Γιατί η Μόσχα κλιμακώνει τις επιθέσεις
Ουκρανία

Γιατί η Μόσχα κλιμακώνει τις επιθέσεις

Η κυβερνοεπίθεση στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς και η έξαρση των ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων, που έφτασε μέχρι το Κίεβο είναι ενδεικτική της νέας τακτικής που εφαρμόζει το Κρεμλίνο. Δεδομένης της ενίσχυσης της Ουκρανίας από τη Δύση και του χειμώνα που πλησιάζει στη χώρα, η Μόσχα προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη δύσκολη θέση που βρίσκεται με επιθέσεις σε όλα τα μέτωπα.

Η πρόεδρος της Ευρωβουλής, Ρομπέρτα Μέτσολα αμέσως έδειξε το Κρεμλίνο ως υπεύθυνο για τη μεγάλη επίθεση που δέχτηκαν οι διακομιστές με επίκεντρο τις Βρυξέλλες. Ο τρόπος και οι μέθοδοι της κυβερνοεπίθεσης θυμίζουν ανάλογες επιχειρήσεις σε άλλες χώρες, που δείχνουν τις μεγάλες δυνατότητες της Μόσχας να εκμεταλλεύεται αυτές τις παράτυπες νέες μορφές πολέμου στο διαδίκτυο. Η Μέτσολα το συνέδεσε άμεσα με την έγκριση ψηφίσματος, για τον χαρακτηρισμό της Ρωσίας  ως κράτος προαγωγό της τρομοκρατίας.

Όσο κι αν το ψήφισμα έχει συμβολικό χαρακτήρα, πιέζει τις ευρωπαϊκές χώρες και τους θεσμούς της ΕΕ να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα εναντίον κομβικών βραχιόνων της Ρωσίας στην εισβολή της στην Ουκρανία. Οι ευρωβουλευτές καλούν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να συμπεριλάβει την παραστρατιωτική «ομάδα Βάγκνερ» μαζί με άλλους ένοπλους σχηματισμούς στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων της Ε.Ε. 

Η Ομάδα Βάγκνερ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο πλέον στον πόλεμο της Ουκρανίας καθώς η προσπάθεια των ρωσικών δυνάμεων έχει επικεντρωθεί στο μέτωπο του Ντονμπάς, όπου γίνεται απόπειρα να προωθηθούν στο Ντόνιετσκ, με αιχμή τους μισθοφόρους της ομάδας Βάγκνερ.

Βέβαια, ακόμα κι εκεί οι ρωσικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα, μην καταφέρνοντας να επιτύχουν την προώθηση που είχε σχεδιαστεί από το Κρεμλίνο. Αντιθέτως έχουν εμπλακεί σε έναν πόλεμο χαρακωμάτων, μην μπορώντας να διασπάσουν τις ουκρανικές δυνάμεις, αλλά αντίθετα διατρέχοντας έναν θανάσιμο κίνδυνο. Το παράδειγμα της Χερσώνας και του Χαρκόβου άλλωστε είναι νωπό στη μνήμη του Κρεμλίνου.

Σε περίπτωση που ουκρανικές δυνάμεις καταφέρουν να επιτύχουν την κατάληψη κομβικών υψωμάτων και περιοχών στην περιφέρεια του Ντονετσκ, όλα τα εδαφικά οφέλη της Ρωσίας στην περιοχή θα εξανεμιστούν. Ο φόβος της περικύκλωσης μπορεί να τους ωθήσει να οπισθοχωρήσουν ανά πάσα στιγμή, όπως έκαναν τον προηγούμενο μήνα. 

Στη Χερσώνα φαίνεται άλλωστε η νέα τακτική που έχει υιοθετήσει η Μόσχα. Έχοντας στηθεί στην αντίπερα όχθη του Δνείπερου, οι ρωσικές δυνάμεις μπορούν να εξαπολύουν επιθέσεις και να οχυρώνονται σε φυσικό σύνορο. Η ναρκοθέτηση των περιοχών κατά την οπισθοχώρηση τους καθώς η καταστροφή των υποδομών, ώστε να πλήξουν τον ουκρανικό πληθυσμό, συμπληρώνουν το παζλ της στρατηγικής τους.

