Το «φάντασμα» του πληθωρισμού φέρνει αναστολή των εξαγωγών του Black Angus για ένα μήνα
Αργεντινή

Το «φάντασμα» του πληθωρισμού φέρνει αναστολή των εξαγωγών του Black Angus για ένα μήνα

Μια από τις μεγαλύτερες χώρες που κάνουν εξαγωγές βοδινού κρέατος, η Αργεντινή, ανακοίνωσε την απόφασή της να παγώσει τις εξαγωγές για τουλάχιστον έναν μήνα λόγω πληθωρισμού.

Η απόφαση αναγγέλθηκε εν αναμονή «συνολικών μέτρων με στόχο να μπει σε τάξη η λειτουργία του τομέα, να περιοριστούν οι κερδοσκοπικές πρακτικές και να αποτραπεί η φοροδιαφυγή», εξήγησε η προεδρία σε ανακοίνωσή της.

Προχθές Κυριακή ο πρόεδρος της Αργεντινής, ο Αλμπέρτο Φερνάντεζ, δήλωσε ότι τον «ανησυχεί» η αύξηση των τιμών προϊόντων διατροφής στη χώρα: το κόστος ζωής έχει αυξηθεί κατά 46,3% τους τελευταίους 12 μήνες, υπολόγισε η IDEC, η στατιστική υπηρεσία της χώρας της Λατινικής Αμερικής.

«Αυτές οι αυξήσεις τιμών με ανησυχούν πολύ» διότι «είναι ανεξήγητες» και «είμαι αποφασισμένος να αντιμετωπίσω το ζήτημα αυτό», δήλωσε ο Φερνάντεζ στο δίκτυο C5N.

Η Αργεντινή κατατάσσεται 4η στις εξαγωγές βοδινού σε παγκόσμια κλίμακα: 819.000 τόνοι πωλήθηκαν στο εξωτερικό το 2020, κυρίως στην Κίνα, στη Γερμανία και στο Ισραήλ. Οι εξαγωγές βοείου κρέατος από την Αργεντινή αυξήθηκαν για τέσσερα χρόνια και έφτασαν σε ρεκόρ τους δύο πρώτους μήνες του 2021, σύμφωνα με τον συνεταιρισμό βοείου κρέατος Ciccra.

Το μέτρο δείχνει, σύμφωνα με το Bloomberg ότι η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να θυσιάσει το συνάλλαγμα από τις εξαγωγές για να καθησυχάσει τους τοπικούς καταναλωτές πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές αργότερα φέτος. Όπως σχολιάζει το ίδιο μέσο η  στρατηγική που θέτει τις πολιτικές αποφάσεις πάνω από όλα έχει καταστρέψει οποιοδήποτε σχέδιο για την ενίσχυση των εξαγωγών, τη μείωση του πληθωρισμού και την οικονομική ανάπτυξη. Εξαιτίας της πανδημίας και των πολύ λίγων εμβολίων, η «αδίστακτη οικονομία εκδικείται». Κοινωνικές αναταραχές, κλειστά σχολεία, γεμάτα νοσοκομεία, και επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος. Περίπου το 42% των Αργεντινών ζουν σε συνθήκες φτώχειας, από 26% το 2017

Η αναστολή μοιάζει με παρόμοιες πολιτικές αποφάσεις που ελήφθησαν κατά την περίοδο 2003-2015 υπό τις προεδρίες του Νέστορ Κιρχνερ και της διαδόχου και συζύγου του Κρίστινα Φερνάντεζ που είχαν ως αποτέλεσμα η χώρα  να χάσει το μερίδιο αγοράς της στη διεθνή αγορά.

Εξαιτίας κυρίως του αντίκτυπου της πανδημίας του νέου κορονοϊού, το ΑΕΠ της Αργεντινής συρρικνώθηκε κατά 9,9% το 2020. Η κυβέρνηση εφαρμόζει πρόγραμμα οικονομικών ενισχύσεων στους πληγέντες, κάτι που επιδεινώνει τα δημοσιονομικά της χώρας και τη θέση του νομίσματος.

Με φόντο τα παραπάνω, το Μπουένος Άιρες ζητά από τους διεθνείς πιστωτές του Paris Club να αποδεχτούν την καθυστέρηση της καταβολής της δόσης που κανονικά θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι τα τέλη του μήνα, με το επιχείρημα πως χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις που «τρέχει» για την επίτευξη συμφωνίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Κι αυτό διότι το ταμείο είναι… μείον, με τη χώρα να βρίσκεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά σε ύφεση, πριν δηλαδή και το πλήγμα της πανδημίας, την ανεργία να κινείται σε διψήφια ποσοστά και τον πληθωρισμό να έχει εκτοξευτεί κοντά στο 40%.

Η κυβέρνηση Φερνάντεζ βρίσκεται σε συνομιλίες με το ΔΝΤ για τη διασφάλιση μιας συμφωνίας που θα περιλαμβάνει έναν νέο διακανονισμό στην αποπληρωμή του τρέχοντος πακέτου βοήθειας, ύψους 45 δισ. δολαρίων, όμως οι συνομιλίες δεν βρίσκονται σε καλό επίπεδο. Μάλιστα,  εκτός από την επικείμενη δόση προς τη Λέσχη των Παρισίων, η Αργεντινή έχει μπροστά της και μια σημαντική δόση ύψους 4,8 δισ. δολαρίων σε κεφάλαιο και τόκους προς το ΔΝΤ, πριν τα τέλη της χρονιάς.