Δύο ημέρες αφότου ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν προειδοποίησε τον Κινέζο ομόλογό του για σοβαρές συνέπειες εάν το Πεκίνο βοηθήσει τη Ρωσία να διεξάγει πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, το τι ακριβώς μπορεί να είναι αυτό παραμένει άγνωστο.
«Θα έχουμε αυτή τη συνομιλία απευθείας με την Κίνα και την κινεζική ηγεσία, όχι μέσω των μέσων ενημέρωσης», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι στους δημοσιογράφους την Τρίτη.
Η Ψάκι είπε ότι ο Σάλιβαν ήταν «πολύ άμεσος για τις συνέπειες» κατά τη συνάντησή του τη Δευτέρα στη Ρώμη με τον κορυφαίο αξιωματούχο εξωτερικής πολιτικής της Κίνας, Γιανγκ Τζιέτσι.
«Αλλά όσον αφορά τυχόν πιθανές επιπτώσεις ή συνέπειες, θα τις οδηγήσουμε μέσω ιδιωτικών διπλωματικών καναλιών σε αυτό το σημείο», είπε η Ψάκι.
Καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πλησιάζει την τέταρτη εβδομάδα της, οι ανησυχίες για το πώς θα αντιδράσουν οι δυτικοί σύμμαχοι εάν η Κίνα ή οι κινεζικές εταιρείες προσπαθήσουν να βοηθήσουν τη Μόσχα να αποφύγει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη, έχουν προσθέσει ένα νέο επίπεδο αβεβαιότητας στις παγκόσμιες αγορές που ήδη ταλαιπωρούνται από την κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας.
Αυτή η αβεβαιότητα επιδεινώνεται από την πρόσφατη ανάμνηση του τι συνέβη την τελευταία φορά που ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ασαφείς προειδοποιήσεις για τις συνέπειες, κατά τη διάρκεια της εισβολής της Ρωσίας.
Στις 20 Φεβρουαρίου, τέσσερις ημέρες πριν τα ρωσικά στρατεύματα εισέλθουν στην Ουκρανία, η Ψάκι εξέδωσε μια δήλωση λέγοντας ότι οι ΗΠΑ ήταν «έτοιμες να επιβάλουν γρήγορες και σοβαρές κυρώσεις» εάν η Ρωσία εφαρμόσει τα προφανή σχέδιά της.
Εκείνη την εποχή, λίγοι αναλυτές πίστευαν ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θα μπορούσαν πράγματι να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τις πιο αυστηρές κυρώσεις που εξετάζονταν - όπως το πάγωμα των αποθεματικών της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας- αλλά το έκαναν.
Γιατί η Κίνα δε ρισκάρει βοήθεια στη Ρωσία
Η Μόσχα φέρεται να έχει ζητήσει από το Πεκίνο στρατιωτική και οικονομική βοήθεια για τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, αν και οι δύο κυβερνήσεις το αρνούνται δημοσίως.
Αλλά η Κίνα δεν ενδιαφέρεται πολύ να εμπλακεί στην οικονομική μάχη μεταξύ της Μόσχας και του υπόλοιπου ανεπτυγμένου κόσμου.
«Η Κίνα δεν είναι μέρος της κρίσης, ούτε θέλει οι κυρώσεις να επηρεάσουν την Κίνα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τη Δευτέρα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες.
Ωστόσο, ο Γουάνγκ επέμεινε ότι «η Κίνα έχει το δικαίωμα να προστατεύει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της», σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση από το Πεκίνο.
Την περασμένη εβδομάδα, έγινε ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι το Κρεμλίνο βλέπει το Πεκίνο ως οικονομική σανίδα σωτηρίας.
Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ δήλωσε την Κυριακή ότι η οικονομική «συνεργασία της Ρωσίας με την Κίνα θα μας επιτρέψει να διατηρήσουμε τη συνεργασία που έχουμε επιτύχει... αλλά και να την αυξήσουμε σε ένα περιβάλλον όπου οι δυτικές αγορές κλείνουν» στις ρωσικές εξαγωγές.
Αυτή η «αυξημένη» συνεργασία από την Κίνα θα μπορούσε να λάβει πολλές διαφορετικές μορφές. Ορισμένοι από αυτούς θα παραβιάσουν απροκάλυπτα τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, προκαλώντας αυτόματες απαντήσεις από τις ΗΠΑ, αλλά οι ειδικοί λένε ότι άλλες ενέργειες που θα μπορούσε να λάβει το Πεκίνο θα ήταν τεχνικά νόμιμες, αναγκάζοντας τις ΗΠΑ να βασίζονται περισσότερο σε τακτικές ήπιας ισχύος για να τις αντιμετωπίσουν.
Οι απροκάλυπτες παραβιάσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τη βοήθεια της Ρωσίας να παρακάμψει τους ελέγχους των εξαγωγών των ΗΠΑ σε εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας αγοράζοντας αμερικανικά προϊόντα και στη συνέχεια πουλώντας τα στη Μόσχα.
Ωστόσο, αυτή η κίνηση θα ήταν πολύ επικίνδυνη για τις επιχειρήσεις. Οι κυρώσεις έχουν γραφτεί ειδικά για να ισχύουν όχι μόνο για αμερικανικές εταιρείες, αλλά για κάθε εταιρεία στον κόσμο που χρησιμοποιεί αμερικανικό λογισμικό ή εξαρτήματα, όπως και η Κίνα.
Η υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο εξήγησε πρόσφατα ποιες θα ήταν οι συνέπειες για μια μεγάλη κινεζική εταιρεία ημιαγωγών, εάν οι ΗΠΑ μάθαιναν ότι πουλούσε τσιπ στη Ρωσία παραβιάζοντας τους αμερικανικούς ελέγχους εξαγωγών.
«Θα μπορούσαμε ουσιαστικά να κλείσουμε [την εταιρεία], γιατί τους εμποδίζουμε να χρησιμοποιήσουν τον εξοπλισμό και το λογισμικό μας », είπε η Ραϊμόντο σε μια συνέντευξη στους New York Times στις 8 Μαρτίου.
«Τα περισσότερα μεγάλα ιδρύματα στην Κίνα δεν είναι διατεθειμένα να αναλάβουν τον κίνδυνο να έρθουν σε αντίθεση με τις κυρώσεις των ΗΠΑ, και έτσι οποιαδήποτε κατάρρευση κυρώσεων είναι πιθανό να γίνει από μικρότερα ιδρύματα που έχουν λιγότερα να χάσουν», δήλωσε ο Μάρτιν Χορζέμπα, ερευνητής στο Peterson. Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών.
«Συνολικά, η Κίνα φαίνεται ότι θα παραπονεθεί, αλλά θα συμμορφωθεί», είπε στην Washington Post.