Οι "πολυαναμενόμενες" κυρώσεις από την αμερικανική κυβέρνηση στη Τουρκία είναι σχετικά "ελαφρές" επισημαίνουν αναλυτές που επικαλείται η εφημερίδα Financial Times με αφορμή την απόφαση του Λευκού Οίκου να απαντήσει στην αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S400.
Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν την απαγόρευση όλων των αμερικανικών αδειών εξαγωγής και αδειών προς την Τουρκική Προεδρία Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB), τον κυβερνητικό οργανισμό που χειρίζεται τις στρατιωτικές αγορές και τις αμυντικές εξαγωγές της Τουρκίας, καθώς και το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και τους περιορισμούς μετακινήσεων για τον Ismail Demir, πρόεδρο της SSB, και άλλους αξιωματικούς της SSB.
Ο Οζγκούρ Ουνλουχισαντσικλι, επικεφαλής του γραφείου της Άγκυρας του German Marshall Fund, ενός αμερικάνικου think tank, δήλωσε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η Ουάσινγκτον ήταν "στο ελαφρύτερο άκρο του φάσματος" σε σύγκριση με τις πολύ σκληρότερες επιλογές που ήταν διαθέσιμες από τον πρόεδρο των ΗΠΑ .
Η τουρκική οικονομία υπέφερε από καιρό από την αβεβαιότητα σχετικά με τις αμερικανικές κυρώσεις, είπε, προσθέτοντας: "Τώρα τουλάχιστον υπάρχει σαφήνεια για το μέγεθός τους".
Ένα άτομο εξοικειωμένο με την απόφαση είπε ότι οι κυρώσεις επιβλήθηκαν για να αποφευχθεί η περαιτέρω βλάβη των δεσμών μεταξύ των ΗΠΑ και του Τουρκικού στρατού.
"Τώρα αυτά τα τέσσερα άτομα και μία οντότητα είναι μολυσμένα", δήλωσε η Άρντα Μεβλουτόγλου, σύμβουλος άμυνας με έδρα την Άγκυρα. "Οι ευρωπαϊκές χώρες και εταιρείες μπορεί να διστάσουν να συνεργαστούν με αυτές τις οντότητες. Αυτά είναι κακά νέα".