«Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι κατάσκοπος και δεν μπορεί να διώκεται βάσει του νόμου περί κατασκοπείας»: Είναι η φράση που βρίσκεται στα χείλη υποστηρικτών και συμμάχων του τέως προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών προς αποδόμηση ενώπιον του «δικαστηρίου της κοινής γνώμης» του ιστορικού κατηγορητηρίου για ομοσπονδιακά εγκλήματα με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπος για τα απόρρητα έγγραφα που διατηρούσε παράνομα στο Μαρ-α-Λάγκο.
Στην «προεδρική» εμφάνισή του στο θέρετρο του Μπέντμινστερ στο Νιου Τζέρζι, όπου του επιφύλαξαν θερμή υποδοχή εκατοντάδες υποστηρικτές του λίγες ώρες μετά την απαγγελία του κατηγορητηρίου στο Μαϊάμι, ο ίδιος ο Τραμπ επανέλαβε τα περί «πολιτικού διωγμού» από τη διακυβέρνηση Μπάιντεν για να τον εμποδίσει να επανέλθει στην ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ανάμεσα σε επευφημίες, ο Τραμπ διακήρυξε ότι «θα διορίσει έναν πραγματικό ειδικό εισαγγελέα για να κυνηγήσει τον πιο διεφθαρμένο πρόεδρο στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν» και θα έλθει «να εξαλείψει ολοκληρωτικά το βαθύ κράτος».
Υποστηρικτές του, εντός και εκτός Κογκρέσου, την ίδια στιγμή επιχειρηματολογούν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν μπορεί να διώκεται ποινικά βάσει του νόμου περί κατασκοπείας. «Μπορεί να τον μισείς, αλλά δεν είναι κατάσκοπος, δεν διέπραξε κατασκοπεία» δηλώνει ο γερουσιαστής της Νότιας Καρολίνας Λίνζι Γκρέιαμ. «Δείτε ποιοι κατηγορούνται βάσει του νόμου περί κατασκοπείας: Τζούλιαν Ασάνζ, Έντουαρντ Σνόουντεν, Τσέλσι Μάνινγκ, πρόσωπα που διέρρευσαν απόρρητες πληροφορίες σε ειδησεογραφικούς οργανισμούς για να βλάψουν τη χώρα ή τις παρέδωσαν σε ξένη δύναμη. Αυτό δεν συνέβη εδώ», αναφέρει.
Στην ίδια γραμμή ο γερουσιαστής της Φλόριντα, Μάρκο Ρούμπιο. «Δεν υπάρχει καμία κατηγορία ότι ζημιώθηκε η εθνική ασφάλεια, ότι διοχέτευσε πληροφορίες σε ξένη δύναμη», τονίζει. «Με κυνηγούν βάσει του νόμου περί κατασκοπείας. Αυτό είναι σαν την… κατασκευή πυραύλων στο υπόγειό σας» έχει δηλώσει από πλευράς του ο ίδιος ο Τραμπ.
Πράγματι οι περισσότερες από τις κατηγορίες σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ -31 σε σύνολο 37- «πηγάζουν» από το νόμο περί κατασκοπείας. Και πράγματι ο Τραμπ δεν είναι κατάσκοπος υπό τη στενή έννοια του όρου. Αλλά, είναι επίσης διαστρέβλωση κατά τους νομικούς και αναλυτές να ειπωθεί ότι έχει κατηγορηθεί για κατασκοπεία με τον κοινό ορισμό αυτής.
Πολλές είναι οι περιπτώσεις καταδικασθέντων τα τελευταία έτη όχι μόνο για σκόπιμη διαρροή πληροφοριών, όπως τα πρόσωπα στα οποία αναφέρεται ο γερουσιαστής Γκρέιαμ, αλλά και για τη διατήρησή τους όπως στην περίπτωση του Ντόναλντ Τραμπ. Μεταξύ αυτών, και ο απόστρατος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας Ρόμπερτ Μπίρκεμ που καταδικάστηκε νωρίτερα τον Ιούνιο σε τριετή ποινή φυλάκισης διότι διατηρούσε απόρρητο υλικό στην κατοικία του στη Φλόριντα. Οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη βάσει των ίδιων διατάξεων του ομοσπονδιακού νόμου περί κατασκοπείας που ο Τραμπ κατηγορείται ότι παραβίασε.
