Τα εργατικά συνδικάτα δήλωσαν ότι η ένατη ημέρα δράσης θα προσελκύσει τεράστια πλήθη για την «περιφρόνηση» και «ψέματα» του Μακρόν.
Μετωπική Μακρόν με συνδικάτα: «Παραλύει» η Γαλλία λόγω γενικής απεργίας
AP Photo/Lewis Joly
AP Photo/Lewis Joly

Μετωπική Μακρόν με συνδικάτα: «Παραλύει» η Γαλλία λόγω γενικής απεργίας

Τα εργατικά συνδικάτα δήλωσαν ότι η ένατη ημέρα δράσης θα προσελκύσει τεράστια πλήθη για την «περιφρόνηση» και «ψέματα» του Μακρόν.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα απεργήσουν και θα διαδηλώσουν και σήμερα στη Γαλλία την Πέμπτη, από τη στιγμή που ο πρόεδρος Μακρόν δεσμεύθηκε να ενεργοποιήσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού προκαλώντας κύματα οργής σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι διαμαρτυρίες κατά της νόμου, που αυξάνει την ηλικία συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια στα 64, προσελκύουν τεράστια πλήθη σε συγκεντρώσεις που οργανώνουν τα συνδικάτα από τον Ιανουάριο.

Τα εργατικά συνδικάτα δήλωσαν ότι η ένατη ημέρα δράσης θα προσελκύσει τεράστια πλήθη «για την περιφρόνηση και ψέματα του Μακρόν», όπως ειπώθηκε.

Τα συνδικάτα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης την Τετάρτη απάντησαν στον Γάλλο πρόεδρο σε οργισμένο ύφος, όταν απέρριψε τις εκκλήσεις τους να λάβει υπόψη του την αυξανόμενη λαϊκή οργή.

«Η καλύτερη απάντηση που μπορούμε να δώσουμε στον πρόεδρο είναι ότι υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι σε απεργία και στους δρόμους», δήλωσε ο Φιλίπ Μαρτινέζ ο οποίος ηγείται του σκληροπυρηνικού συνδικάτου CGT.

Η απεργία της Πέμπτης θα προκαλέσει σοβαρή διακοπή της κυκλοφορίας των τρένων, με τα αεροδρόμια να επηρεάζονται επίσης. Στο μεταξύ, οι κυλιόμενες απεργίες συνεχίζονται σε στους εργαζόμενους στα πρατήρια βενζίνης και τους οδοκαθαριστές.

Οι περισσότερες διαδηλώσεις ήταν ειρηνικές, αλλά η οργή έχει αυξηθεί από τότε που η κυβέρνηση προώθησε το νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο χωρίς ψηφοφορία την περασμένη εβδομάδα.

Μιλώντας την Τετάρτη, ο Μακρόν επέμεινε στη μεταρρύθμιση λέγοντας ότι ο νέος νόμος ήταν απαραίτητος και θα τεθεί σε ισχύ αργότερα φέτος.

Παράλληλα, απέρριψε τις εκκλήσεις για απόλυση της πρωθυπουργού του, Ελίζαμπεθ Μπορν, η οποία ήταν στην πρώτη γραμμή της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος,

«Έβαλε περισσότερα εκρηκτικά σε μια ήδη πύρινη κόλαση», είπε ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Φορ.