Τα τουρκικά drones TB2 Bayraktar που χρησιμοποιήθηκαν στη Λιβύη και τη Συρία στη διάρκεια του 2020, «αναγνωρίζει» αρθρογράφος του Forbes, πίσω από τις χθεσινές επιθέσεις σε αρμενικές δυνάμεις. Ο αρθρογράφος του αμερικανικού περιοδικού βασίζεται στη συμβολομετρία που εμφανίζεται στις σχετικές εικόνες, σημειώνοντας την ομοιότητα με αυτή στις επιχειρήσεις στο συριακό και λιβυκό μέτωπο.
Παρόλο που, από τις αρχές του 1990, σημειώνονται τακτικά επεισόδια ανάμεσα στις δύο χώρες, η ένταση και η κλίμακα των τωρινών συγκρούσεων είναι ασυνήθιστη, σημειώνει το Forbes, που υπενθυμίζει ότι η Τουρκία έχει διακηρύξει ανοιχτά τη στήριξή της στο Αζερμπαϊτζάν, ενώ η Ρωσία δηλώνει ότι τάσσεται υπέρ της Αρμενίας, σημειώνει το Forbes.
Και οι δύο πλευρές έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, ωστόσο, στα βίντεο που δημοσιεύθηκαν από το αζέρικο υπουργείο Άμυνας, η πιο πρόσφατη επίθεση με drones μοιάζει να εκτελείται από το τουρκικό drone TB2 Bayraktar UCAV. Η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει εκτενώς τα TB2 Bayraktar στη Λιβύη και τη Συρία στη διάρκεια του 2020, με πολύ μεγάλη επιτυχία, σημειώνεται στο ίδιο άρθρο.
Το δημοσίευμα του Forbes υπενθυμίζει ότι τον περασμένο Ιούνιο υπήρχαν αναφορές για επικείμενη συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν για αγορά drones τύπου TB2 Bayraktar, ωστόσο η συνέχεια δεν έγινε γνωστή. Επισημαίνεται ότι ενδέχεται η συμφωνία να έκλεισε σιωπηρώς ή η Τουρκία να μετέφερε drones TB2 Bayraktar απευθείας στον αζέρικο στρατό προκειμένου να τον ενισχύσει ενόψει της επίθεσης που εξελίσσεται. Το Forbes σημειώνει επίσης την πιθανότητα Τούρκοι στρατιωτικοί να χειρίζονται οι ίδιοι τα drones για λογαριασμό του αζέρικου στρατού.
Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι όσο πιο ευθεία είναι η συμμετοχή της Τουρκίας, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για μια σύγκρουση ανάμεσα στην Αρμενία και την Άγκυρα. Τέλος, το Forbes αναφέρεται σε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι η Τουρκία μετέφερε μισθοφόρους μαχητές από τη Συρία προκειμένου να πολεμήσουν στο πλευρό του αζέρικου στρατού, αλλά και στις δηλώσεις των αρχών του Νογκόρνο-Καραμπάχ, που υποστηρίζουν ότι η Τουρκία ίσως να χρησιμοποιεί αμερικανικής προέλευσης F-16 για την ρίψη πυραύλων κρουζ σε αρμενικούς στόχους, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο για αυτούς τους ισχυρισμούς.