Η εκτόξευση πυραύλων από την οργάνωση των Φρουρών της Επανάστασης σε κτίσματα κοντά στο αμερικανικό προξενείο πραγματοποιήθηκε εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία αλλά και κατά τη διάρκεια του νέου γύρου διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν στη Βιέννη. Με την ανάληψη της ευθύνης από την ιρανική οργάνωση, με στενούς δεσμούς με το καθεστώς στην Τεχεράνη, τα βέλη στρέφονται προς το Ισραήλ.
Η επίθεση με πυραύλους στο Αρμπίλ, πρωτεύουσα της αυτόνομης περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν, θεωρήθηκε αρχικά πως είχε ως στόχο το αμερικανικό προξενείο στην περιοχή, αν και δεν υπήρχαν ζημιές στο κτίριο, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η εγγύτητα με το προξενείο προκάλεσε βέβαια την ενεργοποίηση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών.
Οι Φρουροί της Επανάστασης ανέλαβαν ωστόσο την ευθύνη για τη ρίψη πυραύλων στο ιρακινό Κουρδιστάν, δηλώνοντας ουσιαστικά πως ο στόχος ήταν ένα ισραηλινό «στρατηγικό κέντρο» και οι πύραυλοι αποτελούσαν αντίποινα σε μια ισραηλινή επίθεση τη Δευτέρα στη Συρία, που οδήγησε στον θάνατο δύο αξιωματούχων τους.
Οι πύραυλοι των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων δεν είναι γνωστοί για την ακρίβεια τους και είναι υπαρκτή η πιθανότητα να αστόχησαν. Δεν μπορεί να αποκλειστεί οι Φρουροί της Επανάστασης το ενδεχόμενο να στόχευαν σε μη κατοικημένο έδαφος. Σε κάθε περίπτωση, η εκτόξευση τους ωστόσο δίνει ένα πάτημα στην εξτρεμιστική οργάνωση να ισχυρίζεται στο εσωτερικό πως πολεμάει τους «σιωνιστές» εχθρούς της και απαντάει στις επιθέσεις των ισραηλινών στη Συρία. Αυτό είναι άλλωστε όσα διατείνεται η οργάνωση στα φιλικά ΜΜΕ του Ιράν.
Η οργανική σύνδεση της ακραίας οργάνωσης των Φρουρών της Επανάστασης με το ιρανικό καθεστώς δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη, τη στιγμή που η Τεχεράνη προσπαθεί να εκμεταλλευθεί τη συγκυρία της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία προς όφελος της. Οι κυρώσεις που επιβάλλονται στη Ρωσία από τη Δύση ουσιαστικά καθυστερούν τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της. Παράλληλα η θέση της κατηγορούμενης, στην οποία έχει βρεθεί η Ρωσία διεθνώς, έχει ωθήσει τον Πούτιν να είναι πιο κοντά στις ιρανικές ανησυχίες.
Ταυτόχρονα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ δραστηριοποιείται έντονα στη διαμάχη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, καθώς το Ισραήλ αξιολογεί ως σημαντική τη ρωσική παρουσία στη Μέση Ανατολή, με έμφαση βέβαια τη στρατιωτική στήριξη του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία, αλλά και για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν διαρκείς διαβουλεύσεις με την Ουάσιγκτον για τον συντονισμό των κινήσεων τους διεθνώς.
Η Τεχεράνη προσπαθεί να χρησιμοποιήσει προς όφελος του το ράλι τιμών στην ενέργεια ώστε να τονίσει πόσο σημαντική είναι η άρση των κυρώσεων απέναντι της, για να τονωθεί η προσφορά πετρελαίου που θα μειώσει τις τιμές. Το καθεστώς του Ιράν εκμεταλλεύεται τη διάσπαση της προσοχής των Ηνωμένων Πολιτειών, προς το μέτωπο της Ουκρανίας. Ωστόσο το καθεστώς στην Τεχεράνη είναι προσεκτικό ώστε να μην κατηγορηθεί πως λόγω του Ιράν εκτροχιάζονται οι διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Βιέννη. Η ανάληψη της ευθύνης από τους Φρουρούς της Επανάστασης, με τις κατηγορίες απέναντι στο Ισραήλ βοηθάει στην προσπάθειας της εσωτερικής νομιμοποίησης του καθεστώτος, το οποίο μπορεί να ισχυρίζεται ότι τολμά να στραφεί εναντίον του εχθρού του, του Ισραήλ και να το απειλεί για νέα καταστροφικά αντίποινα.