Η Γερμανία θα προμηθεύσει στην Ουκρανία το σύστημα αεράμυνας IRIS-T, δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, μετά από εκκλήσεις του Κιέβου και των κομμάτων της γερμανικής αντιπολίτευσης να αυξήσουν τις παραδόσεις βαρέων όπλων.
Ο Σολτς δήλωσε ότι η Γερμανία «παραδίδει συνεχώς από την αρχή του πολέμου», αναφέροντας περισσότερα από 15 εκατομμύρια φυσίγγια, 100.000 χειροβομβίδες και περισσότερες από 5.000 αντιαρματικές νάρκες που στάλθηκαν στην Ουκρανία από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
«Πιο πρόσφατα, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι θα παραδώσουμε το πιο σύγχρονο σύστημα αεράμυνας που διαθέτει η Γερμανία με τη μορφή του IRIS-T», είπε ο Σολτς στους νομοθέτες στην Bundestag, χωρίς να διευκρινίσει το ακριβές μοντέλο.
Πηγή ασφαλείας είπε στο Reuters τον περασμένο μήνα ότι η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει αμυντικά συστήματα μεσαίου βεληνεκούς IRIS-T SLM στην Ουκρανία.
Η απόφαση του Βερολίνου για το θέμα δεν σημαίνει ότι το σύστημα αεράμυνας θα παραδοθεί γρήγορα. «Θα πάρει λίγο χρόνο, μήνες», είπε η υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ στους νομοθέτες, προσθέτοντας ότι το σύστημα, που κατασκευάστηκε από τον κατασκευαστή όπλων Diehl, προοριζόταν αρχικά για «άλλη χώρα».
Απαντώντας στους επικριτές που ισχυρίζονται ότι το Βερολίνο δεν έχει κάνει αρκετά για να βοηθήσει την Ουκρανία να αμυνθεί, ο Σολτς είπε στο κοινοβούλιο ότι η κυβέρνησή του απάντησε στη ρωσική επίθεση με μια «μαζική αλλαγή πολιτικής στη Γερμανία» επιλέγοντας να στείλει βαρέα όπλα σε εμπόλεμη ζώνη.
Τα αιτήματα της Ουκρανίας για βαρέα όπλα εντάθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, όταν η Μόσχα έστρεψε τη μεγαλύτερη δύναμη πυρός της στα ανατολικά της χώρας, αφού απέτυχε να καταλάβει την πρωτεύουσα, το Κίεβο.
Ο Σολτς είπε ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται με τους εταίρους της Γερμανίας για τρόπους περαιτέρω οπλισμού της Ουκρανίας ενάντια στη ρωσική επίθεση.
Την Τρίτη, ο καγκελάριος ανακοίνωσε ότι η Γερμανία θα παραδώσει οχήματα μάχης (IFV) στην Ελλάδα, ώστε η κυβέρνηση στην Αθήνα να μπορέσει να παραδώσει όπλα σοβιετικού τύπου στην Ουκρανία.