Αναθεωρήθηκε ο αριθμός των νεκρών στους 18 και των τραυματιών οι οποίοι έφτασαν τους 83, από την αστυνομία και το στρατό, μετά τη διπλή βομβιστική επίθεση σε καθεδρικό ναό στην πόλη Χολό, στο ομώνυμο νησί των νότιων Φιλιππίνων.
Δώδεκα πολίτες και έξι μέλη των δυνάμεων ασφαλείας (πέντε στρατιώτες και ένας αστυνομικός) σκοτώθηκαν από τη διπλή βομβιστική επίθεση σε εκκλησία στην πόλη Χολό.
Ογδόντα τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, προσέθεσε ο ο εκπρόσωπος του στρατού στην περιοχή, ο αντισυνταγματάρχης Τζέρι Μπεσάνα.
Ο Μπεσάνα είπε πως ο επίσημος απολογισμός προήλθε από συνένωση αναφορών των δυνάμεων ασφαλείας που βρίσκονται επί του πεδίου και πως ο αριθμός 27 που είχε αναφερθεί νωρίτερα ως απολογισμός μπορεί να ήταν αποτέλεσμα διπλής καταμέτρησης.
Άνθρωποι τραυματίστηκαν επίσης από τις εκρήξεις σε εκκλησία στην πόλη Χολό στην επαρχία Σουλού, 1.000 χλμ. νότια της Μανίλα, δήλωσε ο επικεφαλής της περιφερειακής γενικής αστυνομικής διεύθυνσης, ο Γκρασιάνο Μιχάρες.
«Ολόκληρο το Μιντανάο τελεί υπό στρατιωτικό νόμο άρα ερευνούμε αν υπήρξαν λάθη στην ασφάλεια», είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό DZMM της Μανίλα.
Η πρώτη έκρηξη έγινε ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η κυριακάτικη λειτουργία στην εκκλησία και η δεύτερη στον χώρο στάθμευσης έξω από τον ναό την ώρα που κατέφθαναν άνδρες του στρατού, της αστυνομίας και ασθενοφόρα, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του στρατού στην περιοχή, ο αντισυνταγματάρχης Τζέρι Μπεσάνα.
Η κύρια είσοδος της εκκλησίας καταστράφηκε ενώ ξύλινα στασίδια έσπασαν και αποκολλήθηκαν κομμάτια της οροφής.
Φωτογραφίες που διένειμε ο στρατός δείχνουν αίματα στην εξωτερική πλευρά της εισόδου και ζημιές σε ένα όχημα του στρατού στον εξωτερικό χώρο της εκκλησίας.
Είναι ακόμη ασαφές αν η ενέργεια σχετίζεται με το δημοψήφισμα που διεξήχθη στη Μιντανάο την 21η Ιανουαρίου για την επικύρωση της εγκαθίδρυσης μιας νέας, διοικητικά πιο αυτόνομης διοίκησης στην περιοχή, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι.
Ο νόμος βάσει του οποίου εγκαθιδρύεται η Αυτόνομη Περιφέρεια Μπανγκσαμόρο του Μουσουλμανικού Μιντανάο προβλεπόταν στην ειρηνευτική συμφωνία που υπέγραψε η Μανίλα με την αυτονομιστική οργάνωση Ισλαμικό Μέτωπο Απελευθέρωσης Μόρο (MILF) το 2014.
«Καμία άποψη δεν έχει διαμορφωθεί ακόμη, αλλά οι ερευνητές εξετάζουν όλες τις οργανώσεις που αποτελούν απειλή για την περιοχή», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της αστυνομίας των Φιλιππίνων, ο Όσκαρ Αλμπαγιάλντε.
Σύμφωνα με τον αντισυνταγματάρχη Μπεσάνα, οι ερευνητές θα εξετάσουν το είδος των εκρηκτικών που χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να συμπεράνουν ποια οργάνωση ευθύνεται.
«Θα είμαστε σε θέση να ταυτοποιήσουμε (τους δράστες) μόλις μάθουμε τι είδους μηχανισμός χρησιμοποιήθηκε», εξήγησε ο αξιωματικός του στρατού.
Ο προεδρικός εκπρόσωπος Σαλβαδόρ Πανέλο και ο υπουργός Άμυνας Ντέλφιν Λορεντζάνα καταδίκασαν την επίθεση και δεσμεύθηκαν ότι οι αρχές θα καταδιώξουν τους δράστες.
«Διέταξα να αυξηθεί το επίπεδο του συναγερμού όλων των μονάδων, να ληφθούν μέτρα προκειμένου να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια όλων των χώρων λατρείας και των δημόσιων χώρων και να τεθούν σε εφαρμογή μέτρα ασφαλείας για να αποτραπούν σχέδια του εχθρού», είπε ο Λορεντζάνα.
Ο Πανέλο δήλωσε πως η επίθεση είναι μια πρόκληση στην ικανότητα της κυβέρνησης να εξασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών.
«Θα καταδιώξουμε μέχρι την άκρη της γης τους δράστες πίσω από αυτό το άνανδρο έγκλημα μέχρις ότου όλοι οι δολοφόνοι οδηγηθούν στη δικαιοσύνη και στη φυλακή», είπε. «Ο νόμος δεν θα δείξει κανένα έλεος», συμπλήρωσε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