Ο Εμανουέλ Μακρόν θα απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα σήμερα Τετάρτη, σε μια προσπάθεια να επουλώσει τις πολιτικές πληγές που προκαλεί στην κυβέρνησή του η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.
Με τέσσερα χρόνια να απομένουν για την ολοκλήρωση της δεύτερης θητείας του, ο Μακρόν θα επιδιώξει να κερδίσει εκ νέου την εμπιστοσύνη του κόσμου, καθώς η κυβέρνησή του δέχεται σφοδρή πολιτική κριτική λόγω της απόφασής της να περάσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού χωρίς ψηφοφορία, παρακάμπτοντας την κάτω Βουλή.
Η συνέντευξη έρχεται με φόντο τις εντάσεις στους δρόμους, καθώς η οργή στη Γαλλία εξακολουθεί να βράζει με εκατοντάδες διαδηλωτές να έχουν συλληφθεί και αστυνομικούς να κατηγορούνται ότι καταπνίγουν τη νόμιμη διαμαρτυρία.
Ούτε βήμα πίσω ο Μακρόν
Πριν σπάσει τη σιωπή του στην τηλεοπτική συνέντευξη που έχει προγραμματιστεί για τη 1:00 μ.μ. (1200 GMT) την Τετάρτη, ο Μακρόν πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της Τρίτης σε συσκέψεις με υπουργούς, συμβούλους και συμμάχους.
Άνθρωποι που συμμετείχαν στις συζητήσεις, του οποίους επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, AFP, ανέφεραν ότι ο Γάλλος πρόεδρος έχει ήδη αποκλείσει κάθε ριζική κίνηση.
Δεν θα υπάρξει νέος πρωθυπουργός σε αντικατάσταση της απερχόμενης Ελιζαμπέτ Μπορν, δεν θα διαλυθεί η Εθνοσυνέλευση και δεν θα διεξαχθεί δημοψήφισμα για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που αύξησε την ηλικία συνταξιοδότησης στα 64 από τα 62 χρόνια.
Αλλαγή ατζέντας
Παράλληλα, ο Μακρόν κάλεσε τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες, σε «αλλαγή μεθόδου και νέα μεταρρυθμιστική ατζέντα», όπως αποκάλυψε συμμετέχων σε συνάντηση υπό τον Μακρόν, τον οποίο επικαλείται το France 24.
Ο υπουργός Μεταφορών Κλεμάν Μπον δήλωσε την Τρίτη στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο France Inter ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να ανοίξει «νέο κεφάλαιο» με πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της καθημερινότητας της πλειοψηφίας των Γάλλων, που θα αφορούν στην εργασιακή ζωή και στους μισθούς τους.
Η προσπάθεια του Γάλλου προέδρου να αλλάξει την ατζέντα, δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, εν μέσω μεγάλης κοινωνικής αναταραχής που συνεχίζει να συγκλονίζει τη Γαλλία.
Συνεχίζονται τα επεισόδια
Η αστυνομία συνέλαβε περίπου 300 άτομα λίγες ώρες αφότου η κυβέρνηση επιβίωσε από δύο ψηφοφορίες δυσπιστίας στην Εθνοσυνέλευση για το νομοσχέδιο για τις συντάξεις τη Δευτέρα.
Διαδηλωτές έκαψαν κάδους απορριμμάτων και άλλα αντικείμενα, ενώ άλλοι εμπόδισαν την ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων σε πολλές πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα.
🔴 Multiples barricades en feux dans le 11eme arrondissement de #Paris : nouvelle manifestation sauvage contre la #ReformeRetraites en cours. pic.twitter.com/0MWZ8Fh6ur
— Clément Lanot (@ClementLanot) March 21, 2023
Ένταση αργά το βράδυ της Τετάρτης στο Παρίσι με αρκετές φωτιές σκουπιδιών σε δημόσιο δρόμο στο 11ο διαμέρισμα του Παρισιού.
Οι νυχτερινές συγκρούσεις των διαδηλωτών με την αστυνομία είναι καθημερινές από την περασμένη εβδομάδα.
