Το κοινοβούλιο στη Γαλλία ξεκινά σήμερα να εξετάζει ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που περιορίζει τη μετάδοση εικόνων από αστυνομικούς εν ώρα υπηρεσίας, κάτι που θεωρείται από τα μέσα ενημέρωσης και τους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι εμποδίζει το δικαίωμα στην ενημέρωση.
Το νέο νομοσχέδιο περί «συνολικής ασφάλειας» είχε στόχο κυρίως να επεκτείνει τις δικαιοδοσίες της δημοτικής αστυνομίας και να θέσει σαφέστερους κανόνες στον τομέα των ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας.
Όμως τον προηγούμενο μήνα η πλειοψηφία του κοινοβουλίου υιοθέτησε το νομοσχέδιο με νέα άρθρα προκειμένου να ικανοποιήσει τα αιτήματα των συνδικάτων των αστυνομικών, που παραπονούνταν για ολοένα και συχνότερες απειλές και επιθέσεις.
Το πλέον αμφιλεγόμενο άρθρο, το 24, αφορά στην επιβολή ποινής φυλάκισης ενός έτους και προστίμου 45.000 ευρώ για «τη δημοσιοποίηση του προσώπου ή οποιουδήποτε στοιχείου ταυτότητας» ενός αστυνομικού ή ενός χωροφύλακα εν ώρα υπηρεσίας εφόσον έχει στόχο «να πλήξει τη σωματική και ψυχική του ακεραιότητα].
Η Κλερ Εντόν, Συνήγορος του Πολίτη στη Γαλλία, εξέδωσε στις αρχές Νοεμβρίου γνωμοδότηση στην οποία αναφέρει ότι το άρθρο αυτό της προκαλεί «διαίτερη ανησυχία» και ζητεί «με την ευκαιρία του άρθρου αυτού να μην δημιουργηθούν εμπόδια στην ελευθερία του Τύπου, ούτε στο δικαίωμα στην ενημέρωση».
Η Ένωση Δημοσιογράφων, η Ομοσπονδία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθώς και οργανώσεις υπεράσπισης των δημιουργών, όπως η Scam, έχουν προγραμματίσει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, κυρίως σήμερα το απόγευμα κοντά στην Εθνοσυνέλευση. Καταγγέλλουν ένα μέτρο που δεν θα ισχύει μόνο για τα μέσα ενημέρωσης, αλλά για κάθε πολίτη που θα φωτογραφίσει ή θα βιντεοσκοπήσει μια αστυνομική επιχείρηση.
Οι αστυνομικές δυνάμεις στη Γαλλία έχουν δεχθεί επανειλημμένα επικρίσεις για τις σκληρές πρακτικές που χρησιμοποιούν σε διαδηλώσεις ή ακόμη και για αυθαίρετες συλλήψεις, κυρίως μαύρων ή Βορειοαφρικανών.
Εκατοντάδες προσφυγές είχαν κατατεθεί κατά της αστυνομικής καταστολής μετά τις διαδηλώσεις των “κίτρινων γιλέκων” το 2018.