G20: Η Μόσχα κατηγορεί την Δύση για «αποσταθεροποίηση» της συνόδου
Shutterstock
Shutterstock

G20: Η Μόσχα κατηγορεί την Δύση για «αποσταθεροποίηση» της συνόδου

Η Μόσχα κατηγόρησε τη Δύση ότι «αποσταθεροποίησε» τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G20 που έγινε στην Ινδία, προσπαθώντας να «εκβιάσει» ένα κοινό ανακοινωθέν για την Ουκρανία, κάτι που δεν συνέβη λόγω διαφωνιών.

«Εκφράζουμε τη λύπη μας που οι εργασίες της G20 συνεχίζουν να αποσταθεροποιούνται από τη συλλογική Δύση και να χρησιμοποιούνται με αντιρωσικό και καθαρά συγκρουσιακό τρόπο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τη Ρωσία, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η G7 «διατάραξαν την υιοθέτηση συλλογικών αποφάσεων» προσπαθώντας να επιβάλουν μια «υπαγόρευση» μέσω «σαφούς εκβιασμού» ώστε η ερμηνεία τους για τη σύγκρουση στην Ουκρανία να εμφανίζεται στο κοινό ανακοινωθέν.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ κατηγόρησε την Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της ότι εξέδωσαν «τελεσίγραφα» σε «πολλές αντιπροσωπείες».

«Προτρέπουμε τη συλλογική Δύση να αποκηρύξει την καταστροφική της πολιτική το συντομότερο δυνατό, για να συνειδητοποιήσει τις αντικειμενικές πραγματικότητες ενός πολυπολικού κόσμου», ανέφερε η ανακοίνωση.

Οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της G20 καταδίκασαν με δριμύτητα την Μόσχα για τον πόλεμο που έχει εξαπολύσει κατά της Ουκρανίας και μόνο η Κίνα και η Ρωσία αρνήθηκαν να υπογράψουν το κοινό ανακοινωθέν.

Η Ινδία, προεδρεύουσα της G20, ήταν απρόθυμη σε αναφορές στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά οι δυτικές χώρες απείλησαν ότι δεν θα υπογράψουν κείμενο που δεν θα περιελάμβανε την καταδίκη της ρωσικής εισβολής.

Η έλλειψη πλήρους συναίνεσης μεταξύ των μελών της G20 είχε ως αποτέλεσμα η Ινδία να εκδώσει ως προεδρεύουσα περίληψη με το αποτέλεσμα των συνομιλιών της διήμερης συνόδου των υπουργών Οικονομικών και τις διαφωνίες που εκφράσθηκαν.

Η G20 καταδίκασε τη Ρωσία αλλά η Κίνα παρέμεινε σιωπηλή

Οι G20 καταδίκασαν έντονα τη Μόσχα για τον πόλεμό της στην Ουκρανία, ενώ μόνο η Κίνα και η ίδια η Ρωσία αρνήθηκαν να υπογράψουν το κοινό ανακοινωθέν.

Η Ινδία, ως προεδρεύουσα της Ομάδας των Είκοσι πιο αναπτυγμένων οικονομιών του κόσμου (G20) φιλοξενούσε τη σύνοδο στην πόλη Μπανγκαλόρ, ήταν απρόθυμη να θέσει το θέμα του πολέμου, αλλά οι δυτικές χώρες επέμειναν ότι δεν θα μπορούσαν να υποστηρίξουν οποιοδήποτε αποτέλεσμα που δεν θα περιλάμβανε καταδίκη.       

Η έλλειψη πλήρους συναίνεσης μεταξύ των μελών της G20 σήμαινε ότι η Ινδία κατέφυγε στην έκδοση μιας «περίληψης της προεδρίας», στην οποία απλώς συνόψιζε τις διήμερες συνομιλίες και σημείωνε τις διαφωνίες.

«Τα περισσότερα μέλη καταδίκασαν έντονα τον πόλεμο στην Ουκρανία και τόνισαν ότι προκαλεί τεράστιο ανθρώπινο πόνο και επιδεινώνει τις υπάρχουσες αδυναμίες στην παγκόσμια οικονομία», ανέφερε το ανακοινωθέν, επισημαίνοντας τη διακοπή των αλυσίδων εφοδιασμού, τους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τη συνεχιζόμενη ενεργειακή και επισιτιστική ανασφάλεια.

«Υπήρχαν άλλες απόψεις και διαφορετικές εκτιμήσεις για την κατάσταση και τις κυρώσεις», ανέφερε η ανακοίνωση, για τα μέτρα που έθεσαν σε εφαρμογή οι ΗΠΑ, οι ευρωπαϊκές χώρες και άλλες χώρες για να τιμωρήσουν τη Ρωσία για την εισβολή και να της στερήσουν έσοδα.

Το αποτέλεσμα ήταν παρόμοιο με εκείνο της Συνόδου Κορυφής της G20 στο Μπαλί τον περασμένο Νοέμβριο, όταν η διοργανώτρια Ινδονησία εξέδωσε επίσης μια τελική δήλωση αναγνωρίζοντας τις διαφορές.

