο ο πρόεδρος Μπάιντεν διαβεβαίωνε πως ο αφγανικός στρατός θα αντιστεκόταν στoυς Ταλιμπάν. Στη συνομιλία άλλωστε που διέρρευσε στο πρακτορείο Reuters αποκαλύφθηκε ότι τόσο ο Αμερικανός Πρόεδρος όσο και ο Αφγανός πρόεδρος Ασράφ Γκάνι δεν περίμεναν ότι η Καμπούλ θα έπεφτε τόσο γρήγορα στους Ταλιμπάν, ακόμα κι αν και οι μυστικές υπηρεσίες τους είχαν προειδοποιήσει.
«Έχετε σίγουρα τον καλύτερο στρατό, έχετε 300.000 καλά εξοπλισμένες δυνάμεις οι οποίοι είναι ξεκάθαρα ικανοί να πολεμήσουν καλά, εναντίον 70-80.000, κι εμείς θα συνεχίσουμε να παρέχουμε στενή αεροπορική υποστήριξη, εάν γνωρίζουμε ποιο είναι το σχέδιο και τι κάνουμε», του ανέφερε ο Μπάιντεν χαρακτηριστικά. Ο Τζο Μπάιντεν συνέστησε στον Γκάνι να δείξει στον κόσμο ότι ο αγώνας εναντίον των Ταλιμπάν πηγαίνει καλά, «είτε αληθεύει είτε όχι», σύμφωνα με τα αποσπάσματα της τηλεφωνικής συνομιλίας τους στις 23 Ιουλίου. Γι’ αυτό, άλλωστε είχε δημοσιοποιηθεί από πλευράς των Ηνωμένων Πολιτειών η έκθεση των αμερικανικών υπηρεσιών πως η Καμπούλ μπορεί να πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν σε λίγες ημέρες. Ώστε να φανεί πως οι επιλογές για την αμερικανική αποχώρηση, ήταν του Λευκού Οίκου.
Η αδυναμία των Ηνωμένων Πολιτειών ξεκίνησε από την αρχική επιλογή να εισβάλουν στο Αφγανιστάν, σε μία χώρα που ούτε καταλαβαίνουν, ούτε θέλησαν ποτέ να καταλάβουν. Όπως ανέφερε ο Μπάιντεν, με θράσος αλλά και ειλικρίνεια, αν η Αλ-Κάιντα βρίσκονταν στην Υεμένη, όταν πραγματοποίησε το χτύπημα εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, θα επιτίθονταν στην Υεμένη. Αυτή η υπεροψία πως οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να κάνουν ότι επιθυμούν σε όλο τον κόσμο, απλά επειδή μπορούν, λόγω της στρατιωτικής τους υπεροπλίας του έχει τα όρια της. Αυτά ακριβώς τα όρια φάνηκαν στο Αφγανιστάν. Από τη στιγμή που έγινε γνωστό πως αποχωρούν οι Αμερικάνοι, η επιρροή τους εκμηδενίστηκε στο Αφγανιστάν, με τα γνωστά τραγικά παρεπόμενα που διαδραματίστηκαν. Η επιβολή με τη δύναμη των όπλων, άλλωστε δεν διαρκεί για πολύ.