Σήμερα οι συνέπειες της νέας προσέγγισης της Ρωσίας έφτασαν στο Κίεβο. Το μπαράζ των επιθέσεων της σε ενεργειακές υποδομές το τελευταίο διάστημα, έπληξε και την ουκρανική πρωτεύουσα, βυθίζοντας ακόμα περισσότερο στο σκοτάδι τις περιοχές στα δυτικά. Οι διακοπές ρεύματος έχουν φτάσει μέχρι και τις πόλεις του Λβιβ και του Μικολάιφ, ενώ και η Μολδαβία διαμαρτύρεται για τις επιπτώσεις στο δικό της δίκτυο. Η Μόσχα προσπαθεί να προκαλέσει οδύνη στον πληθυσμό, ώστε αυτός να φτάσει στις κυβερνήσεις με τις οποίες αντιπαρατίθεται.

Αυτό είναι αποτέλεσμα του αδιεξόδου που αντιμετωπίζουν οι ρωσικές δυνάμεις στο πεδίο των μαχών. Έχοντας αποτύχει να καταλάβουν νέα εδάφη και παραδίδοντας κατεχόμενες περιοχές υπό τον φόβο της κατάρρευσης, το Κρεμλίνο έχει μπει σε μία λογική διαχείρισης της εισβολής. Να αφήσει τον χρόνο να περάσει, ώστε να ανασυντάξει τις δυνάμεις του, κερδίζοντας χρόνο είτε με στοχευμένα χτυπήματα, είτε με παρατεταμένες διαπραγματεύσεις.

Έχοντας ωστόσο ζητήματα επιμελητείας, όπως τη μείωση των αποθεμάτων στο οπλοστάσιο τους όπως και της έλλειψης στις μάχιμες μονάδες, το Κρεμλίνο προσπαθεί να εξαντλήσει την ουκρανική πλευρά. Φαίνεται πάντως πως η Δύση παραμένει ακόμα δεσμευμένη στη στήριξη της αμυντικής προσπάθειας των Ουκρανών.

Καθώς η Ρωσία έχει στραφεί στην οικονομική λύση της χρήσης drones από το Ιράν για τα χτυπήματα στις ουκρανικές πόλεις, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε ότι η Βρετανία θα παράσχει ένα πακέτο αεράμυνας 50 εκατομμυρίων λιρών για την Ουκρανία για την εξουδετέρωση τους. Επιπλέον, οι ΗΠΑ θα στείλουν επιπλέον 400 εκατομμύρια δολάρια στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία για αναβαθμίσουν τους πυραύλους αεράμυνας και να αντιμετωπίσουν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη από το Ιράν, ενώ η Ουάσιγκτον πρόσθεσε στο πακέτο έναν σημαντικό αριθμό γεννητριών για τις νέες ανάγκες που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος.

Ωστόσο, όλα αυτά έχουν ως αντίκτυπο τη σκλήρυνση της στάσης του πουτινικού καθεστώτος, που δεν έχει κάποια απτή επιτυχία για να επιδείξει στην Ουκρανία. Κατά συνέπεια, το μόνο επιχείρημα που έχει ο Πούτιν να παρουσιάσει στον σκληρό πυρήνα του καθεστώτος του, είναι ο πόνος που προκαλεί στους Ουκρανούς που αντιστέκονται στις βουλές του, έχοντας αφήσει τη μισή χώρα χωρίς ηλεκτροδότηση, στον σκληρό χειμώνα. Στο Κρεμλίνο ακόμα θεωρούν πως οι κακουχίες μπορούν να κάμψουν το φρόνημα στην ουκρανική πλευρά.