Η πανδημία της COVID-19 άλλαξε το πρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένη για την αντιμετώπιση μελλοντικών υγειονομικών κρίσεων, ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι o κορονοϊός δεν αποτελεί πλέον παγκόσμια έκτακτη υγειονομική ανάγκη.
Υπογράμμισε ότι η COVID-19 δίδαξε ότι «η δύναμη της ΕΕ έγκειται στην ενότητά της, ακόμη και όταν αντιμετωπίζει μεγάλες κρίσεις στον τομέα της υγείας. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην κοινή χρήση ιατρικών προμηθειών, στη θεραπεία ασθενών ή στη βοήθεια επαναπατρισθέντων πολιτών και στην ανασυγκρότηση των οικονομιών μας, μάς βοήθησε να προστατεύσουμε μαζί τους πολίτες μας και να ξεπεράσουμε τις πιο δύσκολες φάσεις της πανδημίας».
Η πρόεδρος της Κομισιόν συμπλήρωσε: «Η πανδημία άλλαξε το πρόσωπο της ΕΕ, η οποία έχει γίνει μια πραγματική Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας. Τώρα είμαστε πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε μελλοντικές κρίσεις υγείας, με νέα εργαλεία για να αντιδρούμε γρήγορα σε αναδυόμενες υγειονομικές κρίσεις».
Ωστόσο, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι «η επαγρύπνηση παραμένει κρίσιμη. Αν και η πανδημία έχει παρέλθει, είναι σαφές ότι η COVID-19 παραμένει μια παγκόσμια απειλή για την υγεία και ότι θα εξακολουθεί να είναι μέρος της ζωής μας για το άμεσο μέλλον».
Τέλος, η πρόεδρος της Επιτροπής ευχαρίστησε τους επαγγελματίες της πρώτης γραμμής στον τομέα της υγείας «για τις εξαιρετικές προσπάθειες και την αφοσίωσή τους τα τελευταία τρία χρόνια».
Ο ΠΟΥ κήρυξε το τέλος της κατάστασης έκτακτου ανάγκης λόγω Covid-19
Ο ιός COVID-19 δεν αποτελεί πλέον παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία, δήλωσε την Παρασκευή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς το τέλος της πανδημίας, που έχει σκοτώσει περισσότερους από 6,9 εκατομμύρια ανθρώπους, έχει διαταράξει την παγκόσμια οικονομία και έχει καταστρέψει κοινότητες.
Η επιτροπή έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, δήλωσε για πρώτη φορά ότι ο COVID-19 αντιπροσωπεύει το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού πριν από τρία χρόνια, στις 30 Ιανουαρίου 2020. Το καθεστώς αυτό συνέβαλλε στην εστίαση της διεθνούς προσοχής σε μια απειλή για την υγεία, καθώς και στην ενίσχυση της συνεργασίας για εμβόλια και θεραπείες.
Η άρση του είναι ένα σημάδι της προόδου που έχει σημειώσει ο κόσμος σε αυτούς τους τομείς, αλλά ο COVID-19 είναι εδώ για να μείνει, τόνισε ο ΠΟΥ, ακόμη και αν δεν αντιπροσωπεύει πλέον κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Οι αριθμοί των θανάτων έχουν μειωθεί σημαντικά, από την κορύφωση των περισσότερων από 100.000 ανθρώπων ανά εβδομάδα τον Ιανουάριο του 2021 σε περίπου 3.500 την εβδομάδα έως τις 24 Απριλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ.