Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom διέκοψε την Τετάρτη τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία επειδή δεν είχαν κάνει τις πληρωμές τους σε ρούβλια, σύμφωνα με το Reuters.
Η Πολωνία και η Βουλγαρία είναι οι πρώτες χώρες στις οποίες διακόπτεται το φυσικό αέριο από τον κύριο προμηθευτή της Ευρώπης από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε από τις χώρες που χαρακτηρίζει «μη φιλικές» να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο βάσει του οποίου θα ανοίγουν λογαριασμούς στη Gazprombank και θα πραγματοποιούν πληρωμές για εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου σε ευρώ ή δολάρια που θα μετατρέπονται σε ρούβλια.
Η Πολωνία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα πληρώσει για το ρωσικό αέριο σε ρούβλια και έχει προγραμματίσει να μην επεκτείνει το συμβόλαιο για το φυσικό αέριο με την Gazprom μετά τη λήξη του, στο τέλος του 2022.
«Οι πληρωμές για το φυσικό αέριο που παρέχεται από την 1η Απριλίου πρέπει να γίνονται σε ρούβλια χρησιμοποιώντας τις νέες λεπτομέρειες πληρωμών, για τις οποίες οι αντισυμβαλλόμενοι ενημερώθηκαν έγκαιρα», δήλωσε η Gazprom την Τετάρτη. Παράλληλα, προειδοποίησε επίσης ότι το transit μέσω Πολωνίας και Βουλγαρίας θα διακοπεί σε περίπτωση που λάβουν παράνομα φυσικό αέριο.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως σύμφωνα με το Reuters, υπήρχαν αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με το πόσο απότομα εφαρμόστηκε η διακοπή.
Νωρίτερα την Τετάρτη, το δίκτυο των φορέων μεταφοράς φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε ότι το φυσικό αέριο προς την Πολωνία αποκαταστάθηκε μετά από μια σύντομη διακοπή, προτού διακοπεί οριστικά.
Επίσης, ο εκτελεστικός διευθυντής του βουλγαρικού φορέα εκμετάλλευσης δικτύου φυσικού αερίου Bulgartransgaz είχε πει στο Reuters ότι οι ροές αερίου προς τη Βουλγαρία συνεχίζονταν προς το παρόν κανονικά.
Η Ουγγαρία και η Αυστρία δήλωσαν ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου ήταν κανονικές.
Το κρατικό PGNiG της Πολωνίας είχε πει ότι οι προμήθειες από την Gazprom - που καλύπτει περίπου το 50% της εθνικής κατανάλωσης - θα κόβονταν στις 8 π.μ. την Τετάρτη. Οι Πολωνοί ισχυρίστηκαν ότι δεν χρειαζόταν να αντλήσουν αποθέματα και η αποθήκη φυσικού αερίου της χώρας ήταν πλήρης κατά 76%.