Οι ευρωπαϊκές χώρες χαλαρώνουν κάποιους συνοριακούς ελέγχους σήμερα, μετά τους αυστηρούς περιορισμούς λόγω του κορονοϊού, αλλά τα ακόμη κλειστά σύνορα της Ισπανίας, ένα μωσαϊκό περιορισμών σε άλλες χώρες και οι νέοι τρόποι εργασίας σημαίνουν ότι τα προ-επιδημίας επίπεδα ταξιδιών απέχουν πολύ ακόμα.
Η περιοχή Σένγκεν με 22 χώρες συν την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία δεν έχει υπό κανονικές συνθήκες συνοριακούς ελέγχους μεταξύ των χωρών, αλλά αυτά τα σύνορα παραμένουν κλειστά εδώ και τρεις μήνες περίπου.
Η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ίλβα Γιοχάνσον κάλεσε τις χώρες της περιοχής Σένγκεν να ανοίξουν τα μεταξύ τους σύνορα μέχρι σήμερα, ώστε να ανοίξουν σταδιακά και προς άλλες χώρες από τον Ιούλιο.
Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να σώσει μέρος της θερινής περιόδου για την χτυπημένη από τον κορονοϊό βιομηχανία ταξιδιών και τουρισμού της Ευρώπης. Μαζί με τη διασκέδαση και τον πολιτισμό, ο κλάδος αυτός αντιπροσωπεύει σχεδόν το 10% της ευρωπαϊκής οικονομίας, και ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό στις χώρες της Μεσογείου, κάποιες από τις οποίες επλήγησαν πολύ σκληρά από την πανδημία.
Από την Ισλανδία έως την Ελλάδα, πολλοί περιορισμοί θα αρθούν σήμερα για επισκέπτες από την ΕΕ και την περιοχή Σένγκεν, αλλά δεν πρόκειται για μια επιστροφή στα απρόσκοπτα ταξίδια για τους 420 εκατομμύρια κατοίκους της περιοχής.
Η Ισπανία δεν θα επιτρέπει ξένους τουρίστες μέχρι τις 21 Ιουνίου, με εξαιρέσεις για κάποια ισπανικά νησιά.
Σε άλλες χώρες, το δικαίωμα του ταξιδεύειν θα εξαρτάται από το πού ζει κανείς και πού πάει.
Η Ελλάδα θα επιβάλλει καραντίνες σε όσους φτάνουν από αεροδρόμια οκτώ χωρών της ΕΕ. Η Τσεχία απαγορεύει την είσοδο σε τουρίστες από «πορτοκαλί» ή «κόκκινες» χώρες, όπως η Πορτογαλία και η Σουηδία.
Η Δανία θα επιτρέπει τουρίστες από την Ισλανδία, τη Γερμανία και τη Νορβηγία, αλλά όχι από τη Σουηδία, με την προϋπόθεση ότι έχουν κλείσει τουλάχιστον έξι διανυκτερεύσεις.
Η υποχρεωτική καραντίνα δύο εβδομάδων για τους επισκέπτες στη Βρετανία σημαίνει ότι οι Βρετανοί θα αναγκάζονται στον ίδιο περιορισμό στη Γαλλία.
Πριν την κρίση, 3,5 εκατομμύρια άτομα περνούσαν κάποια εσωτερικά σύνορα της ΕΕ κάθε μέρα, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το περασμένο έτος, από τους οποίους 1,7 εκατομμύρια διέσχιζαν σύνορα για να πάνε στη δουλειά τους, αναφέρει το Reuters.
Πολλοί από αυτούς εργάζονται τώρα από το σπίτι, ενώ οι συνεχιζόμενοι περιορισμοί και η ανησυχία για την πανδημία αναμένεται να μειώσουν τον τουρισμό και τα επαγγελματικά ταξίδια.
Στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας θα πραγματοποιηθούν περίπου 60 πτήσεις, 10% των συνηθισμένων 600.