FT: Η Δύση προετοιμάζεται για επιπλέον πέντε χρόνια «αναξιόπιστου» Ερντογάν
AP
AP

FT: Η Δύση προετοιμάζεται για επιπλέον πέντε χρόνια «αναξιόπιστου» Ερντογάν

Τα δυτικά έθνη χαλυβδώνονται για άλλα πέντε χρόνια Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς ο Τούρκος ηγέτης πηγαίνει στον προεδρικό δεύτερο γύρο ως το ηχηρό φαβορί, αναφέρουν σε ρεπορτάζ τους οι Financial Times.

Αξιωματούχοι στις ΗΠΑ και την Ευρώπη προετοιμάζονται για μια ανώμαλη πορεία μπροστά με έναν πρόεδρο που θεωρούν προβληματικό και απρόβλεπτο, αλλά και απαραίτητο εταίρο ως επικεφαλής ενός κράτους-μέλους του ΝΑΤΟ που συνορεύει με τη Μέση Ανατολή και τη Μαύρη Θάλασσα και φιλοξενεί 4 εκατ. πρόσφυγες.

Ο Έρικ Έντελμαν, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία, δήλωσε ότι μια ακόμη θητεία για τον βετεράνο ηγέτη θα οδηγούσε σε συνέχιση της βεβαρημένης σχέσης της Δύσης με την Άγκυρα. «Θα έχουμε έναν πολύ αναξιόπιστο σύμμαχο, οι πολιτικές του οποίου θα καθοδηγούνται από τις πολιτικές ανάγκες και τα καπρίτσια ενός ανθρώπου», δήλωσε στους FT. 

Ο Ερντογάν, ο οποίος είναι διαβόητος για τη σκληρή ρητορική του, λανσάρει τον εαυτό του ως έναν ισχυρό ηγέτη που χαράζει έναν δρόμο για το έθνος του, ο οποίος είναι απαλλαγμένος από τα δεσμά μιας υποκριτικής και αναξιόπιστης Δύσης.

Έχει περάσει μεγάλο μέρος της τελευταίας δεκαετίας παραπαίοντας από τη μία κρίση στις εξωτερικές σχέσεις στην άλλη.

Οι Financial Times επισημαίνουν ότι «μόνο τα τελευταία πέντε χρόνια, ο Ερντογάν είδε τη χώρα του να πλήττεται από αμερικανικές κυρώσεις για τη φυλάκιση ενός Αμερικανού πάστορα και την αγορά ενός ρωσικού συστήματος αεράμυνας, απείλησε να απελάσει 10 δυτικούς πρεσβευτές και έστειλε δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες στα σύνορα με την Ελλάδα, αφού υποσχέθηκε να "ανοίξει τις πύλες" προς την Ευρώπη».

Ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος που μιλάει ανώνυμα στην εφημερίδα τονίζει ότι αν και οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση είναι απίθανο να πραγματοποιήσει δραματική αλλαγή στην ουσία της εξωτερικής πολιτικής και θα μπορούσε να παρουσιάσει τις δικές της προκλήσεις,  θα υπήρχε μια «πολύ πιο θετική ατμόσφαιρα». 

«Υπάρχει τεράστια καλή θέληση προς τον Κιλιτσντάρογλου [μεταξύ των δυτικών αξιωματούχων]», δήλωσε. «Τους αρέσει». Αντίθετα, πρόσθεσε, τα αισθήματά τους προς τον Ερντογάν ήταν «στα όρια του μίσους».

Πάντως, κανείς δεν αναμένει ότι οι δεσμοί της Τουρκίας με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ θα διακοπούν πλήρως. Το δυτικό εμπόριο και η χρηματοδότηση παραμένουν ζωτικής σημασίας για την υπό κατάρρευση τουρκική οικονομία.


Παρόλο που ο Τούρκος πρόεδρος έχει δημιουργήσει στενούς προσωπικούς δεσμούς με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, στις προεκλογικές χάρες του οποίου προς τον Ερντογάν περιλαμβάνεται και η έγκριση καθυστερήσεων στις πληρωμές για το ρωσικό φυσικό αέριο, γνωρίζει ότι μέρος της αξίας του για τη Μόσχα είναι η ιδιότητα της χώρας του ως μέλος του ΝΑΤΟ.


Η Δύση δεν μπορεί επίσης να αντέξει μια πλήρη ρήξη με την Άγκυρα. «Η Τουρκία θα είναι ζωτικός εταίρος για εμάς, ανεξάρτητα από το ποιος ηγείται της χώρας», δήλωσε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κρις Μέρφι, μέλος της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της Γερουσίας.