Ουρές χιλιομέτρων σχηματίστηκαν χθες, Δευτέρα, στα σύνορα της Γερμανίας με την Αυστρία και την Τσεχία, ενώ σε 5.000 άτομα απαγορεύτηκε η διέλευση, μετά την απόφαση του Βερολίνου να σφραγίσει τις εισόδους της λόγω της αύξησης των κρουσμάτων των παραλλαγών του βασικού στελέχους του νέου κορονοϊού στις δύο γειτονικές της χώρες. Για προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού προειδοποιούν οι Γερμανοί βιομήχανοι, ενώ η υπουργός Αγροτικής Οικονομίας εμφανίζεται ανήσυχη για το ενδεχόμενο αγορών πανικού.
«Είναι μεγάλος ο κίνδυνος τις επόμενες ημέρες να καταρρεύσει η αλυσίδα εφοδιασμού σε ολόκληρη την Ευρώπη», δήλωσε ο Διευθυντής της Ένωσης Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) Γιοάχιμ Λανγκ στις εφημερίδες του Ομίλου «Funke» και πρόσθεσε ότι το κλείσιμο των συνόρων και οι περιορισμοί στα ταξίδια αποδυναμώνουν την διεθνή εμπορευματική κυκλοφορία και προκαλούν τεράστια ζημιά στην γερμανική βιομηχανία. «Οι συνοριακές διαβάσεις πρέπει να παραμείνουν ανοιχτές για όλα τα φορτηγά με εμπορεύματα», τόνισε ο κ. Λανγκ και ζήτησε να υπάρχει η δυνατότητα διενέργειας τεστ κορονοϊού σε όλη την Ευρώπη. «Δεν έχει νόημα να απαιτούμε αρνητικό τεστ για όσους εργάζονται στον τομέα των μεταφορών και φθάνουν στα σύνορα και την ίδια ώρα να μην έχουμε φροντίσει για επαρκείς υποδομές στα σύνορα», λέει χαρακτηριστικά.
Η υπουργός Αγροτικής Οικονομίας Γιούλια Κλέκνερ εκφράζει την ανησυχία της για τον κίνδυνο οι ελλείψεις σε καταναλωτικά αγαθά να οδηγήσει σε αγορές πανικού, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι οι μεταφορές τροφίμων δεν περιλαμβάνονται στις απαγορεύσεις που έχουν επιβληθεί. «Εκείνοι που συγκεντρώνουν αγαθά δεν ενεργούν απλώς παράλογα, αλλά και με έλλειψη αλληλεγγύης», δηλώνει η κυρία Κλέκνερ στις εφημερίδες του Ομίλου «Funke» της Τρίτης και αναφέρεται στα μαθήματα που πρέπει να έχουν πάρει όλοι από την πρώτη φάση της πανδημίας.
Χθες πάντως και ενώ η αντιπαράθεση μεταξύ Βερολίνου και Βιέννης έχει λάβει και πολιτικές διαστάσεις, με το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών να διαμαρτύρεται επισήμως στον γερμανό πρέσβη, ο Πρωθυπουργός του Ζάαρλαντ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρειαστεί να επιβληθούν αυστηρότεροι έλεγχοι και στα σύνορα με την Γαλλία και το Λουξεμβούργο, λόγω της αύξησης και εκεί των περιστατικών μετάλλαξης του ιού. Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν υπερασπίστηκε την απόφαση για κλείσιμο των συνόρων: «Πρέπει τώρα να αφήσουμε την περιοχή γύρω από τα σύνορα με την Αυστρία και την Τσεχία να ηρεμήσει», δήλωσε στην Sueddeutsche Zeitung και υπενθύμισε ότι ο ίδιος έχει μεγαλώσει έξι χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ολλανδία και εκτιμά ιδιαίτερα τα ανοιχτά σύνορα εντός ΕΕ. «Υπάρχουν όμως στιγμές σε μια πανδημία που πρέπει κανείς να λάβει αποφάσεις για την ασφάλεια και την υγεία», τόνισε, ενώ, απευθυνόμενος στην κριτική που ασκείται από τις Βρυξέλλες, διευκρίνισε ότι ακόμη και το ευρωπαϊκό δίκαιο προβλέπει εξαιρέσεις στην ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών.