Ξεκάθαρη είναι η θέση της Γερμανίας απέναντι στη χρήση της πυρηνικής ενέργειας, καθώς η χώρα αποφάσισε να επιταχύνει την εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας, κλείνοντας προοδευτικά τα εργοστάσια που λειτουργούν ακόμα, έπειτα από την καταστροφή στον ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό σταθμό στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας το 2011.
Η Γερμανίδα υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Άννα Λούρμαν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο χαρακτηριστικά: «Πιστεύω ότι έχουμε σχέση τόσο στενή και βαθιά, γνωριζόμαστε τόσο καλά, που γνωρίζουμε ποια είναι η γαλλική θέση για την πυρηνική ενέργεια και η γαλλική πλευρά γνωρίζει άριστα ποια είναι η γερμανική θέση για το ζήτημα. Επομένως, μπορεί να πούμε ‘συμφωνούμε να διαφωνούμε».
«Θα μπορέσουμε κατόπιν να επικεντρωθούμε στα ζητήματα για τα οποία θέλουμε να προχωρήσουμε (μαζί), και είναι πολλά, αν κοιτάξουμε τα σχέδια της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ: από την προστασία του κλίματος ως τις βιώσιμες επενδύσεις, ως το ζήτημα της στρατηγικής ευρωπαϊκής κυριαρχίας», πρόσθεσε η κυρία Λούρμαν, μέλος της παράταξης των Πρασίνων που μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά της στην κυβέρνηση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς.
Η Κομισιόν, στις 31η Δεκεμβρίου, αποκάλυψε το σχέδιό της για να χαρακτηριστούν πράσινες οι επενδύσεις σε ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς που αξιοποιούν πυρηνική ενέργεια και φυσικό αέριο, με σκοπό να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση σε εγκαταστάσεις που κρίνεται ότι συμβάλλον στον αγώνα για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής.
Υπέρ ενός τέτοιου κειμένου, τάσσεται ένθερμα η Γαλλία, η οποία, θέλει να ενισχύσει τη γαλλική βιομηχανία της πυρηνικής ενέργειας –πηγής ενέργειας σταθερής και απαλλαγμένης από εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Ταυτόχρονα στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται κι άλλες χώρες όπως Πολωνία και η Τσεχία, που θέλουν να αντικαταστήσουν τους ιδιαίτερα ρυπογόνους ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς τους που λειτουργούν με την καύση άνθρακα.