Η G20, η οποία σχηματίστηκε επί δύο δεκαετίες για την αντιμετώπιση οικονομικών κρίσεων, αγωνίζεται όλο και περισσότερο να επιτύχει συναίνεση μεταξύ των μελών της.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε νωρίτερα στο Reuters ότι ήταν «απολύτως απαραίτητο» για οποιαδήποτε δήλωση να καταδικάσει τη Ρωσία. Δύο αντιπρόσωποι δήλωσαν στο Reuters ότι η Ρωσία και η Κίνα δεν ήθελαν να χρησιμοποιηθεί η πλατφόρμα της G20 για τη συζήτηση πολιτικών θεμάτων.

Η Ρωσία, μέλος της G20 αλλά όχι της G7, αναφέρεται στις ενέργειές της στην Ουκρανία ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» και αποφεύγει να την αποκαλέσει εισβολή ή πόλεμο.

Η Ινδία έχει κρατήσει σε μεγάλο βαθμό ουδέτερη στάση, αρνούμενη να κατηγορήσει τη Ρωσία για την εισβολή, επιδιώκοντας διπλωματική λύση και αυξάνοντας απότομα τις αγορές της σε ρωσικό πετρέλαιο.

Η Κίνα και η Ινδία ήταν μεταξύ των εθνών που απείχαν την Πέμπτη, όταν ο ΟΗΕ ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία να απαιτήσει από τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία και να σταματήσει τις μάχες.

Εκτός από τις χώρες της G7, το μπλοκ της G20 περιλαμβάνει επίσης χώρες όπως η Αυστραλία, η Βραζιλία και η Σαουδική Αραβία.

Διαπραγματεύσεις για το χρέος

Στο περιθώριο της Συνόδου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πραγματοποίησε το Σάββατο συνάντηση με την Παγκόσμια Τράπεζα, την Κίνα, την Ινδία, τη Σαουδική Αραβία και την G7 για την αναδιάρθρωση του χρέους των προβληματικών οικονομιών, αλλά και εκεί υπήρξαν διαφωνίες μεταξύ των μελών, όπως δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

«Μόλις ολοκληρώσαμε μια συνεδρίαση στην οποία ήταν σαφές ότι υπάρχει δέσμευση να γεφυρωθούν οι διαφορές προς όφελος των χωρών», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Γκεοργκίεβα, η οποία προήδρευσε της στρογγυλής τράπεζας μαζί με την υπουργό Οικονομικών της Ινδίας, Νιρμάλα Σιταραμάν.

Ένας εκπρόσωπος δήλωσε στο Reuters ότι σημειώθηκε κάποια αρχική πρόοδος, κυρίως όσον αφορά τη γλώσσα γύρω από το θέμα, αλλά η αναδιάρθρωση δεν συζητήθηκε λεπτομερώς.

Περαιτέρω συζητήσεις προγραμματίζονται κατά την περίοδο των εαρινών συνεδριάσεων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας τον Απρίλιο.

Η Κίνα και άλλες χώρες πιέζονται να προχωρήσουν σε μεγάλο κούρεμα των δανείων που χορηγούνται σε αναπτυσσόμενες χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Σε μια βιντεοσκοπημένη ομιλία στη σύνοδο της G20 την Παρασκευή, ο Κινέζος υπουργός Οικονομικών Λιού Κουν επανέλαβε τη θέση του Πεκίνου ότι η Παγκόσμια Τράπεζα και άλλες πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες θα πρέπει επίσης να συμμετάσχουν στην ελάφρυνση του χρέους, κάνοντας κούρεμα.

ΕΕ: Τι περιλαμβάνουν οι νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Το Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα τη δέκατη δέσμη πρόσθετων περιοριστικών μέτρων σε βάρος της Ρωσίας.

Η σημερινή απόφαση επιβάλλει περαιτέρω απαγορεύσεις εξαγωγών σε κρίσιμα τεχνολογικά και βιομηχανικά αγαθά, όπως ηλεκτρονικά, εξειδικευμένα οχήματα, ανταλλακτικά μηχανών, ανταλλακτικά για φορτηγά και κινητήρες αεριωθούμενων, καθώς και αγαθά για τον κατασκευαστικό τομέα που μπορούν να κατευθυνθούν προς τον στρατό της Ρωσίας.

Ο κατάλογος των αντικειμένων που περιορίζονται και θα μπορούσαν να συμβάλουν στην τεχνολογική βελτίωση του τομέα άμυνας και ασφάλειας της Ρωσίας θα περιλαμβάνει πλέον νέα ηλεκτρονικά εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται σε ρωσικά οπλικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων drones, πυραύλων, ελικοπτέρων, καθώς και συγκεκριμένα υλικά σπάνιων γαιών , ηλεκτρονικά ολοκληρωμένα κυκλώματα και θερμικές κάμερες.

