Κατηγορίες σε βάρος δύο Κινέζων για συστηματική οικονομική κατασκοπεία απήγγειλαν σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες. Οι πληροφορίες, τις οποίες έβγαλε πρώτη στο φως η εφημερίδα Washington Post, φέρουν άλλες 10 τουλάχιστον σύμμαχες χώρες των ΗΠΑ -Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία, Καναδάς, Ιαπωνία, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Σουηδία και άλλες- να τις ακολουθούν, παρουσιάζοντας ανάλογα στοιχεία σε βάρος της Κίνας.
Τα δύο άτομα τα ονόματα και οι φωτογραφίες των οποίων δόθηκαν στη δημοσιότητα στην Ουάσινγκτον και είναι πλέον καταζητούμενοι, είναι οι Ζου Χούα και Ζανγκ Τζιανγουό. Οι δύο φέρονται, σύμφωνα πάντοτε με τους Αμερικανούς, να είναι στελέχη του υπουργείου Κρατικής Ασφαλείας της Κίνας και, με έδρα το Πεκίνο, να επιχειρούν από το 2017 να εισέλθουν στα ηλεκτρονικά συστήματα εταιριών και να υποκλέψουν απόρρητες πληροφορίες και άλλα ευαίσθητα δεδομένα.
Ανάμεσα στους στόχους των δύο ήταν, το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ, η Εθνική Διοίκηση Αεροναυπηγικής και Διαστήματος, καθώς και όμιλοι οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην αεροπλοΐα, το διάστημα, τους δορυφόρους και άλλους κλάδους αιχμής, που άπτονται των στρατηγικών εθνικών συμφερόντων των ΗΠΑ.
«Στόχος της Κίνας είναι, για να το θέσουμε απλά, να αντικαταστήσουν τις ΗΠΑ ως την κορυφαία παγκόσμια υπερδύναμη και για να το επιτύχει χρησιμοποιεί παράνομα μέσα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του FBI, Κρις Ρέι, τονίζοντας παράλληλα ότι στο στόχαστρο έχουν βρεθεί τα διαμάντια των αμερικανικών επιχειρήσεων που καθορίζουν και την ταυτότητα της Αμερικής.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζέρεμι Χαντ, δήλωσε τα εξής: «Η εκστρατεία αυτή είναι η πιο σημαντική και εκτεταμένη προσπάθεια διείσδυσης και επίθεσης μέσω του κυβερνοχώρου κατά του Ηνωμένου Βασιλείου που έχει αποκαλυφθεί ως σήμερα, με στόχο την απόσπαση εμπορικών μυστικών και το πλήγμα σε οικονομίες σε όλο τον κόσμο».
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χθεσινές εξελίξεις σημειώνονται σε μια περίοδο που ΗΠΑ και Κίνα συγκρούονται στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ενώ ταυτόχρονα «τρέχει» η υπόθεση της κράτησης από τις αρχές του Καναδά της κόρης του ιδρυτή της Huawei, Μενγκ Ουανζού, μετά από απαίτηση της Ουάσινγκτον.
AP Photo/Manuel Balce Ceneta