Φάουτσι: Ανέθεσε έρευνα για να διαψεύσει ότι ο Covid-19 διέρρευσε από εργαστήριο
AP
AP

Φάουτσι: Ανέθεσε έρευνα για να διαψεύσει ότι ο Covid-19 διέρρευσε από εργαστήριο

Τα πρόσφατα δημοσιευμένα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αποκαλύφθηκαν από τους Ρεπουμπλικάνους της Βουλής των Αντιπροσώπων και διερευνούν την πανδημία του Covid-19 δείχνουν ότι ο πρώην επικεφαλής των Εθνικών Ινστιτούτων Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων, Άντονι Φάουτσι, ανέθεσε και ενέκρινε επιστημονικό έγγραφο που υποστήριζε ότι ήταν «απίθανο» ο ιός να έχει διαρρεύσει από εργαστήριο στη Γουχάν της Κίνας.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, στάθηκε δίπλα στον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ σε συνέντευξη Τύπου και επικαλέστηκε την ίδια εργασία ως απόδειξη ότι η ιδέα της διαρροής από το εργαστήριο ήταν απίθανη, χωρίς να παραδεχτεί ότι την ανέθεσε.

Πολλά μέσα ενημέρωσης άρχισαν τότε να απορρίπτουν την ιδέα, για να προτείνουν αργότερα ότι η θεωρία της διαρροής από το εργαστήριο είναι πιθανή, καθώς προέκυψαν νέα στοιχεία που υποστήριζαν τον ισχυρισμό.

Τον Ιανουάριο, το Υπουργείο Ενέργειας και το FBI δεν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ιός εξαπλώθηκε πιθανότατα από διαρροή εργαστηρίου στη Γουχάν. Η CIA δεν έχει ακόμη διατυπώσει την οριστική της θέση.

Γράφτηκε μόλις τέσσερις ημέρες αφότου ο Άντονι Φάουτσι και ο προϊστάμενός του στο NIH, Φράνσις Κόλινς, πραγματοποίησαν τηλεφωνική επικοινωνία με τους ερευνητές για να συζητήσουν τις αναφορές ότι το Covid μπορεί να είχε διαρρεύσει από ένα εργαστήριο γενετικών δοκιμών στη Γουχάν και ότι «μπορεί να έχει γίνει σκόπιμη γενετική χειραγώγηση».

Στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ο Δρ Κρίστιαν Άντερσεν παραδέχεται ότι ο Α. Φάουτσι τον «παρότρυνε» να γράψει τη δημοσίευση με στόχο να «καταρρίψει» τη θεωρία της διαρροής από το εργαστήριο.

Ο Τεντ Κρουζ δήλωσε πρόσφατα στο συνέδριο πολιτικής δράσης των Συντηρητικών ότι ο Α. Φάουτσι θα έπρεπε να διωχθεί ποινικά για τα υποτιθέμενα ψέματα σχετικά με την προέλευση της Covid.

Μιλώντας για τη διαρροή από το εργαστήριο, είπε: «Για δύο χρόνια αυτό χλευάστηκε ως θεωρία συνωμοσίας, θεωρία τρελού που φοράει καπέλο με αλουμινόχαρτο, που δεν επιτρεπόταν να πεις, αλλιώς θα σε απαγόρευαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Πηγή: dailymail.co.uk