Στοχεύονται επίσης προϊόντα διπλής χρήσης. Η σημερινή απόφαση διευρύνει τον κατάλογο των οντοτήτων που υποστηρίζουν άμεσα το στρατιωτικό και βιομηχανικό σύμπλεγμα της Ρωσίας στον επιθετικό της πόλεμο κατά 96 επιπλέον οντοτήτων, επιβάλλοντάς τους έτσι αυστηρότερους περιορισμούς στις εξαγωγές.

Για πρώτη φορά, αυτή η λίστα θα περιλαμβάνει επτά ιρανικές οντότητες που κατασκευάζουν στρατιωτικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί από τον ρωσικό στρατό στον επιθετικό του πόλεμο, συμπεριλαμβανομένης της μη στρατιωτικής υποδομής.

Επιπλέον, το Συμβούλιο αποφάσισε να απαγορεύσει τη μεταφορά μέσω της Ρωσίας εξαγόμενων αγαθών και τεχνολογίας διπλής χρήσης από την ΕΕ, προκειμένου να αποφευχθεί η καταστρατήγηση.

Τέλος, επιβάλλονται περαιτέρω περιορισμοί στις εισαγωγές αγαθών που αποφέρουν σημαντικά έσοδα για τη Ρωσία, όπως η άσφαλτος και το συνθετικό καουτσούκ.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η συστηματική, διεθνής εκστρατεία παραπληροφόρησης και χειραγώγησης πληροφοριών της Ρωσικής Ομοσπονδίας με σκοπό την αποσταθεροποίηση των γειτονικών της χωρών, της ΕΕ και των κρατών μελών της, το Συμβούλιο ξεκίνησε τη διαδικασία για την αναστολή των αδειών μετάδοσης δύο πρόσθετων μέσων ενημέρωσης: RT Arabic και Sputnik Arabic. Αυτά τα μέσα βρίσκονται υπό τον μόνιμο άμεσο ή έμμεσο έλεγχο της ηγεσίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και έχουν χρησιμοποιηθεί από τη τελευταία για τις συνεχείς και συντονισμένες ενέργειες παραπληροφόρησης και πολεμικής προπαγάνδας, που νομιμοποιούν την επιθετικότητα της Ρωσίας και υπονομεύουν την υποστήριξη προς την Ουκρανία.

Η σημερινή απόφαση περιορίζει τη δυνατότητα των Ρώσων υπηκόων να κατέχουν οποιαδήποτε θέση στα διοικητικά όργανα υποδομών και οντοτήτων ζωτικής σημασίας της ΕΕ, καθώς η επιρροή της Ρωσίας σε αυτούς τους φορείς θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την καλή λειτουργία τους και τελικά να αποτελέσει και κίνδυνο για την παροχή βασικών υπηρεσιών στους ευρωπαίους πολίτες .

Το Συμβούλιο εισήγαγε την απαγόρευση παροχής χωρητικότητας αποθήκευσης φυσικού αερίου (με εξαίρεση το μέρος των εγκαταστάσεων LNG) σε Ρώσους υπηκόους, προκειμένου να προστατευθεί η ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο στην ΕΕ και να αποφευχθεί η χρήση ως όπλου του φυσικού αερίου από τη Ρωσία και οι κίνδυνοι του χειρισμού της αγοράς.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα των απαγορεύσεων δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων, το Συμβούλιο αποφάσισε να θεσπίσει πιο λεπτομερείς υποχρεώσεις αναφοράς για κεφάλαια και οικονομικούς πόρους που ανήκουν σε εισηγμένα άτομα και οντότητες που έχουν δεσμευτεί ή υπόκεινται σε οποιαδήποτε κίνηση λίγο πριν από την εισαγωγή. Το Συμβούλιο εισήγαγε επίσης νέες υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων στα κράτη μέλη και στην Επιτροπή σχετικά με τα παγωμένα αποθεματικά και περιουσιακά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας. Επιπλέον, οι φορείς εκμετάλλευσης αεροσκαφών θα πρέπει να κοινοποιούν τις μη προγραμματισμένες πτήσεις στις εθνικές τους αρμόδιες αρχές, οι οποίες στη συνέχεια θα ενημερώνουν άλλα κράτη μέλη.

Εκτός από τις οικονομικές κυρώσεις, το Συμβούλιο αποφάσισε να εντάξει στις λίστες σημαντικό αριθμό επιπλέον ατόμων και οντοτήτων.

Τρεις ρωσικές τράπεζες προστέθηκαν στον κατάλογο των οντοτήτων που υπόκεινται στο πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και στην απαγόρευση διάθεσης κεφαλαίων και οικονομικών πόρων.

Διαβάστε επίσης:

Η ΕΕ ενέκρινε το 10ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

G20: Η Κίνα εμποδίζει την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος

Γέλεν: «Απολύτως απαραίτητο» η G20 να καταδικάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία