Μια γαλλοκυπριακή άσκηση στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, στέλνει μήνυμα στην προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει τετελεσμένα στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, όπου έχει στείλει το γεωτρύπανο Γιαβούζ για γεωτρήσεις, σε μια προσπάθεια να αποθαρρυνθούν η γαλλική και ιταλική εταιρεία που έχει λάβει άδεια για έρευνες και εξορύξεις από την κυπριακή Δημοκρατία.
Την άσκηση ανακοίνωσε η Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, η οποία έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό, στο twitter, ότι οι γαλλο-κυπριακές ναυτικές ασκήσεις πραγματοποιούνται σε κυπριακά χωρικά ύδατα και διεξάγονται μέσα στα πλαίσια μιας εξαιρετικής ποιότητας συνεργασίας.
«Επιθυμούμε να επιτρέψουμε στην Κύπρο, κράτος μέλος της ΕΕ, να μπορεί να διασφαλίζει τις ευθύνες της εντός των υδάτων που εμπίπτουν στην κυριαρχία της», πρόσθεσε η Γαλλίδα Υπουργός.
Από την πλευρά του ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Σάββας Αγγελίδης δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι «η άσκηση έχει τη σημασία της, στα πλαίσια της συνεργασίας της Κύπρου με τη Γαλλία, στέλνει όμως και μήνυμα για την ενάσκηση των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη». «Την ίδια στιγμή, παραμένουμε προσηλωμένοι στις προσπάθειές μας για τερματισμό της παρανομίας της Τουρκίας με πολιτικά, διπλωματικά και νομικά μέτρα», κατέληξε ο κ. Αγγελίδης.
Στην άσκηση αναφέρθηκε και ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος σε ανάρτησή του στο twitter έγραψε ότι η γαλλο-κυπριακή ναυτική άσκηση εμπίπτει στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας των δυο χωρών. «Η Γαλλία ενισχύει την Κυπριακή Δημοκρατία στην ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, σύμφωνα και με την ομόθυμη στάση της ΕΕ» κατέληξε ο Εκπρόσωπος.
Βρίσκεται σε εξέλιξη γαλλο-κυπριακή ναυτική άσκηση, στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας των δυο χωρών. Η Γαλλία ενισχύει την Κυπριακή Δημοκρατία στην ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, σύμφωνα και με την ομόθυμη στάση της Ε.Ε. https://t.co/XlwZ5TIOn4
— Prodromos Prodromou (@pprodromou) October 12, 2019
Σύμφωνα με πληροφορίες κυπριακών μέσων μαζικής ενημέρωσης, πρόκειται για τις φρεγάτες «La Fayette» και «Auvergne». Η φρεγάτα «La Fayette» έφτασε στην κυπριακή ΑΟΖ από τα νότια, ενώ η φρεγάτα «Auvergne» συμμετέχει και στις επιχειρήσεις της Ειρηνευτικής Δύναμης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τον Λίβανο (UNIFIL).
Όπως μεταδίδει το philenews.com η Λευκωσία βρίσκεται σε συνεχή συντονισμό με κράτη μέλη, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, επιβεβαιώνοντας παράλληλα την παρουσία πλοίου του πολεμικού ναυτικού της Γαλλίας στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).
«Υπάρχει συνεχής επικοινωνία και συντονισμός μεταξύ Κύπρου, Γαλλίας και Ιταλίας. Συνεχίζουμε τις συντονισμένες ενέργειες που περιλαμβάνουν πολιτικά, διπλωματικά και νομικά μέτρα για αντιμετώπιση των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ σε συνεργασία με διάφορες χώρες», ανέφερε η κυπριακή πλευρά, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ).
Νωρίτερα, η κυπριακή κυβερνητική πηγή είχε επιβεβαιώσει στο ΚΥΠΕ την παρουσία πλοίου του πολεμικού ναυτικού της Γαλλίας στην κυπριακή ΑΟΖ και στο θαλάσσιο οικόπεδο 7, λέγοντας ωστόσο ότι «δεν υπάρχει πρόθεση στρατιωτικοποίησης της κατάστασης».
Υπενθυμίζεται ότι το τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο Γιαβούζ κατέπλευσε την περασμένη εβδομάδα στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, το οποίο είναι αδειοδοτημένο στη γαλλική Total και την ιταλική ENI, ενώ σχετική επικοινωνία για την τουρκική προκλητικότητα είχαν πριν έξι μέρες ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Αναστασιάδης με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν
Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, το βράδυ της Παρασκευής, ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ανέφερε ότι ενημερώθηκε από τη Γαλλίδα ομόλογό του, στο Παρίσι, για την αποστολή μιας φρεγάτας στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ είπε ότι υπάρχει πιθανότητα να καταπλεύσει στην κυπριακή θαλάσσια περιοχή και ιταλική φρεγάτα.
Σύμφωνα πάντως με την κυβερνητική πηγή που μίλησε στο ΚΥΠΕ, η παρουσία του γαλλικού ναυτικού στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι σχεδόν αδιάκοπη, με την κυπριακή πλευρά να χαρακτηρίζει ως υποστηρικτική τη στάση κρατών μελών της ΕΕ στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ.
Στο παρόν στάδιο, πάντως, η Λευκωσία δεν επιβεβαιώνει οτιδήποτε σε σχέση με την παρουσία ιταλικού πολεμικού πλοίου στην κυπριακή ΑΟΖ.