Την άποψη πως η τουρκική ηγεσία σκόπιμα αγνόησε την επικεφαλής της Κομισιόν κατά την πρόσφατη συνάντησή της με τον Τ. Ερντογάν εξέφρασε ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμέν Μπον, ο οποίος χαρακτήρισε «προσβολή» τη μεταχείριση της γειτονικής χώρας προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Αναλυτικότερα, μιλώντας στο δίκτυο RTL ο Γάλλος υπουργός υποστήριξε πως «η Τουρκία έστησε παγίδα» στην επικεφαλής της Κομισιόν», σημειώνοντας πως επρόκειτο για εσκεμμένη τουρκική κίνηση, η οποία δεν θα έπρεπε να προκαλεί ενοχές μεταξύ των Ευρωπαίων. «Ήταν ένα είδος παγίδας» υπογράμμισε ο Κλεμέν Μπον.
Στη συνέχεια, ο Γάλλος υπουργός ανέφερε πως υπάρχει «ένα πραγματικό πρόβλημα με έλλειψη σεβασμού για τη δημοκρατία και ένα αυταρχικό ρεύμα στην Τουρκία που θα έπρεπε να ωθήσει τους Ευρωπαίους να είναι πολύ σταθεροί απέναντι στην Άγκυρα», σχολιάζοντας τον χαρακτηρισμό «δικτάτορας» του Ιταλού πρωθυπουργού προς τον Ταγίπ Ερντογάν
Ωστόσο, «στο μέλλον, θα ήταν καλό αν υπήρχε μία και μόνη προεδρία της ευρωπαϊκής διοίκησης» παράδεχθηκε ο κ. Μπον, προσθέτοντας ότι «χρειαζόμαστε ισχυρότερα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα».
La Repubblica: Η Τουρκία παγώνει την αγορά ιταλικών ελικοπτέρων - Αντίποινα για τις δηλώσεις Ντράγκι
Την απόφαση να «παγώνει» την αγορά δέκα ελικοπτέρων από την Ιταλία πήρε η τουρκική ηγεσία, σε αντίποινα για τις δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, ο οποίος χαρακτήρισε «δικτάτορα» τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας La Repubblica.
Συγκεκριμένα, η ιταλική εφημερίδα αναφέρει πως η Τουρκία αποφάσισε να σταματήσει τη διαδικασία αγοράς δέκα ιταλικών ελικοπτέρων AW169, του ιταλικού κρατικού ομίλου Leonardo, η οποία είχε συμφωνηθεί μεταξύ των δύο χωρών τον προηγούμενο μήνα.
Σύμφωνα με την La Repubblica, το συνολικό κόστος της συμφωνία ανέρχεται σε 70 εκατομμύρια ευρώ, ενώ προβλέπεται η δυνατότητα αγοράς επιπλέον αεροσκαφών, συνολικής αξίας 150 εκατομμυρίων ευρώ.
Παράλληλα, η La Repubblica σημειώνει πως «προειδοποιητικά μηνύματα εστάλησαν σε άλλες δυο ιδιωτικές εταιρίες και στον όμιλο του ενεργειακού τομέα Ansaldo Energia, ιδιοκτήτη σε ποσοστό 40% μιας τρίτης εταιρίας, η οποία διαπραγματεύεται την αγορά μονάδας παραγωγής ηλεκτρική ενέργειας, έξω από την Κωνσταντινούπολη.
Υπενθυμίζεται πως οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δυο χωρών αγγίζουν τα 18 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.