Οι έρευνες για την ανεύρεση δεκάδων μεταναστών, μετά τη βύθιση του πλοίου στο οποίο επέβαιναν μεταξύ των νησιών Μπαχάμες και της Φλόριντα, συνεχίζονταν χθες Τετάρτη το βράδυ, όμως οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες μειώνονται συνεχώς, σύμφωνα με το αμερικανικό λιμενικό που συντονίζει τις έρευνες.
Η επιχείρηση διάσωσης συνεχιζόταν στη διάρκεια της νύκτας της Τετάρτης προς Πέμπτη, επεσήμανε το λιμενικό στο λογαριασμό του στο Twitter. Μέχρι στιγμής έχει εντοπιστεί ένα πτώμα, ενώ ένας επιζών, που νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση, δήλωσε ότι στο πλοίο επέβαιναν περίπου 40 άνθρωποι.
“Περισυλλέξαμε το πτώμα ενός νεκρού (…) και συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό άλλων επιζώντων”, δήλωσε χθες Τετάρτη το πρωί η επικεφαλής του λιμενικού Τζο- Αν Μπέρντιαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ωστόσο οι πιθανότητες να βρεθούν άλλοι επιζώντες είναι μικρές, σχεδόν τέσσερις ημέρες μετά τη βύθιση του πλοίου.
“Όση περισσότερη ώρα παραμένουν στο νερό χωρίς τροφή, χωρίς (πόσιμο) νερό, στο κρύο, με το θαλάσσιο περιβάλλον, τον ήλιο, τις συνθήκες στη θάλασσα (…) κάθε στιγμή που περνά η κατάσταση γίνεται πιο δύσκολη και πιο απίθανο για οποιονδήποτε να έχει επιβιώσει”, εξήγησε η Μπέρντιαν. “Δεν μπορούμε να ψάχνουμε για πάντα”.
Το πλεούμενο αναχώρησε το Σάββατο το βράδυ από τα νησιά Μπίμινι στις Μπαχάμες “και βυθίστηκε λίγο μετά την αναχώρησή του λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών στην περιοχή”, διευκρίνισε η Μπέρντιαν, δηλαδή περίπου 65 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης Φορτ Πιρς.
«Σωρός από συντρίμμια»
Ο συναγερμός σήμανε την Τρίτη περίπου στις 08:00 από ένα εμπορικό πλοίο που διέσωσε έναν από τους επιβάτες του πλοίου ο οποίος κατάφερε να κρατηθεί από το κύτος του σκάφους.
Ο επιζών, τον οποίο μετέφερε στην ακτή το λιμενικό, νοσηλεύεται με αφυδάτωση και εγκαύματα λόγω της παρατεταμένης έκθεσής του στον ήλιο, εξήγησε η Μπέρντιαν.
Σύμφωνα με αυτόν, το πλοίο μετέφερε 39 ακόμη ανθρώπους και κανένας από τους επιβάτες δεν φορούσε σωσίβιο.
Οι καιρικές συνθήκες ήταν “πολύ καλές” για τη διεξαγωγή της επιχείρησης έρευνας, εξήγησε η επικεφαλής του λιμενικού και ένα αεροσκάφος κινητοποιήθηκε για να συντονίζει τις έρευνες, ενώ οι διασώστες έχουν ήδη συγκεντρώσει “έναν σωρό συντρίμμια” τα οποία εξετάζουν “με την ελπίδα να βρουν και άλλα θύματα ή επιζώντες”.
Οι ομάδες διάσωσης έχουν ήδη ελέγξει μια περιοχή 7.500 ναυτικών μιλίων.
Επικίνδυνος διάπλους
Οι αρχές “υποπτεύονται μια επιχείρηση διακίνησης ατόμων”, επιβεβαίωσε η Μπέρντιαν, κάνοντας λόγο για “μια συνηθισμένη οδό” που επιλέγουν οι διακινητές ανθρώπων “μεταξύ των νησιών Μπαχάμες και των νοτιοανατολικών ΗΠΑ”.
Περίπου 5.000 μετανάστες από την Αϊτή εργάζονται νόμιμα στις Μπαχάμες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετανάστευσης, όμως 20.000 με 50.000 ζουν εκεί παράτυπα.
Οι Μπαχάμες, ένα αρχιπέλαγος 700 νησιών (εκ των οποίων τα 39 κατοικούνται) βρίσκονται 80 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των ακτών της Φλόριντα, κοντά στη Τζαμάικα, την Κούβα και την Αϊτή, και χρησιμοποιούνται συχνά ως χώρα διέλευσης για τους μετανάστες που επιθυμούν να φτάσουν στις ΗΠΑ και ως σημείο αναχώρησης για τους Αϊτινούς.
Το αμερικανικό λιμενικό ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι την Τρίτη συνέλαβε 191 Αϊτινούς που επέβαιναν σε ένα υπερφορτωμένο πλοίο, περίπου 65 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του νησιού Μεγάλη Ινάγκουα στις Μπαχάμες. Και την Παρασκευή 32 άνθρωποι διασώθηκαν μετά τη βύθιση ενός πλοίου μερικά χιλιόμετρα δυτικά του νησιού Μπίμινι, σύμφωνα με το λιμενικό.