Η Γερμανία απορρίπτει το ενδεχόμενο επιβολής εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προς το παρόν, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της χώρας.
Η ανακοίνωση ήρθε λίγες ώρες μετά από αίτημα Γερμανών κοινοβουλευτικών, οι οποίοι ζήτησαν την άμεση επιβολή του εμπάργκο, καθώς η διεθνής πίεση προς το Βερολίνο εντείνεται, καθώς αυξάνονται τα θύματα του πολέμου.
Ο Πούτιν από την πλευρά του, διαμήνυσε το πρωί ότι οι ρωσικές εξαγωγές ενεργειακών πόρων αλλάζουν προσανατολισμό και στρέφονται μακριά από τη Δύση.
Θα συνεχιστούν οι πληρωμές σε ευρώ
Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, διευκρίνισε ότι οι γερμανικές εταιρείες θα συνεχίσουν να πληρώνουν για τις προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία σε ευρώ.
Απαντώντας στο αίτημα της Μόσχας οι πληρωμές για το ρωσικό φυσικό αέριο να γίνονται σε ρούβλια, υπενθύμισε, σύμφωνα με το Reuters, ότι οι πληρωμές προβλέπεται με βάση τα υπάρχοντα συμβόλαια, να γίνονται σε δολάρια και ευρώ.
Το αίτημα Γερμανών κοινοβουλευτικών
Νωρίτερα σήμερα, Γερμανοί κοινοβουλευτικοί είχαν υποβάλει αίτημα για την επιβολή εμπάργκο. Αναλυτικά, δήλωσαν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επιβάλει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο το συντομότερο δυνατό, οι πρόεδροι τριών γερμανικών κοινοβουλευτικών επιτροπών την Τρίτη μετά από επίσκεψη στην Ουκρανία.
Ο πρόεδρος της γερμανικής επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Μάικλ Ροθ ανέφερε ότι ο περιορισμός στις εισαγωγές του ρωσικού πετρελαίου θα αποτελούσε σημαντικό μήνυμα γιατί θα επηρεάσει την κύρια πηγή εισοδήματος της Ρωσίας, σύμφωνα με Reuters.
Αυξάνεται η πίεση στο Βερολίνο
Με τον αριθμό των θανάτων αμάχων στην Ουκρανία να αυξάνεται εν μέσω της ρωσικής εισβολής, η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, βρίσκεται υπό πίεση προκειμένου να απογαλακτιστεί από το ρωσικό φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, καθώς οι επικριτές της υποστηρίζουν ότι τα έσοδα από τις προμήθειες ενέργειας παρέχουν στη Μόσχα ζωτικά κεφάλαια για να διεξάγει πόλεμο.
Η ΕΕ σχεδιάζει την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, αν και δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των κρατών μελών για απαγόρευση του ρωσικού αργού. Διπλωμάτες της ΕΕ υποστηρίζουν ότι η Γερμανία δεν τάσσεται ενεργά υπέρ ενός άμεσου εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.
Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι η Γερμανία θα μπορούσε να τερματίσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους. Η χώρα έχει ήδη μειώσει τις ρωσικές εισαγωγές προμηθειών ενέργειας, με το ρωσικό πετρέλαιο να αντιπροσωπεύει πλέον το 25%, από 35% πριν από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου.
Ο Ροθ ανέφερε ότι οι σχετικές αποφάσεις της ΕΕ θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν μια μεταβατική περίοδο με την απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικού άνθρακα να τίθεται σε ισχύ από τα μέσα Αυγούστου, κάτι στο οποίο συμφώνησαν οι πρεσβευτές της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα.
Τα σχόλια του Ροθ ήρθαν μετά την επίσκεψή του στη δυτική Ουκρανία την Τρίτη με δύο επικεφαλής κοινοβουλευτικών επιτροπών.
«Μπορεί να γίνει μέσα σε λίγες εβδομάδες γιατί υπάρχουν άλλοι προμηθευτές», είπε ο Άντον Χοφρέιτερ, επικεφαλής της Επιτροπής Ευρώπης της Μπούντεσταγκ, προσθέτοντας ότι η περίοδος σταδιακής κατάργησης εισαγωγών του ρωσικού άνθρακα ήταν πολύ μεγάλη.
Δεν «Μπορούμε να παγώσουμε για την ελευθερία»
Ωστόσο, έρευνα που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη έδειξε ότι οι Γερμανοί ανησυχούν για τις αρνητικές συνέπειες από πιθανό εμπάργκο πετρελαίου. Μόνο το 30% των ερωτηθέντων στην έρευνα του ινστιτούτου Allensbach για λογαριασμό της Frankfurter Allgemeine Zeitung ανέφερε ότι η Γερμανία θα πρέπει να μπλοκάρει αμέσως τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου για να σταματήσει να χρηματοδοτεί έμμεσα τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Περίπου το 57% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι η Γερμανία πρέπει να συνεχίσει τις εισαγωγές για να αποφύγει τις ελλείψεις στην αγορά και τις αυξήσεις των τιμών. Μόνο το 24% των ερωτηθέντων συμφώνησαν με τη δήλωση «Μπορούμε να παγώσουμε για την ελευθερία».
Πούτιν: Οι ρωσικές εξαγωγές ενέργειας αλλάζουν προσανατολισμό
Ο Πούτιν πάντως, διαμήνυσε σήμερα ότι οι ρωσικές εξαγωγές ενέργειας αλλάζουν προσανατολισμό και στρέφονται μακριά από τη Δύση.
Η Ρωσία μπορεί εύκολα να ανακατευθύνει τις εξαγωγές των τεράστιων ενεργειακών της πόρων μακριά από τη Δύση σε χώρες που τους χρειάζονται πραγματικά, αυξάνοντας παράλληλα την εγχώρια κατανάλωση πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα, δήλωσε χαρακτηριστικά την Τετάρτη ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας ανέφερε επίσης ότι «μη φιλικές χώρες» έχουν καταστρέψει τις αλυσίδες εφοδιασμού στις περιοχές της ρωσικής Αρκτικής, καθώς και ότι ορισμένα έθνη δεν εκπληρώνουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις.
Μιλώντας σε συνάντηση με αξιωματούχους με κεντρικό θέμα την ανάπτυξη στη ρωσική Αρκτική, ο Πούτιν τόνισε, σύμφωνα με το Reuters, ότι αυτό δημιούργησε προβλήματα στη Ρωσία.