Το γαλλικό κοινοβούλιο υπερψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία το σχέδιο της κυβέρνησης για τις επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια την Τρίτη, μία ημέρα αφότου η κυβέρνηση επέζησε οριακά από ψηφοφορία δυσπιστίας για το σχέδιο μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Το σχέδιο, του οποίου βασικός άξονας είναι η σχεδιαζόμενη κατασκευή έξι νέων πυρηνικών αντιδραστήρων, εγκρίθηκε με 402 ψήφους υπέρ και 130 κατά. Τη Δευτέρα, 278 βουλευτές υποστήριξαν την πρόταση δυσπιστίας της αντιπολίτευσης, απέχοντας μόλις εννέα ψήφους από τις 287 που απαιτούνταν για την πτώση της κυβέρνησης.
«Μετά τη Γερουσία τον περασμένο μήνα, η κάτω Βουλή ψήφισε σήμερα το βράδυ με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ του πυρηνικού σχεδίου ... το αποτέλεσμα ενός έργου συνδιαμόρφωσης, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη διασφάλιση της ενεργειακής μας κυριαρχίας», έγραψε στο Twitter η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν.
Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επιδιώκει να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων με νέες μεταρρυθμίσεις τις επόμενες εβδομάδες.
«Στόχος μας είναι να καταστήσουμε τη Γαλλία μεγάλο κράτος χωρίς άνθρακα και κυρίαρχο κράτος», έγραψε στο Twitter η υπουργός Ενέργειας, προσθέτοντας ότι πρόκειται για το πρώτο δομικό στοιχείο στο «τεράστιο έργο της επανεκκίνησης της πυρηνικής μας βιομηχανίας».
Αντιδραστήρας επόμενης γενιάς
Ο Μακρόν στοχεύει να ξεκινήσει την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού αντιδραστήρα επόμενης γενιάς EPR2 πριν από το τέλος της δεύτερης πενταετούς θητείας του, τον Μάιο του 2027, στο πλαίσιο σχεδίου ύψους 52 δισ. ευρώ για την κατασκευή έξι νέων αντιδραστήρων.
Το νομοσχέδιο έρχεται μετά από διακοπές που καταγράφηκαν επί μήνες στον υφιστάμενο στόλο των 56 αντιδραστήρων της, στέλνοντας την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας σε χαμηλό 30 ετών, και ενώ ο υπό κατασκευή EPR πρώτης γενιάς στη Φλαμανβίλ, της δυτικής Γαλλίας, βρίσκεται χρόνια πίσω από το χρονοδιάγραμμα και δισεκατομμύρια πάνω από τον προϋπολογισμό.