Γαλλία: Το μεσημέρι της Δευτέρας η συζήτηση επί των προτάσεων μομφής
AP Photo
AP Photo

Γαλλία: Το μεσημέρι της Δευτέρας η συζήτηση επί των προτάσεων μομφής

Οι προτάσεις μομφής σε βάρος της γαλλικής κυβέρνησης που κατατέθηκαν σήμερα από μια μικρή ομάδα ανεξάρτητων βουλευτών και από την ακροδεξιά θα τεθούν προς συζήτηση την Δευτέρα, στις 16.00 το απόγευμα (17.00 ώρα Ελλάδας), ανέφεραν κοινοβουλευτικές πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Θα προηγηθεί η συνεδρίαση του προεδρείου (στο οποίο μετέχουν οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων και άλλα προβεβλημένα στελέχη της Εθνοσυνέλευσης) το οποίο θα επικυρώσει την ημερήσια διάταξη, ώστε να επαναληφθούν οι εργασίες του Σώματος στις 16.00.

Οι βουλευτές της ανεξάρτητης κοινοβουλευτικής ομάδας Liot κατέθεσαν νωρίτερα μια «διακομματική» πρόταση μομφής, την οποία συνυπέγραψαν και οι βουλευτές του αριστερού συνασπισμού Nupes. Λίγα λεπτά αργότερα, οι βουλευτές του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού κατέθεσαν με τη σειρά τους τη δική τους πρόταση μομφής.

«Θα ψηφίσουμε όλες τις προτάσεις μομφής που θα κατατεθούν» είπε η ακροδεξιά βουλευτής Λορ Λαβαλέτ. Σε αντίθεση με την πρόταση μομφής του Εθνικού Συναγερμού, εκείνη του Liot αναμένεται ότι θα ψηφιστεί από βουλευτές πολλών παρατάξεων.

Για να πέσει η κυβέρνηση, η πρόταση μομφής θα πρέπει να ψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή να συγκεντρώσει 287 ψήφους. Για να γίνει αυτό όμως θα πρέπει να την ψηφίσουν και καμιά 30αριά από τους 61 βουλευτές των Ρεπουμπλικάνων, κάτι που θεωρείται μάλλον απίθανο.

Αυξάνεται η πίεση στον Μακρόν μετά τη νύχτα ταραχών

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη πολιτική κρίση μετά τις λεγόμενες διαδηλώσεις των Κίτρινων Γιλέκων. Η απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να προχωρήσει στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση χωρίς ψηφοφορία προκάλεσε βίαιες ταραχές κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν στο Παρίσι και σε άλλες γαλλικές πόλεις κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στις οποίες συμμετείχαν αρκετές χιλιάδες άνθρωποι. Τα συνδικάτα κάλεσαν τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις την Παρασκευή και απέκλεισαν για λίγο τον περιφερειακό δρόμο του Παρισιού.

310 συλλήψεις για «πρόκληση χάους»

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν δήλωσε ότι η αστυνομία συνέλαβε περίπου 310 άτομα και υποσχέθηκε να πατάξει τους ταραχοποιούς.

«Η αντιπολίτευση είναι νόμιμη, οι διαμαρτυρίες είναι νόμιμες, αλλά η πρόκληση χάους δεν είναι», δήλωσε στο ραδιόφωνο RTL.

Οι ταραχές επανέφεραν μνήμες από τις διαδηλώσεις των Κίτρινων Γιλέκων που ξέσπασαν στα τέλη του 2018 για τις υψηλές τιμές των καυσίμων και ανάγκασαν τον Μακρόν σε μερική στροφή για τον φόρο άνθρακα.

Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού οδηγεί σε αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στη Γαλλία κατά δύο χρόνια στα 64, κάτι που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί ότι το σύστημα δεν θα χρεοκοπήσει.

Η Ακροδεξιά κερδισμένη από τον χειρισμό του Μακρόν με το συνταξιοδοτικό;

Η κίνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να παρακάμψει την Εθνοσυνέλευση και να «περάσει» την αντιδημοφιλή μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος χωρίς ψηφοφορία στην Κάτω Βουλή μπορεί μεν να εξασφαλίζει την προώθηση της απαραίτητης για την οικονομία της Γαλλίας μεταρρύθμισης ωστόσο φαίνεται να οδηγείται σε μια πύρρειο νίκη.

