Η Φινλανδία άρχισε να κατασκευάζει την Παρασκευή το πρώτο τμήμα ενός φράχτη στα σύνορά της με τη Ρωσία, ενώ έχουν παρέλθει λιγότερο από δύο εβδομάδες αφότου εντάχθηκε στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.
Σε λιγότερο από δύο εβδομάδες από την ένταξη στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία εγκαινιάζει το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης από το 1980 αλλά και το μεγαλύτερο στην ήπειρο.
Ο πυρηνικός αντιδραστήρας Olkiluoto 3 (OL3), αναμένεται να καλύψει περίπου το 14% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της Φινλανδίας, ενώ οι εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας της Ρωσίας έληξαν τον περασμένο Μάιο.
Φοβούμενη αντίποινα από τα ανατολικά, από τότε που είχε υποβάλει την αίτηση για την ένταξή της στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, η κυβέρνηση αποφάσισε πέρυσι να κατασκευάσει τον φράχτη, κυρίως σε περίπτωση που η Ρωσία προχωρούσε σε σε κίνηση να «πλημμυρίσει» τα σύνορα με μετανάστες.
Η Φινλανδία έχει ως στόχο να προφυλαχθεί από την επανάληψη των γεγονότων στα ανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Πολωνία τον χειμώνα του 2021, όταν το μπλοκ κατηγόρησε τη γειτονική Λευκορωσία - έναν πιστό σύμμαχο της Ρωσίας - ότι μεθόδευσε μια κρίση, με το να μεταφέρει με πτήσεις μετανάστες από τη Μέση Ανατολή, να τους δώσει βίζα και να τους σπρώξει πέρα από τα σύνορα.
Κατασκευασμένος από ατσάλινο πλέγμα, ο φινλανδικός φράκτης έχει προγραμματιστεί να καλύψει περίπου 200 χιλιόμετρα των πιο κρίσιμων τμημάτων των συνόρων της μέχρι το τέλος του 2026. Ο υπεύθυνος του έργου Ίσμο Κούρκι δήλωσε την Παρασκευή ότι, αν και δεν έχει σκοπό να σταματήσει οποιαδήποτε απόπειρα εισβολής, ο φράχτης θα διαθέτει εξοπλισμό παρακολούθησης.
Εν τω μεταξύ, μέχρι στιγμής έχει σημειωθεί ελάχιστη ανθρώπινη δραστηριότητα κατά μήκος των συνόρων, τα οποία εκτείνονται σε 1.300 χιλιόμετρα συνολικά.
Πέρυσι, η Φινλανδία εντόπισε μόνο 30 παράνομες διελεύσεις εκεί, ενώ οι Ρώσοι συνοριοφύλακες σταμάτησαν περίπου 800 απόπειρες εισόδου στη Φινλανδία, δήλωσε η φινλανδική συνοριοφυλακή.
«Η κατάσταση στα φινλανδικο-ρωσικά σύνορα ήταν σταθερή και είναι σταθερή αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο ταξίαρχος της Συνοριοφυλακής Γιάρι Τολπάνεν, καθώς μία από τις ομάδες του εργαζόταν στο πρώτο στάδιο του φράχτη μήκους 3 χιλιομέτρων στο Ιμάτρα, περίπου 250 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Ελσίνκι.
Πλέον όμως «η Φινλανδία πρέπει να έχει πιο αξιόπιστο και πιο ανεξάρτητο συνοριακό έλεγχο. Και η Φινλανδία πρέπει να εξαρτάται λιγότερο από τον ρωσικό συνοριακό έλεγχο», πρόσθεσε.
Η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής έχουν ήδη αρχίσει να υψώνουν φράχτες στα σύνορά τους με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Μέχρι τώρα, τα φινλανδικά-ρωσικά σύνορα ήταν μια απλή γραμμή στα τεράστια δάση που καλύπτουν την περιοχή, η οποία σηματοδοτείται μόνο από έναν χαμηλό συρμάτινο φράχτη που προορίζεται να σταματήσει τα βοοειδή και άλλα οικόσιτα ζώα, αλλά όχι τους ανθρώπους.
Ο νέος φράχτης θα έχει ύψος 3 μέτρα, θα είναι καλυμμένος με συρματόπλεγμα και θα παρακολουθείται από δρόμο, ενώ το κόστος του εκτιμάται σε 380 εκατομμύρια ευρώ.
«Το μεγαλύτερο μέρος (της συνοριακής περιοχής) είναι πολύ απομακρυσμένο και πολύ δύσκολα προσβάσιμο. Κατασκευάζουμε τις περιοχές-στόχους που είναι προσβάσιμες με οχήματα και όπου είναι πιθανή η παράνομη μετανάστευση μεγάλης κλίμακας», δήλωσε ο Τολπάνεν.