Ο νόμος περί κατασκοπείας θεσπίστηκε από το αμερικανικό Κογκρέσο λίγο μετά την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και δεν αφορά αμιγώς και αποκλειστικά στην πράξη της κατασκοπείας, αλλά ποινικοποιεί ένα ευρύ φάσμα ενεργειών που σχετίζονται με λανθασμένο χειρισμό ευαίσθητων κυβερνητικών αρχείων που συνδέονται με την «εθνική άμυνα» -όρος που αναφέρεται γενικά σε στρατιωτικά αρχεία που εάν αποκαλύπτονταν θα μπορούσαν να βλάψουν την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών.
Με την πάροδο των ετών, ο νόμος χρησιμοποιήθηκε ως νομικό εργαλείο από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για την ποινική δίωξη κατασκόπων υπέρ της Σοβιετικής Ένωσης έως πιο πρόσφατα πληροφοριοδότες όπως ο Ντάνιελ Έλσμπεργκ που διέρρευσε τα έγγραφα του Πενταγώνου, καθώς και ο Έντουαρντ Σνοόυντεν που αποκάλυψε τις πρακτικές μαζικής παρακολούθησης της NSA. O ιδρυτής του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, έχει επίσης κατηγορηθεί βάσει του ίδιου νόμου και μάχεται κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ.
Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς έχουν κατηγορήσει τον Ντόναλντ Τραμπ για παραβίαση διάταξης του νόμου που αφορά σε «μη εξουσιοδοτημένη κατοχή πληροφοριών που αφορούν στην εθνική άμυνα». Συνιστά κακούργημα η σκόπιμη διατήρηση πληροφοριών και η παρεμπόδιση παράδοσής τους στις Αρχές, όπως συνέβη επί έναν χρόνο όταν η Διεύθυνση Εθνικών Αρχείων ζητούσε επί ματαίω από τη νομική ομάδα Τραμπ να παραδώσει απόρρητα έγγραφα για να ακολουθήσει τελικά η έφοδος του FBI στο Μαρ-α-Λάγκο.
Κατά τους εμπειρογνώμονες, οι εισαγγελείς καλούνται (μόνο) να αποδείξουν ότι πρόθεση του Τραμπ ήταν να αποκρύψει έγγραφα που κατανοούσε ότι ήταν αρκετά ευαίσθητα για να αποτελέσουν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια, και όχι ότι πραγματική πρόθεσή του ήταν να κάνει «κακό» στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Τραμπ έχει αρνηθεί ότι παραβίασε το νόμο, ισχυριζόμενος ότι αποχαρακτήρισε τα εν λόγω αρχεία. Όμως, και πάλι ο νόμος περί κατασκοπείας δεν απαιτεί ρητά από τους εισαγγελείς να αποδείξουν ότι τα ίδια τα αρχεία ήταν απόρρητα, αλλά ούτε και ο Τραμπ ή οι δικηγόροι του έχουν παράσχει στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι αποχαρακτηρίστηκαν. Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ έχει αντίθετα ηχητικό απόσπασμα στο οποίο ο ίδιος ο Τραμπ αναγνωρίζει ότι τα έγγραφα -που σε δύο περιστάσεις έδειξε σε μη εξουσιοδοτημένα πρόσωπα- ήταν απόρρητα.
Διαβάστε επίσης
Ιστορικές στιγμές στις ΗΠΑ - Αθώος δηλώνει ο Τραμπ
Τραμπ, Μπάιντεν και Χίλαρι Κλίντον: Οι φάκελοι των απόρρητων εγγράφων
Το κατηγορητήριο κατά Τραμπ: Οι απόρρητοι φάκελοι για τα πυρηνικά και η τοξική υποψηφιότητα