Οι τρεις εναπομείναντες πυρηνικοί σταθμοί της Γερμανίας έχουν προγραμματιστεί να κλείσουν μέχρι το τέλος του έτους, όμως τα όσα γίνονται με το φυσικό αέριο έχουν κάνει την κοινή γνώμη να στραφεί στη χρήση της πυρηνικής ενέργειας. Αξίζει να σημειωθεί πως τα πυρηνικά εργοστάσια αντιπροσώπευαν το 6% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας το πρώτο τρίμηνο του 2022.
Η συζήτηση για τη διατήρηση της λειτουργίας των πυρηνικών εργοστασίων ξεκίνησε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, κάνοντας τη Γερμανία να αποφασίσει να τερματίσει τη μεγάλη εξάρτησή της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.
Εμπειρογνώμονες από τα υπουργεία περιβάλλοντος και οικονομίας της Γερμανίας δήλωσαν τον Μάρτιο ότι δεν συνιστούν την παράταση της διάρκειας ζωής των εργοστασίων, επικαλούμενοι νομικά κωλύματα, αδειοδοτήσεις και ασφαλιστικές προκλήσεις, την ανάγκη για εκτεταμένους και πιθανώς δαπανηρούς ελέγχους ασφαλείας και την έλλειψη ράβδων καυσίμου για τη διατήρηση της λειτουργίας των εργοστασίων.
Ωστόσο, η πτώση των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου στη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1, η οποία ώθησε την κυβέρνηση να επανασυνδέσει στο δίκτυο σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα σε εφεδρεία και η πιθανότητα εκτεταμένης διακοπής του αγωγού ενθάρρυνε τις φωνές υπέρ των πυρηνικών στη Γερμανία και την Ευρώπη.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δημοσιεύσει την επόμενη εβδομάδα συστάσεις για το πώς οι χώρες μπορούν να μειώσουν τη ζήτηση φυσικού αερίου για να προετοιμαστούν για το χειμώνα.
Σύμφωνα με το προσχέδιο, μια επιλογή θα ήταν να αναβληθεί το κλείσιμο των πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής ή η μετάβαση από την παραγωγή φυσικού αερίου σε πυρηνική όπου είναι δυνατόν.
Τον περασμένο μήνα, μια δημοσκόπηση από τους τηλεοπτικούς σταθμούς RTL έδειξε ότι περίπου το 68% των Γερμανών ήταν υπέρ της επανεξέτασης της πυρηνικής εξόδου της χώρας. Πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, μια δημοσκόπηση του ZDF ανέφερε ότι μόνο το 40% των Γερμανών υποστήριξε την παράταση της διάρκειας ζωής των πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής.
Ωστόσο, τα υπουργεία περιβάλλοντος και οικονομίας της Γερμανίας, τα οποία διοικούνται από τους Πράσινους, δήλωσαν αυτή την εβδομάδα ότι η αξιολόγησή τους από τον Μάρτιο ήταν ακόμη έγκυρη και ότι δεν είχαν επανεξετάσει τη θέση τους υπό το φως των ανησυχιών για την ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο.
Οι Πράσινοι εξακολουθούν να βλέπουν την πυρηνική ενέργεια ως μια επικίνδυνη τεχνολογία, δήλωσε η αναπληρώτρια επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Γιούλια Φέρλιντεν, επικαλούμενη τις πυρηνικές καταστροφές στο Τσερνόμπιλ και τη Φουκουσίμα.
Ο Τίμον Γκρέμελς, συντονιστής ενεργειακής πολιτικής για το SPD, δεν αναμένει από την κυβέρνηση να αλλάξει τη θέση της για το θέμα εάν ο αγωγός Nord Stream 1 επανεκκινήσει μετά τη συντήρηση, αλλά είπε ότι τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί στην παρούσα κατάσταση.
Δεδομένης της ιστορίας των Πρασίνων, η υπέρβαση της πυρηνικής κόκκινης γραμμής θα είναι δύσκολη, δήλωσε ο Γκρέμελς στο Reuters.