Η πρωτοφανής κυβερνοεπίθεση που δέχτηκε χθες το Twitter μέσω της οποίας επώνυμοι εμφανίζονταν να ζητούν από τους ακολούθους τους να τους στείλουν ποσά σε bitcoin, υποσχόμενοι τον διπλασιασμό τους, προκαλεί ερωτήματα ως προς την ασφάλεια της συγκεκριμένης πλατφόρμας. Πολλω δε μάλλον όταν χρησιμοποιήθηκαν αληθινοί λογαριασμοί δημοσίων προσώπων, πολιτικών και επιχειρηματιών.
Aμερικανικά μέσα ενημέρωσης και πολιτικοί θέτουν θέμα ασφάλειας ενόψει και των αμερικανικών εκλογών, θυμίζοντας τι είχε συμβεί το 2016 μέσω του Facebook όταν η εταιρεία Cambridge Analytica είχε χρησιμοποιήσει προσωπικά στοιχεία, εν αγνοία των κατόχων τους, για πολιτική διαφήμιση
Προς ώρας δεν υπάρχουν στοιχεία σχετικά με τους υπαίτιους για την χθεσινή επίθεση, ωστόσο τα σενάρια είναι πολλά. Κάποιοι δείχνουν ακόμη και προς την μεριά της Β.Κορέας, όπως σχολιάζει η εφημερίδα New York Times, θυμίζοντας ότι στο παρελθόν το καθεστώς του Κιμ Γιόνγκ Ουν είχε χρησιμοποιήσει εκτενώς το Bitcoin, προκειμένου να αποκομίσει οικονομικά οφέλη.
Στην προκειμένη περίπτωση, δεκάδες λογαριασμοί επωνύμων στις ΗΠΑ, όπως των Τζο Μπάιντεν, Μπαράκ Ομπάμα, Κάνιε Γουέστ, Μπιλ Γκέιτς και Έλον Μασκ, εμφανίσθηκαν να ζητούν από τους ακολούθους τους να μεταφέρουν προς τους ίδιους το ποσό των 1.000 δολαρίων σε bitcoin με την υπόσχεση ότι θα τους το στείλουν πίσω στο διπλάσιο. «Διπλασιάζω κάθε πληρωμή που θα σταλεί στον λογαριασμό μου σε Bitcoin την επόμενη ώρα, στέλνεις 1.000 δολάρια, παίρνεις πίσω 2.000 δολάρια», ήταν το μήνυμα που φέρονται να έστειλαν δεκάδες επώνυμοι μέσω του Twitter. Φυσικά επρόκειτο για απάτη.
Αμερικανικές πηγές χαρακτηρίζουν την επίθεση ως "αποτελεσματική αλλά ταυτόχρονα και ερασιτεχνική", γεγονός που οδηγεί τις μυστικές υπηρεσίες στο αρχικό συμπέρασμα πως επρόκειτο περισσότερο για μεμονωμένο χάκερ, παρά για κάποια ξένη χώρα.
Σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο, εφόσον πίσω από την επίθεση βρίσκονταν η Ρωσία, η Κίνα, η Β.Κορέα ή το Ιράν, η προσπάθεια θα επικεντρώνονταν ενδεχομένως στο χρηματιστήριο ή στην έκδοση επίσημων ανακοινώσεων στο όνομα του Τζο Μπάιντεν ή άλλων στόχων.
Γιατί το Bitcoin
Το συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα είναι πολύ δημοφιλές σε τέτοιες απάτες, επειδή μόλις το θύμα στείλει τα χρήματα, η πλατφόρμα του Bitcoin είναι κατά τέτοιο τρόπο σχεδιασμένη, ώστε καθίσταται αδύνατο να επανακτηθεί το ποσό.
Οι επιθέσεις υποδεικνύουν επίσης πως το πρόβλημα προκλήθηκε από κενό ασφαλείας στην υπηρεσία του Twitter, χωρίς οι κάτοχοι των λογαριασμών να φέρουν την οποιαδήποτε ευθύνη . Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ότι το Twitter έχει δεχτεί και στο παρελθόν ανάλογες επιθέσεις έχει ανησυχήσει εκτός των μυστικών υπηρεσιών και τους αμερικανούς νομοθέτες.
O πρώτος που έθεσε θέμα ήταν ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζος Χάουλι ο οποίος έστειλε μια επιστολή στον Τζακ Ντόρσεϊ ζητώντας τη συνεργασία του με το υπουργείο Δικαιοσύνης και το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών για τη διασφάλιση της πλατφόρμας.
«Με ανησυχεί ότι αυτό το γεγονός δεν μπορεί να αντιπροσωπεύει απλώς ένα συντονισμένο σύνολο ξεχωριστών περιστατικών πειρατείας, αλλά μάλλον μια επίθεση στην ασφάλεια του ίδιου του Twitter», ανέφερε ο Γερουσιαστής.
Ο ρόλος του Twitter ως μια σημαντική πλατφόρμα επικοινωνίας για πολιτικούς υποψήφιους και δημόσιους αξιωματούχους, περιλαμβανομένου του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχει προκαλέσει φόβους ότι χάκερς είναι σε θέση να προκαλέσουν χάος στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου ή να θέσουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Άνταμ Κόνερ αντιπρόεδρος τεχνολογικής πολιτικής στο Κέντρο για την Αμερικανική Πρόοδο «αυτό είναι κακό στις 15 Ιουλίου, αλλά θα είναι σαφώς χειρότερο την 3 Νοεμβρίου».