Χρησιμοποιώντας ειδικές συνταγματικές εξουσίες αντί να διακινδυνεύσει την απόρριψη της μεταρρύθμισης από τους νομοθέτες, ο Μακρόν έδωσε «πυρομαχικά» στην αντιπολίτευση και στα συνδικάτα που θεωρούν τη μεταρρύθμιση αντιδημοκρατική.

Θα μπορούσε επίσης να πέσει στα χέρια της ακροδεξιάς.

«Είναι ένα δημοκρατικό πραξικόπημα», δήλωσε η ηγέτιδα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν στους δημοσιογράφους μετά από μια χαοτική συνεδρίαση στο κοινοβούλιο, όπου η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν αποδοκιμάστηκε όταν ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα επικαλεστεί το άρθρο 49.3 του Συντάγματος που της επιτρέπει να περάσει τη νομοθεσία χωρίς ψηφοφορία.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση είχε χορηγήσει στα κόμματα μια σειρά από δαπανηρά «ζαχαρωτά» για να χρυσώσει το χάπι της μεταρρύθμισης, συνειδητοποίησε ότι τελικά δεν συγκέντρωνε αρκετές ψήφους από τους συντηρητικούς νομοθέτες στην Κάτω Βουλή για να εξασφαλίσει την έγκριση του σχεδίου της για την αύξηση του κατώτατου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 από τα 62 έτη.

Κάποτε γνωστός ως πολιτικός κινήσεων υψηλού ρίσκου, ο Μακρόν επέλεξε να παίξει εκ του ασφαλούς.

Ανησυχούσε πολύ για τις ευρύτερες οικονομικές επιπτώσεις για να διακινδυνεύσει να θέσει σε κίνδυνο μια μεταρρύθμιση που είχε ως στόχο να καθησυχάσει τους επενδυτές και τους οίκους αξιολόγησης σχετικά με τη βιωσιμότητα του γαλλικού χρέους, δήλωσε κυβερνητική πηγή.

Ωστόσο, οι εβδομάδες θερμών συζητήσεων στο κοινοβούλιο και οι διαμαρτυρίες στους δρόμους που συγκέντρωσαν πάνω από 1 εκατομμύριο ανθρώπους κινδύνευσαν να αφήσουν μια τοξική κληρονομιά που θα μπορούσε να ενισχύσει τους ακροδεξιούς λαϊκιστές, είπαν οι αναλυτές.

«Τροφή» στη ριζοσπαστική δεξιά; 

«Αυτή η μεταρρύθμιση έχει όλα τα συστατικά για να ενισχύσει τις ψήφους των κομμάτων της ριζοσπαστικής δεξιάς», δήλωσε ο Μπρούνο Παλιέ, πολιτικός επιστήμονας στο γαλλικό πανεπιστήμιο Sciences-Po.

Ο Παλιέ δήλωσε ότι το βάρος της μεταρρύθμισης θα το επωμιστεί η κατώτερη μεσαία τάξη, ένα τμήμα του πληθυσμού που ήδη αισθάνεται ότι είναι ο χαμένος της παγκοσμιοποίησης, όπως συνέβη στη Βρετανία πριν από το Brexit και στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.

«Αυτή η δυσαρέσκεια δεν πρόκειται να εξαφανιστεί, θα μεταμορφωθεί σε κάτι διαφορετικό, απλώς θα περιμένει να έρθουν οι κάλπες για να εκδηλωθεί ξανά», πρόσθεσε.

Οι προηγούμενοι ηγέτες που παρενέβησαν στην ηλικία συνταξιοδότησης το έκαναν με κόστος, δήλωσε ο Παλιέ, επισημαίνοντας την αποτυχία του Νικολά Σαρκοζί να κερδίσει την επανεκλογή του το 2012, αφού αύξησε την ηλικία συνταξιοδότησης στα 62 από τα 60 το 2010.

Σίγουρα, οι ισχυρισμοί περί αυταρχισμού από τους επικριτές του συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου είναι τραβηγμένοι.

Το άρθρο 49.3 του Συντάγματος, το οποίο επικαλέστηκε ο Μακρόν για να περάσει τη μεταρρύθμιση, έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν από κυβερνήσεις της αριστεράς, της δεξιάς και του κέντρου. Ο πρώην σοσιαλιστής πρωθυπουργός Μισέλ Ροκάρ κατέφυγε στις ειδικές εξουσίες που συνεπάγεται 28 φορές στις δεκαετίες του 1980 και του 1990.

Ωστόσο, από την αρχή η κυβέρνηση Μακρόν απέτυχε να υποστηρίξει τη μεταρρύθμιση.

Οι υπουργοί αρχικά πούλησαν τις αλλαγές ως απαραίτητες για να σώσουν το συνταξιοδοτικό σύστημα από την κατάρρευση. Στη συνέχεια εξήγησαν ότι οι αλλαγές ήταν μια «αριστερή μεταρρύθμιση». 

Η «ενέδρα» της Λεπέν 

Οι πολιτικοί παρατηρητές λένε ότι η Λεπέν έπαιξε καλά τα χαρτιά της.

Είναι σε καλή θέση να επωφεληθεί από τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκε η συζήτηση, δήλωσαν στο Reuters πολιτικές πηγές και απογοητευμένοι ψηφοφόροι, με τον Μακρόν να μην μπορεί να διεκδικήσει τρίτη θητεία το 2027 και χωρίς να υπάρχει σαφής διάδοχος στον ορίζοντα.

«Η κυρία Λεπέν είναι έτοιμη για την ενέδρα» δήλωσε σήμερα, λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία, ο Λωρέν Μπερζέρ επικεφαλής του μετριοπαθούς συνδικάτου CFDT. "Η δυσαρέσκεια, το κοινωνικό χρέος που συσσωρεύεται, θα αξιοποιηθεί από τους λαϊκιστές και την ακροδεξιά. Είναι τρομακτικό", δήλωσε.

Η Λεπέν έχει επανειλημμένα δηλώσει την αντίθεσή της στη μεταρρύθμιση, αλλά έχει δώσει εντολή στους συναδέλφους της στο κοινοβούλιο να μην χρησιμοποιούν τακτικές παρεμπόδισης όπως αυτές του μπλοκ της ριζοσπαστικής αριστεράς, σύμφωνα με τον μακροπρόθεσμο στόχο της να κερδίσει την αξιοπρέπεια.

Σε κάποιο σημείο των συζητήσεων ζήτησε μάλιστα από τους νομοθέτες της να σηκωθούν όρθιοι και να χειροκροτήσουν τον υπουργό που ήταν υπεύθυνος για την υπεράσπιση της μεταρρύθμισης, ο οποίος είχε χαρακτηριστεί "δολοφόνος" από έναν αριστερό νομοθέτη.

Κυβερνητική πηγή δήλωσε στο Reuters ότι η Λεπέν εμφανίστηκε ως ο αξιοσέβαστος αντίπαλος στο κοινοβούλιο, καθώς η αριστερά προσπαθούσε να μπλοκάρει το νομοσχέδιο με χιλιάδες τροπολογίες και η κεντροδεξιά τσακωνόταν για το αν θα στηρίξει τη νομοθεσία.

«Κατάφερε ακόμη και να φανεί ως ο διαιτητής των συζητήσεων, κάτι που είναι απίστευτο», δήλωσε η πηγή.

Φωνή λαού...

Ο Μακρόν θα θελήσει να γυρίσει γρήγορα σελίδα, με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους να ετοιμάζουν ήδη πιο κοινωνικά ευαίσθητες μεταρρυθμίσεις σε μια προσπάθεια να «καλοπιάσει» το  74% των Γάλλων διαφωνεί με την επιλογή του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να θέσει με προεδρικό διάταγμα σε εφαρμογή την μεταρρύθμιση. 

Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση της εταιρείας Odoxa-Backbone Consulting, την οποία δημοσιεύει η γαλλική εφημερίδα Figaro.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, έξι στους δέκα Γάλλους τάσσονται υπέρ της συνέχισης των απεργιακών κινητοποιήσεων με στόχο την κατάργηση της αναμόρφωσης του γαλλικού συνταξιοδοτικού συστήματος, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει και την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης των Γάλλων από τα 62 στα 64 χρόνια.

Λίγα λεπτά μετά την παράκαμψη του κοινοβουλίου από την κυβέρνηση, πραγματοποιήθηκε αυθόρμητη διαδήλωση στην Place de la Concorde στο Παρίσι, απέναντι από την Εθνοσυνέλευση.

Ο συμβολισμός ήταν ισχυρός: Εκεί ήταν το σημείο όπου ο Λουδοβίκος ΙΣΤ' αποκεφαλίστηκε πριν από 230 χρόνια.

Διαβάστε επίσης: 

Γαλλία: Εκρηκτικό σκηνικό εντός και εκτός Κοινοβουλίου για το συνταξιοδοτικό (pics&vids)