Στα όρια της υπομονής τους έχουν οδηγηθεί και οι δύο όχθες του Ατλαντικού με την πρόσδεση του Βίκτορ Όρμπαν στο «άρμα» του Βλαντιμίρ Πούτιν και την υπονόμευση του κοινού μετώπου έναντι της Ρωσίας. Η κωλυσιεργία της Ουγγαρίας να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ευθυγραμμιζόμενη με την Τουρκία, καθώς και οι νέες ενεργειακές συμφωνίες που «κλείνει» με τη Μόσχα, δυναμιτίζουν περαιτέρω τις σχέσεις της με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο εθνικιστής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας έχει διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση πως δεν είναι προς το εθνικό συμφέρον της χώρας του να διαρρήξει τις διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις με το Κρεμλίνο. Βαριά εξαρτημένη από τις εισαγωγές ρωσικές καυσίμων, η Βουδαπέστη έχει αρνηθεί να εφαρμόσει τις δυτικές κυρώσεις, κραδαίνοντας βέτο σε ευρωπαϊκές αποφάσεις κατά της Μόσχας προς εξασφάλιση ανταλλαγμάτων και εξαιρέσεων.
Για τον λαϊκιστή ηγέτη Βίκτορ Όρμπαν, η Ρωσία «δεν αποτελεί» κίνδυνο για την Ευρώπη· αντίθετα στο πλαίσιο του αφηγήματος, που προβάλλεται από τα μέσα ενημέρωσης που τελούν υπό τον συντριπτικό έλεγχό του, είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες που παρατείνουν τον πόλεμο στην Ουκρανία διά της επιβολής κυρώσεων στο καθεστώς του Βλαντιμίρ Πούτιν και της αποστολής όπλων στο Κίεβο. Η Ουγγαρία έχει «ενημερώσει», δε, πως δεν θα συλλάμβανε τον Ρώσο πρόεδρο εάν επισκεπτόταν τη χώρα, παρόλο που υπόκειται στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC) καθώς έχει υπογράψει και επικυρώσει το Καταστατικό της Ρώμης.
«Όταν η Ρωσία εξαπέλυσε την επίθεση, η Δύση δεν απομόνωσε τη σύγκρουση αλλά την αναβάθμισε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο», υποστήριζε τον Φεβρουάριο ο Όρμπαν στο ετήσιο διάγγελμά του προς τον ουγγρικό λαό, ξεκαθαρίζοντας πως η Βουδαπέστη θα διατηρήσει τις οικονομικές της σχέσεις με τη Ρωσία. Δύο μήνες αργότερα, την 11η Απριλίου, η Βουδαπέστη ανακοίνωνε τη σύναψη νέων ενεργειακών συμφωνιών με τη Ρωσία, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης του Ούγγρου υπουργού Εξωτερικών, Πέτερ Σιγιάρτο, στη Μόσχα -και ενώ είχε προηγηθεί επίσκεψη του ίδιου στη Λευκορωσία.
Το ταξίδι Σιγιάρτο στην επιτιθέμενη Ρωσία κατέστησε ακόμη πιο ορατό το ρήγμα στις σχέσεις της Βουδαπέστης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ προκάλεσε την οργή Ουκρανών αξιωματούχων που κατήγγειλαν ότι με τις ενεργειακές συμφωνίες η Ουγγαρία χρηματοδοτεί τα εγκλήματα πολέμου του Βλαντιμίρ Πούτιν, και κάλεσαν τις Βρυξέλλες να τις μπλοκάρουν. Η διολίσθηση της δημοκρατίας και η διάβρωση του Κράτους Δικαίου επί Βίκτορ Όρμπαν έχει φέρει πολλάκις την ουγγρική κυβέρνηση σε σύγκρουση με τις Βρυξέλλες, όμως η στάση της χώρας στο ζήτημα του πολέμου στην Ουκρανία οδηγεί πλέον τις σχέσεις στο απόλυτο ναδίρ.
