Ευρωβουλευτές από διάφορες παρατάξεις, που αποτελούν την πλειοψηφία, κατέληξαν σε συμφωνία για την πολιτική σχετικά με την κλιματική αλλαγή, με την ελπίδα ότι θα περάσει από ψηφοφορία την επόμενη εβδομάδα και θα αποφευχθούν καθυστερήσεις στην «πράσινη» ατζέντα της Ευρώπης.
Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε την πρόταση για αναβάθμιση της αγοράς άνθρακα της Ε.Ε.
Σύμφωνα με το Reuters, o σοσιαλιστής βουλευτής Μοχάμεντ Σαχίμ είπε ότι θεωρεί πως μπορεί να υπάρξει μια «μεγάλη πλειοψηφία» όταν το κοινοβούλιο ψηφίσει ξανά για τη μεταρρύθμιση της αγοράς άνθρακα στις 22 Ιουνίου.
Σε αντίθετη περίπτωση, νέα αποτυχία μπορεί να καθυστερήσει κι άλλο τις συμφωνίες για το πακέτο πιο φιλόδοξων προτάσεων της ΕΕ για το κλίμα.
Οι χώρες της ΕΕ και το κοινοβούλιο θα προσπαθήσουν να διαπραγματευτούν τους τελικούς νόμους φέτος - αλλά πρώτα, πρέπει να συμφωνήσουν για τις διαπραγματευτικές τους θέσεις.
Ο συμβιβασμός των βουλευτών σημαίνει πως το κοινοβούλιο θα υποστηρίξει μια μείωση κατά 63% των εκπομπών που καλύπτονται από την αγορά άνθρακα της ΕΕ έως το 2030 - έναντι του 61% που προτείνει η Κομισιόν, η οποία συντάσσει νόμους της ΕΕ, και το 67% που ήταν σε ένα προσχέδιο του κοινοβουλίου.
Το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), οι Σοσιαλιστές και οι Renew (Φιλελεύθεροι) κατέληξαν στη συμφωνία, εκπροσωπώντας περισσότερους από 400 από τους 705 βουλευτές του κοινοβουλίου.
Η Έστερ Ντε Λανγκ από το ΕΛΚ είναι υπέρ των στόχων για το κλίμα, όμως τόνισε την «πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση» που έχουν οι βιομηχανίες που θα αντιμετωπίσουν υψηλότερο κόστος CO2 αυτή τη δεκαετία - για παράδειγμα, επιβάλλοντας δύο μικρότερες περικοπές στην παροχή αδειών στην αγορά άνθρακα. αντί για ένα μεγάλο κόψιμο εκ των προτέρων.
Η συμφωνία καταργεί σταδιακά τις δωρεάν άδειες CO2 που λαμβάνουν οι βιομηχανίες, από το 2027 έως το τέλος του 2032. Αυτό το ζήτημα βύθισε την προηγούμενη ψηφοφορία, όταν οι Σοσιαλιστές και οι Πράσινοι νομοθέτες απέρριψαν ολόκληρη τη συμφωνία για την αγορά άνθρακα για μια σταδιακή κατάργηση το 2034, καθώς την έκριναν «πολύ αδύναμη».
Η πρόταση της Κομισιόν ήταν για το 2035, ενώ ένα προσχέδιο του κοινοβουλίου υποστήριξε το 2030. Το βασικό εργαλείο πολιτικής της Ε.Ε. για τη μείωση των εκπομπών, το ETS, απαιτεί από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και τη βιομηχανία να αγοράζουν άδειες CO2 όταν αυτές ρυπαίνουν το περιβάλλον.