Από την περασμένη Πέμπτη έχουν πραγματοποιηθεί 1.200 διαδηλώσεις, «μερικές από αυτές βίαιες», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τζεράλντ Νταρμανέν.
Lille la rouge s'embrase #Lille #manifestations #ReformesDesRetraites #MotionDeCensureTransPartisane #MacronDemission #Revolution #OnBloqueTout #blocage #GreveGenerale #manif21mars@lavoixdunord pic.twitter.com/egMR6VBwGN
— Jack of all trades (@berlinostalgie) March 21, 2023
Δικηγόροι, δικαστές και πολιτικοί κατηγόρησαν τους αστυνομικούς ότι προχώρησαν σε αυθαίρετες συλλήψεις, όπως τις χαρακτήρισαν, σε μια προσπάθεια να καταπνίξουν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.
Ανέφεραν ως απόδειξη το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των συλληφθέντων διαδηλωτών αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από λίγες ώρες, χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες.
Ο επικεφαλής της αστυνομίας του Παρισιού Λοράν Νινέ απέρριψε τους ισχυρισμούς, δηλώνοντας στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο BFMTV: «Δεν υπάρχουν αδικαιολόγητες συλλήψεις».
Δυσαρέσκεια και οργή
Δημοσκόπηση την Κυριακή έδειξε ότι η δημοτικότητα του Μακρόν έχει καταγράψει «βουτιά» πέφτοντας στο 28%, στο χαμηλότερο επίπεδο από την κορύφωση του αντικυβερνητικού κινήματος διαμαρτυρίας «Κίτρινα Γιλέκα» το 2019.
Πολιτικοί αναλυτές ισχυρίζονται ότι η οργή του δρόμου που στρέφεται κατά του Μακρόν προσωπικά είναι η σφοδρότερη που έχει αντιμετωπίσει Γάλλος πρόεδρος μετά τον Σαρλ ντε Γκολ, αγγίζοντας τα όρια του μίσους, με ορισμένους διαδηλωτές να καίνε το ομοίωμά του και να ζητούν ακόμα και την εκτέλεσή του.
«Από την εποχή των Κίτρινων Γιλέκων, ο Εμανουέλ Μακρόν έχει αποτελέσει το πρόσωπο που συγκέντρωσε τεράστια δυσαρέσκεια και μίσος», αναφέρει η Αν Μιξέλ, διευθύντρια έρευνας στη σχολή πολιτικών επιστημών, Sciences Po.
Ο Μακρόν, ο οποίος έχει υποσχεθεί και στο παρελθόν μεταρρυθμίσεις, δήλωσε την Τρίτη απευθυνόμενος στους συμμάχους του ότι γνωρίζει πως πρόκειται για «δύσκολη στιγμή», καθώς και ότι θα ήθελε να «κατευνάσει» τους οργισμένους διαδηλωτές, ωστόσο διαμήνυσε ότι δεν θα συρθεί σε «βεβιασμένες αποφάσεις».
Απεργίες και αποκλεισμοί
Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι απεργίες και οι αποκλεισμοί στα διυλιστήρια πετρελαίου, που ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρές ελλείψεις καυσίμων.
Οι δρόμοι του Παρισιού παραμένουν επίσης γεμάτοι με σκουπίδια που δεν έχουν μαζευτεί λόγω της απεργίας που συνεχίζουν επί δύο εβδομάδες οι εργαζόμενοι στα σκουπίδια.
Νέος γύρος απεργιακών κινητοποιήσεων και διαμαρτυριών που οργανώνονται από τα συνδικάτα για την Πέμπτη αναμένεται να παραλύσει και πάλι ολόκληρη τη χώρα.
Διαβάστε επίσης:
Συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση: Νέα επεισόδια σε συλλαλητήριο στο Παρίσι (pics&vids)
Νέες διαδηλώσεις στη Γαλλία: 12.000 αστυνομικοί κινητοποιούνται για την Πέμπτη (pics&vids)
Ο Μακρόν δεν υποχωρεί: Ούτε ανασχηματισμός, ούτε δημοψήφισμα