Στο «κόκκινο» η αντιαμερικανική ρητορική
Στο σημείο μηδέν βρίσκονται ήδη οι σχέσεις Ουγγαρίας - Ηνωμένων Πολιτειών, με τη διακυβέρνηση Μπάιντεν να προειδοποιεί ανοιχτά τον Βίκτορ Όρμπαν για τη «φιλία» με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, το επιθετικό «φλερτ» με την Κίνα και τη συνολική στάση του έναντι των συμμάχων του ΝΑΤΟ υπό το φως και της άρνησης της Βουδαπέστης να επικυρώσει την εισδοχή της Σουηδίας στους κόλπους της Συμμαχίας -με το πρόσχημα, μεταξύ άλλων, ότι η Στοκχόλμη έχει αμφισβητήσει τα... δημοκρατικά διαπιστευτήρια της Βουδαπέστης.
Η Ουάσινγκτον εμφανίζεται εξαιρετικά ανήσυχη για την κλιμάκωση της αντιαμερικανικής ρητορικής τόσο διά στόματος του ίδιου του Βίκτορ Όρμπαν και κυβερνητικών αξιωματούχων, όσο και μέσω των ελεγχόμενων μέσων ενημέρωσης.
Ο Βίκτορ Όρμπαν ήταν γνωστό πως είχε χαρακτηρίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες «αντίπαλο» του Fidesz κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του τον Φεβρουάριο. Αναφορά στη σχετική δήλωση γίνεται και σε ένα από τα απόρρητα έγγραφα του αμερικανικού Πενταγώνου που διέρρευσαν και το οποίο επικαλείται η εφημερίδα Wall Street Journal. Ενημέρωση της CIA, με ημερομηνία 2 Μαρτίου, αναφέρει συγκεκριμένα ότι ο χαρακτηρισμός των ΗΠΑ ως κορυφαίου αντιπάλου από τον Βίκτορ Όρμπαν «συνιστά κλιμάκωση του επιπέδου της αντιαμερικανικής ρητορικής».
«Η Ουγγαρία έχει φθάσει σε ένα σημείο καμπής ως προς τον καθορισμό της μελλοντικής της πορείας. Καθώς μαίνεται ο απρόκλητος πόλεμος της Ρωσίας, είναι τώρα η στιγμή για μία ισχυρότερη σχέση μεταξύ της Ουγγαρίας και των διατλαντικών συμμάχων της» δήλωνε στα μέσα Μαρτίου, υπό μορφή προειδοποίησης, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Βουδαπέστη, Ντέιβιντ Πρέσμαν, κατόπιν συνάντησης που είχε στην Ουάσινγκτον με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν.
Η επόμενη δήλωση του Ντέιβιντ Πρέσμαν ήλθε στις 12 Απριλίου μετά την ανακοίνωση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις σε εδρεύουσα στην Ουγγαρία τράπεζα που συνδέεται με το ρωσικό κράτος, σε μία κίνηση που σηματοδοτεί σοβαρή κλιμάκωση της πίεσης εκ μέρους των ΗΠΑ. Στο στόχαστρο βρίσκεται η Διεθνής Τράπεζα Επενδύσεων (ΙΙΒ), η παρουσία της οποίας στη Βουδαπέστη έχει πυροδοτήσει την οργή Δυτικών αξιωματούχων που φοβούνται ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μέσο διαρροής πληροφοριών προς τη Ρωσία. Κυρώσεις επιβλήθηκαν ταυτόχρονα σε τρία πρόσωπα που συνδέονται με την ηγεσία της τράπεζας.
«Σε αντίθεση με άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ, η Ουγγαρία αγνόησε τις ανησυχίες των Ηνωμένων Πολιτειών αναφορικά με τους κινδύνους που ενέχει η συνεχιζόμενη παρουσία της ρωσικής οντότητας [σ.σ. στη Βουδαπέστη» ανέφερε ο Ντέιβιντ Πρέσμαν ενώπιον των δημοσιογράφων, εκφράζοντας την ανησυχία των ΗΠΑ για τη «διαρκή προθυμία των Ούγγρων ηγετών να επεκτείνουν και να εμβαθύνουν τους δεσμούς με τη Ρωσική Ομοσπονδία».