Γερμανία: Για «πτήση στα τυφλά» της βιομηχανίας αλουμινίου, προειδοποιεί ο εκπρόσωπός της

Γερμανία: Για «πτήση στα τυφλά» της βιομηχανίας αλουμινίου, προειδοποιεί ο εκπρόσωπός της

Ως «πτήση στα τυφλά» περιγράφει την κατάσταση στη βιομηχανία αλουμινίου της Γερμανίας ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανίας Αλουμινίου και αποκλείει το ενδεχόμενο εξοικονόμησης φυσικού αερίου χωρίς μείωση της παραγωγής και συνεπώς των παραδόσεων. Μείωση του φόρου στα καύσιμα, αλλά και αύξηση των ορίων ηλικίας για σύνταξη στα 70 ζητάει ο επικεφαλής των εργοδοτών του κλάδου.

«Δεν είναι δυνατόν να εξοικονομήσουμε 15% χωρίς να μειώσουμε την παραγωγή. Αυτό θα σήμαινε ότι θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε λιγότερο προϊόν», κάτι που θα επηρέαζε ιδιαίτερα τον κατασκευαστικό κλάδο, την αυτοκινητοβιομηχανία και την ιατρική τεχνολογία, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανίας Αλουμινίου Χάινριχ Μέλμαν, σε συνέντευξή του νωρίτερα σήμερα στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD.

Ο Χ. Μέλμαν ζήτησε «ένα σαφές μήνυμα» από την κυβέρνηση, σχετικά με το τι θεωρείται «συστημικής σημασίας» και το πώς θα γίνονται ενδεχομένως οι διακοπές λειτουργίας σε περίπτωση ανεπάρκειας φυσικού αερίου. «Αυτή τη στιγμή έχουμε μια πτήση στα τυφλά και δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε τίποτα», τόνισε.

Την ίδια ώρα και ενόψει του χειμώνα ο πρόεδρος των εργοδοτών του κλάδου αλουμινίου και ηλεκτρισμού Στέφαν Βολφ εισηγείται μόνιμη μείωση του φόρου στα καύσιμα, καθώς οι υψηλές τιμές θα πλήξουν, όπως λέει σε συνέντευξή του στον Όμιλο Funke, μαζικά τους μετακινούμενους για επαγγελματικούς λόγους, αλλά και τη βιομηχανία, η οποία «παλεύει με ένα επιπλέον κόστος».

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Βολφ τάσσεται υπέρ της σταδιακής αύξησης του ορίου ηλικίας για σύνταξη στα 70. «Αν δείτε τη δημογραφική εξέλιξη και την επιβάρυνση των κοινωνικών ταμείων, θα διαπιστώσετε ότι τα αποθεματικά εξαντλούνται. Πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο και για περισσότερα χρόνια. Βήμα-βήμα πρέπει να ανεβούμε στα 70 έτη. Διαφορετικά, το σύστημα δεν θα είναι πλέον οικονομικά βιώσιμο», τονίζει. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το όριο ηλικίας θα αυξηθεί σταδιακά από τα 65 στα 67 έτη χωρίς κρατήσεις έως το 2029. Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εργασίας Χουμπέρτους Χάιλ (SPD) απορρίπτει μέχρι τώρα περαιτέρω αύξηση του ορίου.