«Όταν ένα κράτος μέλος απειλείται, μερικές φορές δέχεται επίθεση στην κυριαρχία του, πρέπει να δοθεί αμέσως ένα εξαιρετικά σαφές μήνυμα υποστήριξης. Και πιστεύω ότι η Γαλλία είναι αναμφίβολα πιο οπλισμένη για να υπερασπιστεί την ευρωπαϊκή κυριαρχία, για να παρέχει διαβεβαίωση έναντι των εταίρων μας» επισήμανε ο νέος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Κλεμάν Μπον.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ouest-France, ο 38χρονος πολιτικός που είχε διατελέσει στενός συνεργάτης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και εκπρόσωπος της γαλλικής προεδρίας στις προπαρασκευαστικές εργασίες του Συμβουλίου της ΕΕ πριν αναλάβει τη θέση του υφυπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, υπογραμμίζει ότι «επιθυμούμε μια οργανωμένη σχέση ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει διαπραγμάτευση εν μέσω απειλών. Υπάρχουν ήδη κυρώσεις που είχαν αποφασιστεί στα τέλη του 2019. Μπορούμε να πάρουμε επιπλέον μέτρα τις επόμενες εβδομάδες εφόσον η στάση της Τουρκίας δεν αλλάξει».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ευρώπη πρέπει να σταματήσει να βρίσκεται σε μια διαρκή κατάσταση αδυναμίας καθώς ήρθε η ώρα να μάθει εκ νέου τη γλώσσα της ισχύος. «Φυσικά και χρειάζεται να συνεργαστούμε με την Τουρκία σε πολλά ζητήματα. Η Τουρκία είναι εμπορικός εταίρος, είναι γειτονική χώρα της ΕΕ, είναι μέλος του ΝΑΤΟ ... αλλά δεν γίνεται να μετατρέψουμε τη συνεργασία σε εξάρτηση».
Όπως τόνισε ορισμένες δυνάμεις όπως η Τουρκία δοκιμάζουν την ευρωπαϊκή ενότητα, αλλά η ΕΕ δεν μπορεί να μην απαντήσει στις προκλήσεις. «Η ΕΕ δεν είναι ούτε ένα σούπερ - μάρκετ, ούτε ένα συρτάρι με μετρητά. Είναι ένα πολιτικό σχέδιο. Όταν ένα κράτος μέλος απειλείται, πρέπει να δοθεί αμέσως ένα εξαιρετικά σαφές μήνυμα υποστήριξης. Και πιστεύω ότι η Γαλλία είναι αναμφίβολα περισσότερο προετοιμασμένη να υπερασπιστεί την ευρωπαϊκή κυριαρχία. Η Γερμανία κινείται, πιστεύω, προς αυτή τη θέση».
«Όταν ένα κράτος μέλος απειλείται, μερικές φορές δέχεται επίθεση στην κυριαρχία του, πρέπει να δοθεί αμέσως ένα εξαιρετικά σαφές μήνυμα υποστήριξης. Και πιστεύω ότι η Γαλλία είναι αναμφίβολα πιο οπλισμένη για να υπερασπιστεί την ευρωπαϊκή κυριαρχία, για να παρέχει διαβεβαίωση έναντι των εταίρων μας», υπογράμμισε και εξέφρασε την πεποίθηση πως η Γερμανία κινείται προς αυτή τη θέση,
Ερωτηθείς για το τι θα γίνει με την τελωνειακή ένωση με την Άγκυρα, σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε αυτό το ζήτημα στο τρέχον πλαίσιο». «Έχουμε πει πολλές φορές στον κ. Ερντογάν ότι αυτό είναι ένα από τα θέματα στα οποία, εάν σταματήσουν αυτές οι προκλήσεις, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε τους επόμενους μήνες και χρόνια για μια σοβαρή εταιρική σχέση στο επίπεδο της ενέργειας, της οικονομίας και της μετανάστευσης», σημείωσε..
«Θέλουμε μια οργανωμένη εταιρική σχέση μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, αλλά δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε με μια επίθεση κατά της κυριαρχίας ενός κράτους μέλους της ΕΕ» κατέληξε, μεταξύ άλλων.