Το τελευταίο εκτελεστικό διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ για την Κίνα δίνει στις αμερικανικές εταιρείες μόλις 45 ημέρες για να σταματήσουν τις συναλλαγές με δύο από τις πιο "καυτές" εφαρμογές της χώρας: TikTok και WeChat. Το TikTok, που ανήκει στην ByteDance, ήταν ήδη υπό πίεση από την Ουάσιγκτον. Η συμπερίληψη του WeChat, που ανήκει στον κινεζικό γίγαντα των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης Tencent, αποτελεί έκπληξη με δυνητικές συνέπειες τόσο για τις αμερικανικές εταιρείες, όσο και τον ίδιο τον Τραμπ.
Η Tencent έχει καταρχήν μετοχές στην Tesla, στη Snap Inc. και την εταιρεία ηλεκτρονικών παιχνιδιών Riot Games, ενώ έχει και συμφωνίες streaming με τα αμερικανικά πρωταθλήματα μπάσκετ NBA, φουτμπολ NFL και μπέιζμπολ MLB.
Τοδιάταγμα θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τις Apple και Google, αφου έχουν αρκετές εφαρμογές που ανήκουν στην Tencent. Είναι πολύ πιθανό ότι η κατάργηση του WeChat να καταστήσει τις συσκευές εκατομμυρίων ιδιοκτητών iPhone στην Κίνα "άχρηστες". Όπως αναφέρουν ειδικοί, το Android της Google σε αντίθεση με το iOS της Apple, επιτρέπει την παράπλευρη εγκατάσταση εφαρμογών που δεν είναι διαθέσιμες στο Play Store.
Αυτό συνιστά σημαντικό πρόβλημα για την Apple καθώς πρόβλεψη της TF International Securities εκτιμά ότι αν το παραπάνω σενάριο πραγματοποιηθεί, τότε οι πωλήσεις iPhone μπορεί να πέσουν από 6% ως και 25%.
Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι η εμπλοκή της Tencent στις ΗΠΑ είναι αρκετά μεγάλη και κάθε απειλή εναντίον της μπορεί να δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα και σε αμερικανικές εταιρείες. Αυτό κατά συνέπεια σημαίνει ότι το αφήγημα Τραμπ, "Πρώτα η Αμερική" σε όλα τα επίπεδα, θα πάει περίπατο.
Μπορεί λοιπόν το TikTok να λαμβάνει την περισσότερη προσοχή αυτή τη στιγμή, το πραγματικό...τσουνάμι όμως ίσως να είναι οι επιπτώσεις της εντολής σε σχέση με την Tencent. Το Tik Tok χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον για ψυχαγωγία και την λεγόμενη γενιά Z, δηλαδή ηλικίες 18-25.
Από την άλλη, το WeChat είναι σημαντικό εργαλείο για ένα δισεκατομμύριο χρήστες σε παγκόσμιο επίπεδο και περίπου 3 εκατομμύρια Κινέζους που ζούν στις ΗΠΑ.
Για αυτούς, η απαγόρευση του WeChat σημαίνει ότι δεν θα είναι σε θέση να μιλήσουν με τις οικογένειές τους στην Κίνα όποτε θέλουν, ούτε να ανταλλάσσουν πληροφορίες μεταξύ τους για τα πάντα. Πολλοί Κινέζοι μάλιστα, οι οποίοι τάσσονται ανοικτά κατά του καθεστώτος του Πεκίνου είναι εξοργισμένοι με το ενδεχόμενο απαγόρευσης της εφαρμογής.
Τα προβλήματα δεν σταματούν εκεί καθώς οι αμερικανικές επιχειρήσεις θα δυσκολευτούν να επικοινωνήσουν με τους Κινέζους προμηθευτές, πελάτες ή συνεργάτες τους οι οποίοι χρησιμοποιούν κατά κόρον την εφαρμογή... Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι το WeChat και η Tencent δεν είναι ούτε ByteDance, ούτε Huawei τις οποίες ο Λευκός Οίκος θεωρεί ότι "στρίμωξε" για τα καλά...