Η γαλλική γερουσία ενέκρινε σήμερα την επιβολή φόρου σε τεχνολογικούς κολοσσούς του διαδικτύου, όπως η Google, η Amazon και το Facebook, παρά τις προειδοποιήσεις του πρόεδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ότι «βάζει στο στόχαστρο άδικα αμερικανικές εταιρείες».
Ειδικότερα, ο πρόεδρος Τραμπ ζήτησε χθες τη διενέργεια έρευνας για τον εν λόγω φόρο, σε ένα ζήτημα που εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει τις ΗΠΑ στην επιβολή νέων δασμών ή άλλων εμπορικών περιορισμών.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για θέματα εμπορίου, Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ, δήλωσε ότι θα διερευνηθεί κατά πόσο ο φόρος «κάνει διακρίσεις ή είναι αδικαιολόγητος, επιβαρύνοντας ή περιορίζοντας τις εμπορικές δραστηριότητες των Ηνωμένων Πολιτειών».
Ο συγκεκριμένος φόρος ύψους 3% θα επιβληθεί επί των εσόδων από ψηφιακές υπηρεσίες που αντλούν στη Γαλλία επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 25 εκατ. ευρώ στη χώρα και 750 εκατ. ευρώ σε όλο τον κόσμο. Θα αφορά περίπου έτσι 30 εταιρείες, οι περισσότερες εκ των οποίων αμερικανικών συμφερόντων, ενώ θα έχει αναδρομική ισχύ από τις αρχές του 2019 και αναμένεται να εισφέρει στα κρατικά ταμεία 400 εκατ. ευρώ το 2019 και 650 εκατ. το 2020.
Λίγο πριν την τελική ψηφοφορία, ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ, επισήμανε στα μέλη της Γερουσίας ότι η Γαλλία είναι κυρίαρχη χώρα και αποφασίζει μόνη της για τους φορολογικούς της κανόνες.
«Μεταξύ συμμάχων μπορούμε και θα πρέπει να επιλύσουμε τις διαμάχες μας όχι με απειλές αλλά μέσω άλλων τρόπων», είπε ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, υπογραμμίζοντας ότι «η Γαλλία είναι κυρίαρχο κράτος, αποφασίζει με κυρίαρχο τρόπο για τα φορολογικά της ζητήματα και θα συνεχίσει να αποφασίζει με κυρίαρχο τρόπο για τα φορολογικά της ζητήματα».
«Θα ήθελα να επαναλάβω στους Αμερικανούς εταίρους μας ότι αυτό οφείλει να είναι ένα κίνητρο προς αυτούς για να επιταχύνουν ακόμα περισσότερο τις εργασίες πάνω σε μια διεθνή λύση για τη φορολόγηση των εταιριών του Διαδικτύου στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ», πρόσθεσε ο κ. Λεμέρ.
Γενικότερα, το Παρίσι απαντά στα αμερικανικά σχέδια για διενέργεια έρευνας για τον φόρο, λέγοντας ότι αυτός συμβαδίζει με τις διεθνείς συμφωνίες.
«Για εμάς, (ο φόρος) συμβαδίζει απόλυτα με τις διεθνείς συμφωνίες. Οι χώρες είναι κυρίαρχες σε φορολογικά ζητήματα. Άρα για εμάς δεν είναι πρέπον να χρησιμοποιείται ένα εργαλείο του εμπορίου για επίθεση εναντίον ενός κυρίαρχου κράτος», δήλωσε πηγή από το υπουργείο Οικονομικών.