H Γαλλική κυβέρνηση εκτιμά ότι το κόστος των μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού θα είναι τουλάχιστον διπλάσιο από ότι αρχικά είχε υπολογιστεί. Την εκτίμηση έκανε ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στην εφημερίδα Les Echos τονίζοντας ότι το κόστος των μέτρων θα φτάσει τα 100 δισ. ευρώ, σχεδόν τα διπλά από ότι υπολόγιζαν οι γαλλικές αρχές προ μηνός.
Προ ημερών, ο Λεμέρ δήλωσε ότι η Γαλλία θα βιώσει φέτος την χειρότερη χρονιά οικονομικής ύφεσης από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
«Ο χειρότερος ρυθμός ανάπτυξης που καταγράφηκε από τη Γαλλία από το 1945 ήταν το 2009 μετά τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008: -2,2%. Θα είμαστε πιθανόν πολύ πέραν του -2,2%» φέτος, δήλωσε ο υπουργός κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τη Γερουσία.
Ο Λεμέρ μιλώντας στη γαλλική εβδομαδιαία εφημερίδα Journal du Dimanche (JDD) την περασμένη εβδομάδα είπε "Προτιμώ να επιβαρυνθούμε με χρέη σήμερα, αποφεύγοντας ένα βούλιαγμα, αντί να αφήσουμε να καταστραφούν ολόκληροι τομείς της οικονομίας μας".
Σύμφωνα με τον υπουργό, "μέσα σε οκτώ ημέρες, 20 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια" εγγυημένα από το κράτος "ζητήθηκαν από περισσότερες από 100.000 εταιρείες". Για να βοηθηθούν οι εταιρείες να ξεπεράσουν το σοκ των καθολικών μέτρων καραντίνας και περιορισμού της κυκλοφορίας, η κυβέρνηση εξήγγειλε ότι θα εγγυηθεί μέχρι και 300 δισεκατομμύρια ευρώ σε τραπεζικά δάνεια, ποσό ισοδύναμο με το 15% του γαλλικού ΑΕΠ.
Επιπλέον, 5 εκατομμύρια εργαζόμενοι εντάχθηκαν στο μέτρο εφαρμογής της λεγόμενης "μερικής ανεργίας" και "σε τρεις ημέρες, 450.000 μικρές επιχειρήσεις υπέβαλαν αίτηση για το ταμείο αλληλεγγύης", δήλωσε ο Λεμέρ, προσθέτοντας ότι αυτοί οι μηχανισμοί "θα ανεφοδιάζονται όσο χρειαστεί".