Το ερώτημα αν η Ρωσία χρησιμοποιεί ως πρόσχημα τις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, προκειμένου να κερδίσει χρόνο και να στείλει ενισχύσεις στο ουκρανικό μέτωπο, όπου καταγράφει σημαντικές απώλειες, θέτουν αναλυτές σύμφωνα με τους Financial Times.
Tο εν λόγω δημοσίευμα αναφέρεται στις εκτιμήσεις Αμερικανών αξιωματούχων οι οποίοι είχαν υποστηρίξει πριν από την εισβολή, ότι η Ρωσία δεν διέθετε αρκετές δυνάμεις για να αντιμετωπίσει την αντίσταση των Ουκρανών
Μετακίνηση πολεμικών πλοίων
Τις προηγούμενες ώρες το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι εντόπισε τέσσερα ρωσικά πολεμικά πλοία, τα οποία πιθανώς μετέφεραν στρατεύματα και οχήματα μάχης στην Ουκρανία, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις καταγράφουν μεγάλες απώλειες, με πάνω από 7.000 νεκρούς, όπως εκτιμά το αμερικανικό Πεντάγωνο, αν και οι Ουκρανοί κάνουν λόγο για διπλάσιο αριθμό, παρόλο που η Μόσχα ανακοίνωσε λιγότερους από 500 νεκρούς.
Ορισμένοι ερμηνεύουν τις εξελίξεις αυτές ως ένδειξη της αποτυχίας της ρωσικής εισβολής. Ωστόσο οι Financial Times, εγείρουν το ερώτημα κατά πόσο ο Πούτιν χρησιμοποιεί τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία ως πρόσχημα για να κερδίσει χρόνο και να στείλει ενισχύσεις στα ουκρανικά μέτωπα.
Αμερικανοί αξιωματούχοι, όπως ο απόστρατος στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, είχαν υποστηρίξει πριν από την εισβολή ότι η Ρωσία δεν διέθετε αρκετές δυνάμεις για να αντιμετωπίσει την αντίσταση των Ουκρανών και να πετύχει η Μόσχα τους στόχους που έχει θέσει.
Εξ ου και η επιστράτευση εφεδρικών μονάδων από την Ανατολική Στρατιωτική Περιφέρεια, η στρατολόγηση «εθελοντών» από τη Συρία, αλλά και μισθοφόρων από ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες, όπως ο όμιλος Wagner, αλλά και η επιστράτευση Τσετσένων μαχητών του συμμάχου του Πούτιν, Ραμζάν Καντίροφ.
Προβλήματα ανεφοδιασμού
Μέχρι στιγμής, οι πάνω από 190.000 Ρώσοι στρατιώτες, που μετείχαν στην εισβολή στην Ουκρανία, αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα ανεφοδιασμού, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Στην τελευταία έκθεση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας άλλωστε, αναφέρεται ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει «σε μεγάλο βαθμό σταματήσει σε όλα τα μέτωπα».
«Οι Ρώσοι αντιμετωπίζουν απελπιστικές ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού. Προχώρησαν σε πολλούς άξονες και μοίρασαν τις δυνάμεις τους. Αν είχαν κινηθεί με έντονο ρυθμό και είχαν καταφέρει να υλοποιήσουν τους στόχους τους, θα είχαν αποτελέσματα.
Όμως, με το χαμηλό κίνητρο των στρατιωτών τους, αυτό που κατάφεραν στην πραγματικότητα ήταν να εμπλακούν σε αρκετές, ανεξάρτητες μεταξύ τους μάχες πόλεων και σε καθεμιά από αυτές να τους λείπουν οι μαζικές δυνάμεις που θα βοηθούσαν να καταλάβουν τους στόχους υπό πολιορκία», λέει στους «FT» ο Τζακ Γουάτλινγκ του Royal United Services Institute.
Και ενώ κλιμακώνουν την πίεση στα νότια και νοτιοανατολικά, οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν καταφέρει λόγω της σφοδρής άμυνας των Ουκρανών να σφίξουν τον κλοιό γύρω από το Κίεβο, με αποτέλεσμα να προχωρούν σε περισσότερους βομβαρδισμούς.
Η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού απασχολεί εδώ και δεκαετίες τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας, καθώς και το χαμηλό ηθικό των στρατευμάτων, σημειώνει ο σύμβουλος τεσσάρων πρώην γενικών γραμματέων του ΝΑΤΟ, Κρις Ντόνελι, λόγος για τον οποίο καταφεύγουν μαζικά στη χρήση των βαρέων όπλων και μονάδων πυροβολικού.
Οι διαπραγματεύσεις και ο χαμένος χρόνος
Αναλυτές εκτιμούν ότι οι δυνάμεις που επιστρατεύει η Ρωσία από την Ανατολική Στρατιωτική Περιφέρεια δεν έχουν την ίδια κατάρτιση και εμπειρία με εκείνες της Δυτικής. Επιπλέον, υπογραμμίζουν ότι οι ξένοι μαχητές από τη Μέση Ανατολή και άλλα μέτωπα ίσως να μην αποδειχτούν τόσο αποτελεσματικοί στα άγνωστα γι’ αυτούς εδάφη και τις συνθήκες της Ουκρανίας. Πόσω μάλλον που οι Ουκρανοί μάχονται για την πατρίδα τους και την ελευθερία τους.
Ωστόσο, η Μόσχα καταφεύγει σε λύσεις ανάγκης για να μειώσει τις απώλειές της, καθώς η επιστροφή των σορών Ρώσων στρατιωτών σε σακούλες θα δημιουργούσε τεράστιο πρόβλημα στον Πούτιν.
Γι’ αυτό και κάποιοι ειδικοί, όπως ο Άντονι Κινγκ, του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου του Πανεπιστημίου Γουόργουϊκ, θεωρούν ότι οι άκαρπες μέχρι στιγμής ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ίσως αποτελούν ένδειξη ότι η Ρωσία προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, για να λύσει τα προβλήματα ανεφοδιασμού και να ενισχύσει τις δυνάμεις της για μια νέα επίθεση κατά της Ουκρανίας.