Η γερμανική νομοθεσία δυνάμει της οποίας προβλέπεται η κράτηση μεταναστών μέχρι την απέλασή τους σε φυλακές παραβιάζει το κοινοτικό δίκαιο, κατά την άποψη του Γενικού Εισαγγελέα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ).
Η τροποποίηση της νομοθεσίας της Γερμανίας το 2019 –δυνάμει της οποίας επιτράπηκε στις γερμανικές αρχές να κρατούν μετανάστες που σκοπεύουν να απελάσουν μαζί με ποινικούς κρατούμενους ως τα μέσα του 2022– αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, εξήγησε ο εισαγγελέας, ο Ζαν Ρισάρ ντε λα Τουρ.
Επί της αρχής, με βάση το κοινοτικό δίκαιο, υπήκοοι τρίτων κρατών –δηλαδή εκτός ΕΕ– που επίκειται να απελαθούν πρέπει να κρατούνται σε ειδικές εγκαταστάσεις. Η κράτησή τους σε φυλακές επιτρέπεται μόνο σε κατάσταση ανωτέρας βίας ή κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επισημαίνει ο Γενικός Εισαγγελέας.
Η γνώμη αφορά υπόθεση που εκδικάστηκε σε περιφερειακό δικαστήριο του Ανόβερου. Το ερώτημα είναι το εάν ήταν συμμορφώνεται προς το ευρωπαϊκό δίκαιο το ότι πακιστανός υπήκοος κρατήθηκε στη φυλακή του Ανόβερου μέχρι την απέλασή του.
Κατά τη διάρκεια της κράτησής του, είχαν μεταχθεί εκεί κακοποιοί. Δεν είχε επαφή μαζί τους, αλλά ήταν όλοι ευθύνη του ίδιου προσωπικού.
Όπως σημείωσε ο Γενικός Εισαγγελέας, δεν υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Γερμανία. Στην υπόθεση του Πακιστανού πολίτη που κρατήθηκε στη φυλακή του Ανόβερου, έκρινε πως αυτό παραβιάζει το δίκαιο της ΕΕ.
Η γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα δεν είναι δεσμευτική για το ΔΕΕ, όμως συχνά οι δικαστές του καθοδηγούνται από αυτήν. Το πρωτοδικείο του αναμένεται να ανακοινώσει την ετυμηγορία του σε μερικούς μήνες.
Το ΔΕΕ είναι αρμόδιο για την ερμηνεία του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της συμμόρφωσης των κρατών-μελών της προς αυτό, δεν αποφαίνεται επί της ουσίας οποιασδήποτε διαφοράς εκκρεμεί ενώπιον εθνικού δικαστηρίου.