Η απόφαση του Facebook να αποκλείσει την κοινή χρήση ειδήσεων στην Αυστραλία και να περιορίσει την πρόσβαση σε κρίσιμες δημόσιες πληροφορίες σε κυβερνητικούς ιστότοπους για υπηρεσίες υγείας εν μέσω κορονοϊού, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης της χώρας αλλά και των πολιτών.
Η δημοφιλής πλατφόρμα εμποδίζει από σήμερα τους Αυστραλούς χρήστες να μοιράζονται ή να βλέπουν περιεχόμενο ειδήσεων στην πλατφόρμα σε απάντηση στον προτεινόμενο νόμο που θα αναγκάσει τους τεχνολογικούς γίγαντες να πληρώσουν για περιεχόμενο ειδήσεων στις πλατφόρμες τους.
Το Facebook υποστήριξε ότι ο νέος νόμος «θα το τιμωρούσε για περιεχόμενο που δεν πήρε ή δε ζήτησε».
«Δεδομένου ότι ο νόμος δεν παρέχει σαφείς οδηγίες σχετικά με τον ορισμό του περιεχομένου ειδήσεων, έχουμε λάβει έναν ευρύ ορισμό προκειμένου να σεβαστούμε το νόμο όπως έχει συνταχθεί», δήλωσε επίσης η εταιρεία.
Αρκετές κυβερνητικές σελίδες υγείας και σελίδες έκτακτης ανάγκης αποκλείστηκαν επίσης - κάτι που αργότερα ισχυρίστηκε το Facebook ότι έγινε από λάθος.
Όσοι βρίσκονται εκτός της χώρας δεν μπορούν επίσης να διαβάσουν ή να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυστραλιανές δημοσιεύσεις ειδήσεων στην πλατφόρμα.
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας επέκρινε την κίνηση, λέγοντας ότι απέδειξε τη «τεράστια δύναμη αυτών των ψηφιακών κοινωνικών γιγάντων στην αγορά».
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Τζος Φράιντενμπεργκ, το Facebook προχώρησε σε αυτή την κίνηση δίχως προειδοποίηση. «Αλλά αυτό που επιβεβαιώνουν τα σημερινά γεγονότα για όλους τους Αυστραλούς είναι η τεράστια δύναμη στην αγορά αυτών των ψηφιακών γιγάντων μέσων», είπε.
Η απαγόρευση του Facebook επιβλήθηκε λίγες ώρες μετά από μια ξεχωριστή απόφαση της Google να συνάψει μια παγκόσμια συμφωνία με τον μεγιστάνα του τύπου Ρούμπερτ Μέρντοχ τερματίζοντας μια μακροχρόνια διαμάχη μεταξύ του ομίλου του NewsCorp και της εταιρείας αναζήτησης.
Οι διαφορετικές προσεγγίσεις των τεχνολογικών εταιρειών σηματοδοτούν μια κρίσιμη στιγμή για τη βιομηχανία των μέσων ενημέρωσης. Οι Αυστραλοί βουλευτές αυτή την εβδομάδα άρχισαν να συζητούν τον προτεινόμενο νόμο, ο οποίος θα μπορούσε να επαναφέρει τους όρους συναλλαγών μεταξύ εκδοτών και τεχνολογικών εταιρειών παγκοσμίως. Ο Καναδάς, η ΕΕ και το ΗΒ δήλωσαν ότι εξετάζουν παρόμοια μέτρα.
AP Photo/Rick Rycroft
Διαβάστε ακόμα: