Ο αναλυτής του think tank «Κέντρο Πολιτικής της Άγκυρας», Φατίχ Τσεϊλάν, ξεκαθάρισε ότι όποιος και αν κερδίσει τις εκλογές στην Τουρκία, θα διατηρήσει τις καλές σχέσεις με τη Μόσχα.
Όποιος και αν κερδίσει τις εκλογές, η Τουρκία αναμένεται να διατηρήσει τις καλές σχέσεις με τη Ρωσία, οι οποίες έχουν ήδη περάσει αρκετά χρόνια δραματικών εναλλαγών λόγω της εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας.
Αυτό πάντως που προκάλεσε αυτή την αλλαγή ήταν η σοβαρή οικονομική κρίση της Τουρκίας, η οποία ανάγκασε τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να επιδιορθώσει τις τεταμένες σχέσεις με χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ, τις οποία είχε επικρίνει έντονα στο παρελθόν, ανέφεραν αναλυτές.
Ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και ο αντίκτυπος στην παγκόσμια οικονομία επιβεβαίωσαν επίσης ότι τώρα δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή για την Άγκυρα να επιλέγει διεθνείς διαμάχες, χαρακτηριστικό γνώρισμα των δύο δεκαετιών του Ερντογάν στην εξουσία.
Η επαναπροσέγγιση με την Αίγυπτο και ακόμη και η προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων με τη Συρία βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη, μόλις 12 χρόνια μετά την έναρξη του συριακού πολέμου.
Ανάγκη, όχι επιλογή
«Οι μεταστροφές αυτές ήταν από ανάγκη, παρά μια συνειδητή επιλογή», δήλωσε ο Φατίχ Τσεϊλάν, επικεφαλής του «Κέντρου Πολιτικής της Άγκυρας»
Η Ρωσία, στο μεταξύ, ήταν ένας γείτονας με τον οποίο η Τουρκία έπρεπε να συνεργαστεί, είπε.
Η Τουρκία εξισορροπεί διπλωματικά από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Η Άγκυρα αντιτίθεται στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και έχει στενούς δεσμούς τόσο με τη Μόσχα όσο και με το Κίεβο. Έχει επίσης επικρίνει την εισβολή της Ρωσίας και έχει στείλει οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία.
«Δεν μπορεί να παραμερίσει την Τουρκία»
«Η Τουρκία δεν μπορεί να παραμερίσει τη Ρωσία, είναι ένας ισχυρός γείτονας και έχουμε κάποιους ισχυρούς οικονομικούς και εμπορικούς δεσμούς που σχετίζονται άμεσα με τα εθνικά μας συμφέροντα», πρόσθεσε ο Τσεϊλάν
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ερντογάν συμμετείχαν μέσω βίντεο στην τελετή εγκαινίων του πρώτου πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας τον περασμένο μήνα, που κατασκευάστηκε από την κρατική ρωσική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom.
Ο Πούτιν το χαρακτήρισε εμβληματικό έργο που συνέβαλε στην «ενίσχυση της πολύπλευρης εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο κρατών μας»
Ως γνωστόν, η Τουρκία διεξάγει προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές στις 14 Μαΐου, οι οποίες θεωρούνται ίσως οι πιο καθοριστικές στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.
Η κρίση κόστους λόγω πληθωρισμού έχει διαβρώσει την υποστήριξη του Ερντογάν τα τελευταία χρόνια και οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν να υπολείπεται του κύριου αντιπάλου του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
«Οποιαδήποτε παρατεταμένη κρίση εξωτερικής πολιτικής μπορεί να βλάψει περαιτέρω την οικονομία της Τουρκίας», δήλωσε η Μπιργκούλ Ντεμιρτάς, καθηγήτρια διεθνών σχέσεων στο τουρκογερμανικό πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης.
Έρχεται αλλαγή στάσης;
Η Μόσχα ανησυχεί ότι μια αλλαγή στην κυβέρνηση μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο φιλοδυτική στάση της Τουρκίας, δήλωσε ο Αχμέτ Καμίλ Εροζάν, αναπληρωτής επικεφαλής του κόμματος IYI, μέρος της «Συμμαχίας των Έξι» της αντιπολίτευσης.
«Πρέπει να κάνουμε μια θεώρηση τόσο με τη Ρωσία όσο και με τις Ηνωμένες Πολιτείες από την πρώτη ημέρα της θητείας μας, διότι η εξωτερική πολιτική του Ερντογάν βασιζόταν σε προσωπικές σχέσεις», δήλωσε ο Eροζάν, ο οποίος θεωρείται ένας από τους υποψήφιους για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών σε περίπτωση νίκης της αντιπολίτευσης.
Η Τουρκία θα επιδιώξει να μειώσει την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία από το 50% στο 30%, εάν η αντιπολίτευση κερδίσει τις εκλογές, πρόσθεσε ο Εροζάν, ο οποίος είναι επίσης πρώην διπλωμάτης.
Η Άγκυρα διατήρησε εγκάρδιες σχέσεις με τη Ρωσία παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία και πέρυσι μαζί με τα Ηνωμένα Έθνη μεσολάβησαν για τη συμφωνία που επέτρεψε την επανέναρξη των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.
Η ισορροπημένη προσέγγιση της Τουρκίας έναντι της Ρωσίας δεν θα αλλάξει εάν ο Κιλιτσντάρογλου αντικαταστήσει τον Ερντογάν, δήλωσε ο Τσεϊλάν, ο οποίος διετέλεσε επίσης απεσταλμένος της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.
Η Τουρκία έχει στενούς οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία, μεταξύ άλλων στον τουρισμό, τις προμήθειες φυσικού αερίου, το εμπόριο σιτηρών και άλλων γεωργικών προϊόντων.
Ο ίδιος ο Κιλιτσντάρογλου δεσμεύτηκε για μια «υγιή και αξιόπιστη συνέχιση των σχέσεων Τουρκίας-Ρωσίας», εάν εκλεγεί πρόεδρος.
Η «Συμμαχία των Έξι» η οποία έχει δεσμευτεί να ανατρέψει πολλές από τις πολιτικές του Ερντογάν, έχει επίσης δηλώσει ότι θα δώσει προτεραιότητα στη διπλωματία και θα εγκαταλείψει το συγκρουσιακό ύφος που σημάδεψε την τουρκική εξωτερική πολιτική την τελευταία δεκαετία.
Οι αλλαγές στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας χαιρετίστηκαν από τους περιφερειακούς της αντιπάλους, αλλά η σχέση της Άγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει περίπλοκη.
Ο Eροζάν δήλωσε ότι η συμμαχία της αντιπολίτευσης θεωρεί την πλήρη ένταξη στην ΕΕ ως σταθερό στόχο και δήλωσε ότι οι αξίες της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου συνάδουν με το όραμά της.
Η αντιπολίτευση σκοπεύει να επιστρέψει στις παραδοσιακές παραμέτρους της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής που εδράζονται στον προσανατολισμό προς τη Δύση, δήλωσε η Ντεμιρτάς.
«Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί η έμφαση που δίνουν στην ισότητα στις διεθνείς σχέσεις της Τουρκίας με όλους τους διεθνείς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, των ΗΠΑ και της Ρωσίας», πρόσθεσε.